Zobacz pełną wersję : Photoshop - obróbka, jakosc leci na łeb...
Marian Kusibab z Przyrowa
03-02-2010, 02:08
Witam szanownych forumowiczów.
Obrabiając zdjecia w PSie znacznie pogarsza sie ich jakosc. Głownie razi mnie to przy zdjeciach BW tonacja odcienia kiedy to zmienia sie BIAŁE w CZARNE (np podswietlenie tła) lub odwrotnie nie jest juz taka łagodnie stonowana.
NIe robie jakis wiekszych poprawek wystarczy ze delikatnie podniose kontrast, wykadruje i juz "po ptokach"
Z PSem nie jestem aż tak na "ty" wiec moze to byc banalna sprawa i zamiast siedziec po nocach szukajac problemu w googlach zapytuje sie was z nadzieja ze ktos bedzie pomocny.
Z podziekowaniem!
chyba malo dokladnie opisales problem, choc moze ze wzgledu na pore nie za bardzo kumam ocb
a powiedz na jakich plikach pracujesz.
Może mocno kompresujesz przy zapisie? Albo obrabiasz zdjecia w niskiej rozdzielczości?
03-02-2010, 10:29
W PSie pracuje na JPEG
Przy zapisie zachowuje najwyzsza jakosc...
Przy kadrowanie zdwajam liczby czyli zamiast np. 4x6 robie 8x12
Jak dobrze zauwazyłem nie zmniejsza to rozdzielczosci co za tym idzie jakosci...
Moze jakie inne pomysły?
miron19j
03-02-2010, 10:33
W PSie pracuje na JPEG
Jak dobrze zauwazyłem nie zmniejsza to rozdzielczosci co za tym idzie jakosci...
Moze jakie inne pomysły?
każda obróbka jpga pogarsza jego jakość. Jeżeli możesz, rób w NEFach. Na końcu zapisuj w jpg.
willy_fil_
03-02-2010, 10:50
W PSie pracuje na JPEG
Moze jakie inne pomysły?
znaczy ze powiekszasz zdjecie? bo nie rozumiem... jesli podwajasz liczby to znaczy powiekszasz zdjecie. Jesli tak jest to nie oczekuj poprawy jakosci zdjec... Najlepiej napisz jeszcze raz co dokladnie sie dzieje ze zdjeciem. jakie ma wymiary przed i po. JPEGi tez mozna obrabiac w PS nie ma przeciwskazan ze sie tak wyraze...
Marek Urbanowski
03-02-2010, 11:09
Dobrze byłoby żebyś pokazał przed i po, wtedy łatwiej będzie coś powiedzieć na ten temat.
A jak kadrujesz, jakim narzędziem
jeśli chcesz kadrować obcinając to co niepotrzebne użyj
1) Zaznaczenie ten prostokąt po lewo u góry -w okienku wybierasz stałe proporcje boków wpisujesz te propocje, (a nie koniecznie wielkość obrazka) np 1/1 lub 2000/2000 jeśli to ma być kwadrat.
2) obrazek --> kadruj
3) gotowe
W PSie pracuje na JPEG
Moze jakie inne pomysły?
1. Jeśli pracujesz w PSie to rób wszystko na tiffach i dopiero na końcu zapisz w jpeg (jeśli wolisz ten format).
2. Robisz resize w górę? Po co? Przecież w ten sposób obniżasz jakość zdjęcia. Pracuj na pełnej rozdzielczości i wykadruj do rozmiaru, który chcesz dopiero w końcowym etapie, przed wyostrzeniem.
miszka74
04-02-2010, 03:28
Hej
Dodam jeszcze do mojego przedmowcy, ze najlepiej pracowac na tifach 16-sto bitowych, bo niemal kazda poprawka zdjecia szarpie histogram na czym chyba najbardziej ciepia przejscia tonalne. Na koniec zmieniamy na 8-bit jpg, jesli taki ma byc docelowy format.
Michal
Moonbeam
04-02-2010, 03:56
Hej
Dodam jeszcze do mojego przedmowcy, ze najlepiej pracowac na tifach 16-sto bitowych, bo niemal kazda poprawka zdjecia szarpie histogram na czym chyba najbardziej ciepia przejscia tonalne. Na koniec zmieniamy na 8-bit jpg, jesli taki ma byc docelowy format.
Michal
A tiffy 16-bit najlepiej brać już ze wstępnie wyciągniętego RAWA 14-bit.
JPG generalnie do obróbki się nie nadaje - szczególnie tej operującej na krzywych.
ja pracuję tak, że wywołuje sobie 14-bit RAW w lightroomie i eksportuje go później na 16-bit PSD do photoshopa. tam go sobie dłubię w przestrzeni Adobe, a po skończonej obróbce dopiero konwertuje do sRGB i JPG, a głównie właśnie robię b&w bo lubię ;)
04-02-2010, 22:25
A jak kadrujesz, jakim narzędziem
jeśli chcesz kadrować obcinając to co niepotrzebne użyj
1) Zaznaczenie ten prostokąt po lewo u góry -w okienku wybierasz stałe proporcje boków wpisujesz te propocje, (a nie koniecznie wielkość obrazka) np 1/1 lub 2000/2000 jeśli to ma być kwadrat.
2) obrazek --> kadruj
3) gotowe
W ten własnie sposób kadruje.
1. Jeśli pracujesz w PSie to rób wszystko na tiffach i dopiero na końcu zapisz w jpeg (jeśli wolisz ten format).
2. Robisz resize w górę? Po co? Przecież w ten sposób obniżasz jakość zdjęcia. Pracuj na pełnej rozdzielczości i wykadruj do rozmiaru, który chcesz dopiero w końcowym etapie, przed wyostrzeniem.
Na TIFFACH znaczy sie wywoływac z RAWA do TIFF i dalej przy takim grzebac w PSie, dobrze rozumuje?
Co do kadrowania moze pogarszam ale powiekszam nieznacznie. Zachowujac proporcje domyslne programu np 4x6 automatycznie sie zmniejsze tez duzo tracąc...
Hej
Michal
Rownie celna uwaga co do szarpania chistogramu! Bardzo czesto to obserwuje po chocby nieznacznej ingerencji w poziomy! Głównie w zdjeciach BW.
ja pracuję tak, że wywołuje sobie 14-bit RAW w lightroomie i eksportuje go później na 16-bit PSD do photoshopa. tam go sobie dłubię w przestrzeni Adobe, a po skończonej obróbce dopiero konwertuje do sRGB i JPG, a głównie właśnie robię b&w bo lubię ;)
Tu juz mi kolega zamieszal troszke... :mrgreen:
Oj mało wiem zdjae sie... :/ Wielkie dzieki za cenne dla mnie porady. Macie po duzym piffku u mnie :-D
Co do kadrowania moze pogarszam ale powiekszam nieznacznie. Zachowujac proporcje domyslne programu np 4x6 automatycznie sie zmniejsze tez duzo tracąc...
Ale po co w ogóle powiększać? Za mało Ci mpx w aparacie? :mrgreen:
Też nie rozumiem, w jakim momencie powiększasz i po co. ???