PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać wymiar 8x8, 10x8 po wywołaniu?

Wembley
03-02-2010, 00:35
Witam!
Mam nadzieję że pytanie zadaje w odpowiednim dziale, jeśli nie proszę o wyrozumiałość.
Mam problem. Zrobiłem córce zdjęcia Nikonem D80. Chcę je wkleić do albumu i nie wiem, jak zmniejszyc do wym. 8x8, 10x8(album dziecka po urodzeniu i tylko taki wymiar się zmieści.
Próbowałem irfanem, Micr. Picture Menagerem, Paintem - bezskutecznie. Proszę o podpowiedź czy jest jakis program,
w którym mogę pomniejszyć zdjęcie do zadanych rozmiarów, czy może znacie inny sposób?
Pozdrawiam
Wembley

Paput
03-02-2010, 00:53
nie wiem czy to nie będzie zbyt zaawansowany program, ale ja takie rzeczy robię w swoim kombajnie w Photoshop:Lightroom. Można wybrać dowolne wymiary i kadrować.

Ahh, no i zapomniałem. 8x8 i 10x8 to nie jest standardowy format zdjęcia - 10x15, 13x18 (chodzi o te proporcje) są takie jak matryca w D80. Żeby otrzymać np. kwadrat (8x8) trzeba niestety pozbyć się części zdjęcia.

kubens
03-02-2010, 09:29
Spróbuj moze GIMP'a i kadrowania

TheAltair
04-02-2010, 00:02
Najbardziej banalny w obsłudze program do przycinania jaki widziałem... JPEGCrops :D Prościej, to się już chyba nie da... ;)

Wembley
04-02-2010, 01:41
Photoshop to płatny program, więc dam pewnie sobie spokój. Wiem, że będę musiał obciąć zdjęcia - ale wymiary muszę zachować - bo album dla nowo narodzonego dziecka pozwala na nietypowe wymiary zdjęć. Sciagnąlem Gimp - super program.Ale mam problem:
jak wciskam narzędzia przekształcania, kadruj, a w przyborniku rozmiar w cm, to jak zamykam zdjecie, to i tak po ponownym otwarciu jest prostokątne, mimo że chciałem zmniejszyć do wym. 8x8.
co robię źle?

Kajtuś Czarodziej
06-02-2010, 12:09
Nie wiem co robisz źle, ale spróbuj tak:
Jak już skadrujesz zdjęcie, to zapisz je jako kopię w innej lokalizacji.

SOA (Standardowa Odpowiedź Administratora) - u mnie działa. :)

Pozdrawiam

thorcik
06-02-2010, 12:54
Wembley, a wybrałeś po skadrowaniu Obraz -> kadruj wg zaznaczenia (czy jakoś tak, u mnie po angielsku jest)?