Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc z wyborem analoga !!!
Witam!!!
Jestem początkującym fotografem-amatorem,zdecydowałem się na naukę z aparatem analogowym w systemie Nikona.Bardzo ważnym kryterium jest dla mnie aby korpus posiadał możliwośc zapamiętywania parametrów naświetlania !!!Funkcję taką posiada Minolta Dynax 7.Mam pytanie czy w ofercie Nikona jest body oferujące takie możliwości?Zamierzałem nabyć F90X lub F80 ale nie wiem czy w tych modelach istnieje możliwośc zapamiętywania parametrów naświetlania !!!.Modele te interesują mnie ze względu na atrakcyjną cene na ryku wtórnym.Może ktoś z Państwa potrafi mi pomóc w tej sprawie.Z góry dziękuje
Witam.
Nie znam się na korpusach Minolty, ale nie do końca rozumiem o co chodzi (zapamiętywanie parametrów naświetlania).
Może chodzi po prostu o pamięć ekspozycji? w tą funkcję jest wyposażony praktycznie każdy nowoczesny korpus (może poza tymi najprostrzymi). Ogólnie, funkcja ta oznaczona jest symbolem AE-L. Z tych dwóch korpusów polecałbym F 90X - solidniejszy i może pracować z manualnymi obiektywami, a te są zazwyczaj tańsze i często lepsze.
Proszę się zastanowić jeszcze nad F-100 i F-4. Obecnie na Allegro można je całkiem tanio kupić. A poza tym bardzo dobrym wyborem i chyba najtańszym jest F-801 lub F-801s (dodatkowo pomiar punktowy).
Pozdrawiam.
Temat wałkowany wiele razy
Jeśli chodzi o pamięć ekspozycji to odopwiedział ci już solt70
Poczytaj te wątki
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9685 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9685)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13042 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13042)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13015
Jeśli to nie wystarczy to jest tego duzo więcej, wystarczy tylko na dole strony ustawić wyświetlanie postów od początku i będziesz miał co czytać cały dzień.
Mysle, ze troche nie o tu o blokade ekspozycji, bo o tym piszecie, a ma to nawet moj nikon FE, tylko o pamiec parametrow ekspozycji wykonanych zdjec (czyli aparat zapisuje w pamieci ustawienia o przyslonie, czasie, ogniskowa obiektywu etc, etc, a potem mozna to za pomoca kabelka i komputera wyciagnac z aparatu). Te funkcje posiada na pewno F 100 i chyba F90x. Moze tez chodzic o naswietlenie par. ekspozycji miedzy klatkami i taka funkcje posiada np. F80S.
Witam Ponownie !!!
Chyba źle sformułowałem pytanie,nie chodzi o pamięć ekspozycji,tylko właśnie o zapamiętywanie parametrów danego zdjęcia (czas,wielkość przesłony itp)Jeden z kolegów o tym wspomniał w odpowiedzi.Dopiero się uczę fotografować i taka funkcja moim skromnym zdaniem ułatwie tę naukę,bo znając te parametry wiem gdzie popełniłem błąd i jak go na przyszłość skorygować.Wsponiał ktoś,że F90X posiada taką możliwośc?i F80S.Czy ktoś z Państwa mógłby mi powiedzieć jak to działa w tych poszczególnych modelach i który jest lepszy?Nie planuję na razie zakupu F100 ze względu na cenę !!! mogę sobie pozwolić na WYDATEK MAKS.1000-1100 złotych.Na koniec chciałem wszystkim podziękować za pomoc i odpisanie na mojego possta.
F90X/N90s zachowuje w wewnetrznej pamieci parametry ekskpozycji dla okolo trzydziestu filmow.
Aby te informacje sensownie wykorzystac, musisz miec odpowiedni kabelek i oprogramowanie o nazwie zdaje sie Photo Secretary. Przypominam sobie, ze nie-nikonowskie oprogramowanie do tego wraz z kabelkiem widzialem na allegro. Inna mozliwosc: dokupienie scianki MF26. Daje ci ona sporo roznych funkcji, miedzy innymi mozliwosc nadruku parametrow ekspozycji na filmie. Nie pamietam jednak, czy wprost na klatce, czy moze miedzy, nad, lub pod nia. F90X/N90s to swoja droga bardzo dobry korpus. Nie pomyl go z F90/N90, ktoremu brakuje paru istotnych ulepszen (autofocus, wiekszy zakres czasow migawki, pelna wspolpraca z gripem mb-10) obecnych na pozniejszym modelu z s.
Jezeli jednak nie pasuje ci zadna z opcji powyzej, polecam swoja stara sprawdzona metode, ktorej uzywam robiac w srednim formacie - notowanie parametrow ekspozycji w notesie. Dodam, ze notuje tez date i godzine, by miec wyobrazenie o swietle w danym miejscu w danej porze roku o danym czasie.
Dziękuje bardzo za wyjaśnienia właśnie o to mi chodziło,myslę że ta funkca ułatwi mi naukę,ale oczywiście pomysł z zapisywaniem informacji wraz z godziną też będzie stosowany :).Wspominałem o chęci zakupu F80 ale po opiniach na forum zdecydowałem się na F90X (już jednego na allegro obserwuję)pozostanie tylko kwestia zdobycia tego kabla i oprogramowania (swoją drogą zastanawiam się czy będzie działało z windows XP?).Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź na mojego posta
pozostanie tylko kwestia zdobycia tego kabla i oprogramowania (swoją drogą zastanawiam się czy będzie działało z windows XP?)Pomyslawszy chwile odradzilbym ci MF-26 (koszt, poza tym czeste przypadki rozladowujacych sie baterii) jak i zestaw kabel + software (koszt oraz niepewnosc co do funkcjonowania) a polecilbym ci jednak notowanie w kajecie - zerowe koszta. Swoje reczne notatki wpisuje potem w MS Excel.
Zestaw który chcę kupić ma już MF-26,ale faktycznie masz rację kartki i ołówka nic nie zastapi.Jeszcze raz dziękuje Ci za pomoc !!!
Niestety F90X nie kupiłem (gość zakończył aukcję,przed czasem) ale jest F801s :)