Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Laptop-hdmi-tv= brak wizji :(

emet_b
02-02-2010, 22:30
Wczoraj podłączyłem do swojego asusa telewizor przez hdmi, nic nie musiałem grzebać i obraz miodzio. Nie było dźwięku, tzn. tylko z lapka. Obejrzeliśmy film, na końcu komputer się zawiesił więc go wyłączyłem, odłączyłem również kabelki i lulu. Dziś poczytałem trochę o braku fonii, minuta grzebania w ustawieniach i lecę z komputerem do telewizora na testy... zonk... brak obrazu.
Laptop wykrywa telewizor i odwrotnie- telewizor reaguje na laptopa napisem "proszę czekać" a później oświadcza " not supported".
Dwa razy udało mi się osiągnąć obraz na tv dziś, ale był w bardzo niskiej rozdzielczości i cały fioletowy. W opcjach podziału ekranów grzebałem i nic.
Pomożecie??

fIlek
02-02-2010, 22:35
Mogła przestawić się rozdzielczość obrazu w laptopie, albo wysyłasz na TV sygnał bez HDCP

emet_b
02-02-2010, 22:40
rozwiązania??

costi
02-02-2010, 23:49
Rozumiem, ze dzieje sie tak na kazdym gniezdzie HDMI w TV?

Pochwal sie jaki to dokladnie laptop i jaki system operacyjny, oraz jaki masz TV.

Ogolnie nie polecam trybow klonowania, bo sie beda dzialy cuda. Obraz tylko na zewn. wyswietlacz i powinno grac.

fIlek
02-02-2010, 23:55
Ustaw niższą rozdzielczość na TV - to na początek. Wyłącz dźwięk z powrotem na kartę dźwiękową, a nie HDMI (może standard telewizorkowi nie odpowiada). Zmień metodę wyświetlania - zamiast klonowania rozszerz pulpit - również może poskutkować. Sprawdź kabel HDMI - to g... jest delikatne, może się sypnął.

emet_b
03-02-2010, 02:36
tak na każdym gnieździe hdmi tak się dzieje. Laptop Asus M70V, Vista, Philips TV.
Kabel jest ok, bo na nim normalnie cały czas chodzi "kablówka"

Tom01
03-02-2010, 11:55
Jeśli objaw występuje przy przywróceniu parametrów do takich na których działało, znaczy że padło złącze. W instrukcjach od TV piszą często że niezwykle łatwo powalić HDMI.

emet_b
03-02-2010, 12:35
dziś wieczorem będę jeszcze raz walczył zgodnie z Waszymi wytycznymi.
Raczej to nie kabel, bo cały czas działa na nim UPC.

fIlek
03-02-2010, 12:47
dziś wieczorem będę jeszcze raz walczył zgodnie z Waszymi wytycznymi.
Raczej to nie kabel, bo cały czas działa na nim UPC.

Rzecz w domu raczej oczywista, ale na wszelki wypadek zapytam - zasilanie laptopa i telewizora jest z tej samej fazy? Jeśli ciągniesz z baterii, to podłącz lapka do gniazdka, najlepiej tego przy telewizorku. HDMI to dziwny standard i momentami duperele potrafią uniemożliwić odbiór. Jeśli nie ma synchronizacji pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem, nie ma możliwości poprawnego odbioru.

costi
03-02-2010, 21:54
Ale co ma zasilanie do tego? Ze tak powiem: bez jaj, bo za chwile zaczniemy szukac wplywu fazy Ksiezyca ;)

Ja bym testowanie zaczal od tego, zeby ustawic obraz tylko na TV. Ew. jesli chcesz klonowanie, to na lapku ustaw sobie 1280x720/60Hz i zobacz, czy zadziala.
W TV, jesli mozesz, wlacz tez tryb bez overscanu, ew. zobacz w instrukcji, czy ktores z wejsc nie jest dedykowane specjalnie pod PC.

fIlek
04-02-2010, 02:19
Ale co ma zasilanie do tego? Ze tak powiem: bez jaj, bo za chwile zaczniemy szukac wplywu fazy Ksiezyca ;)

Ja bym testowanie zaczal od tego, zeby ustawic obraz tylko na TV. Ew. jesli chcesz klonowanie, to na lapku ustaw sobie 1280x720/60Hz i zobacz, czy zadziala.
W TV, jesli mozesz, wlacz tez tryb bez overscanu, ew. zobacz w instrukcji, czy ktores z wejsc nie jest dedykowane specjalnie pod PC.

Nie wiem jakie masz doświadczenia z instalacjami HDMI. Ja chyba całkiem spore. Pewnie dlatego, że na co dzień obsługuję największą w Polsce mobilną instalację w tym standardzie z dodatkowymi przeszkadzajkami w stylu konwersji HDMI na VGA i odwrotnie oraz 9 monitorowym videowallem. Zasilanie ma BARDZO duży wpływ na działanie systemu. Jeśli urządzenia nie będą zasilane z tej samej fazy, to w najlepszym przypadku system nie będzie działać. A w najgorszym stracisz wejścia HDMI :D

Zwykle dedykowane pod PC jest pierwsze w kolejności wejście, ale jeśli sprzęt obsługuje HDCP (a wspomniany model tak ma), to nie ma znaczenia, do którego wejścia podłączymy kabel.

tharkun
04-02-2010, 02:47
Teoretycznie (wiem nikt tak nie robi :P ) urządzenia powinny znajdować się na tej samej listwie zasilającej i w momencie podłączenia powinny być wyłączone, można spalić we/wy lub grafe- jedną już mam na sumieniu.

Co do podłączenia spróbuj włączyć lapa i przełączyć skrótem na klawie obraz na zew. monitor. Jakie cyrki się nie działy na serwisie z klonowaniem, rozszerzaniem czy ustawianiem 2 pulpitów niezależnie to ta metoda zawsze działała. Co do audio często to jest wina konfiguracji sterowników, może prościej będzie podłączyć jack-chinch?

costi
07-02-2010, 22:11
Nie wiem jakie masz doświadczenia z instalacjami HDMI. Ja chyba całkiem spore. Pewnie dlatego, że na co dzień obsługuję największą w Polsce mobilną instalację w tym standardzie z dodatkowymi przeszkadzajkami w stylu konwersji HDMI na VGA i odwrotnie oraz 9 monitorowym videowallem. Zasilanie ma BARDZO duży wpływ na działanie systemu. Jeśli urządzenia nie będą zasilane z tej samej fazy, to w najlepszym przypadku system nie będzie działać. A w najgorszym stracisz wejścia HDMI :D

Mam doswiadczenie w podlaczaniu laptopa do TV ;) Co wiecej, niejednokrotnie podlaczalem w pracy laptopa do monitora majac absolutna pewnosc, ze sa zasilane z innej fazy (monitor z sieci technologicznej, po UPSie, laptop podlaczony do zasilania brudnego) i nigdy nic sie nie dzialo.

Aczkolwiek dla mnie to jest jakis absurd z ta faza - przeciez i tak wszystkie urzadzenia sa zasilane pradem stalym, wiec co ma tutaj napiecie zmienne z sieci do rzeczy? Nie powiesz mi chyba, ze zasilacze w urzadzeniach sa takie dupowate? A juz brak separacji zlacza video od sieci elektrycznej to jakis kosmos...