PDA

Zobacz pełną wersję : problem z Win7

miron19j
02-02-2010, 22:06
Witam,
niedawno przesiadłem się z Visty na 7. Vistę miałem preinstalowaną na lapku z całym dobrodziejstwem inwentarza.:twisted: Muliła jak diabli.
Kupiłem 7 Pro 64, zainstalowałem na czystej, sformatowanej partycji. Wszystko przebiegło prawidłowo, system aktywował się w MS. Ponieważ mam też tablet, zainstalowałem sterowniki do niego. Ale tu wystąpił problem. Windows wykrył tablet, obsługa palcem działała, wykrywał pióro, ale nie poruszał wskaźnikiem na ekranie. Dobra, pomyślałem, sterowniki do Visty nie chcą działać, trzeba zainstalować pod 7. Ze strony Wacoma ściągnąłem najnowsze sterowniki, zainstalowałem i wielka d.... Dalej nie działa pióro. Nic tam, zadzwonię rano na help desk i mi pomogą. Nagle wyskakuje komunikat, że Windows nie może zostać aktywowany. :shock: Przecież już go raz aktywowałem. No, ale może nowa Winda tak ma, że aktywuje się ponownie po dwóch tygodniach. Tylko, że wyskoczył komunikat "nieprawidłowe dane". Dzwonię do MS, przedstawiam sytuację a tam zdziwienie. "może coś przy instalacji poszło nie tak, aktywujemy go jeszcze raz" OK "proszę podać klucz instalacyjny". A jego nie ma! Po drugiej stronie słuchawki zdziwko "przecież to niemożliwe". Ale tak jest, to znaczy go nie ma. Przełączali mnie chyba z pięć razy. W końcu z jakimś gostkiem, krok po kroku, odtworzyliśmy przebieg awarii. Odtworzyłem system sprzed instalacji sterowników tabletu i system działa. Nawet jest aktywowany.
Jutro dzwonię do Wacoma.

Calme
03-02-2010, 19:16
Wacom powinien Ci za znalezienie tego bug'a honorarium wypłacić ;)

miron19j
03-02-2010, 19:43
Wacom powinien Ci za znalezienie tego bug'a honorarium wypłacić ;)
odpowiedź Wacoma: "to niemożliwe. Nigdy nie mieliśmy problemów ze współpracą tabletów z Win7".
Nie przypomina Ci to czegoś?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif) Po dłuższej rozmowie okazało się, że czasem jednak są problemy i trzeba usunąć jeden plik z katalogu tabletu.

stig
05-02-2010, 10:14
Po dłuższej rozmowie okazało się, że czasem jednak są problemy i trzeba usunąć jeden plik z katalogu tabletu.Dla potomnych mogles juz podac nazwe tego pliku. :)

Calme
12-02-2010, 16:00
Dla potomnych mogles juz podac nazwe tego pliku. :)
Otóż to ! :)

wigi
14-02-2010, 22:20
Po dłuższej rozmowie okazało się, że czasem jednak są problemy i trzeba usunąć jeden plik z katalogu tabletu.
Jaka jest nazwa tego pliku?

miron19j
15-02-2010, 00:42
przepraszam za zwłokę, jakoś uciekł mi ten wątek z subskrypcji
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon8.gif)
chodzi o
START - wszystkie programy - Bamboo - Narzędzie pliku preferencji Bamboo
trzeba to usunąć. U mnie pomogło.
edit:
trzeba usunąć z menu start a nie z katalogu tabletu

Krzychu_Z
15-02-2010, 08:16
przepraszam za zwłokę, jakoś uciekł mi ten wątek z subskrypcji
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon8.gif)
chodzi o
START - wszystkie programy - Bamboo - Narzędzie pliku preferencji Bamboo
trzeba to usunąć. U mnie pomogło.
edit:
trzeba usunąć z menu start a nie z katalogu tabletu

Ale to jest dość przydatny plik - jak sobie pozmieniasz funkcje klawiszy i przycisków pióra to za pomocą tego możesz te ustawienia zapisać i później wczytać bo inaczej bo restarcie kompa wszystko jest standardowo...

stig
15-02-2010, 09:30
Ale to jest dość przydatny plik - jak sobie pozmieniasz funkcje klawiszy i przycisków pióra to za pomocą tego możesz te ustawienia zapisać i później wczytać bo inaczej bo restarcie kompa wszystko jest standardowo...Z tego co napisal miron -- mam wrazenie, ze chodzi jedynie o usuniecie skrotu do tego pliku.

miron19j
15-02-2010, 10:28
Z tego co napisal miron -- mam wrazenie, ze chodzi jedynie o usuniecie skrotu do tego pliku.
sprawdź, u mnie ten plik w menu start to aplikacja
a usunięcie go spowodowało, że Win7 zaczął współpracować z tabletem

stig
15-02-2010, 10:35
sprawdź, u mnie ten plik w menu start to aplikacjaW menu start moga byc tylko skroty do aplikacji lezacych na dysku. Skoro napisales, zeby usunac z menu start, to znaczy ze usunac skrot do aplikacji.

miron19j
15-02-2010, 10:42
W menu start moga byc tylko skroty do aplikacji lezacych na dysku. Skoro napisales, zeby usunac z menu start, to znaczy ze usunac skrot do aplikacji.
menu start to w rzeczywistości folder na dysku. Jak klikam na tą nazwę, to we właściwościach pojawia mi się informacja, że jest to aplikacja nie skrót. Jak będę wieczorem w domu to jeszcze raz sprawdzę. Teraz nie mam dostepu do 7.

stig
15-02-2010, 10:44
menu start to w rzeczywistości folder na dysku. Jak klikam na tą nazwę, to we właściwościach pojawia mi się informacja, że jest to aplikacja nie skrót.Dziwne -- mam standardowa instalacje sterow Wacoma i zawsze byl tam skrot.

miron19j
15-02-2010, 21:45
wiecie co? ja już zgłupiałem. Sprawdziłem i faktycznie jest to skrót. Ale w jaki sposób usunięcie skrótu do konfiguracji tabletu z Menu Start ma wpływ na jego działanie? Bo u mnie to pomogło.

wigi
15-02-2010, 23:59
wiecie co? ja już zgłupiałem. Sprawdziłem i faktycznie jest to skrót. Ale w jaki sposób usunięcie skrótu do konfiguracji tabletu z Menu Start ma wpływ na jego działanie? Bo u mnie to pomogło.
Pisałeś wcześniej, że "trzeba usunąć jeden plik z katalogu tabletu" i to miałoby sens, ale że usuniecie skrótu z menu Start pomogło? :shock:

miron19j
16-02-2010, 00:52
Pisałeś wcześniej, że "trzeba usunąć jeden plik z katalogu tabletu" i to miałoby sens, ale że usuniecie skrótu z menu Start pomogło? :shock:
no właśnie też tego nie rozumiem. Wcześniej źle się wyraziłem. Gościu na hotline kazał mi usunąć plik (okazało się, że to skrót) z menu start. Zrobiłem to, zrestartowałem komputer i tablet ruszył. Albo ściemniał, albo jest taki ciemny, że sam w to wierzył. A przypadkowo coś tam się ustawiło w systemie. Nie znałem jeszcze Win7, to było zaraz po instalacji. Sądziłem, że może faktycznie w Menu Start mogą być jakieś pliki, które podczas startu systemu są jakoś tam sprawdzane. Po MS można się wszystkiego spodziewać, tylko nie racjonalności.
Dokładnie to było tak:
- zainstalowałem Win7
- zainstalowałem sterowniki do tabletu. ponieważ nie działał tak, jak powinien
- zainstalowałem sterowniki do Win7
- system zgłupiał, meldował problemy z aktywacją. Po konsultacji z MS przywróciłem system sprzed instalacji tabletu
- zainstalowałem ponownie tablet. Po rozmowie z hotline usunąłem ten skrót z menu start
- zrestartowałem komputer
- Win7 wystartował normalnie, tablet działa prawidłowo do dziś
dopiero dzisiaj sprawdziłem, że tam w menu start jest faktycznie skrót. A nowych sterowników nie instalowałem

ZBYCHO
16-02-2010, 22:45
Witam,

Skrót do aplikacji w menu start, w tym przypadku Bamboo - narzędzie pliku preferencji, powoduje jej automatyczne uruchamianie przy starcie systemu, zapewne generuje jakiś konflikt.
Jego usunięcie wyłącza uruchamianie Bamboo przy starcie systemu.

"- zainstalowałem sterowniki do tabletu. ponieważ nie działał tak, jak powinien"
"- zainstalowałem sterowniki do Win7"

tego nie rozumiem :

normalnie dzieje się tak że podłączam sprzęt system go wykrywa jeśli ma do niego stery to je instaluje. Jeśli ich brak każe włożyć płytkę ze sterami i sobie sam wyszukuje - instaluje sprzęt.
Jest jeszcze trzecia możliwość gdy producent wymusił specyficzną instalację sprzętu(stery są spakowane) systemowy instalator ich i tak nie znajdzie i instalacja przebiega według instrukcji, a sprzęt do portu usb podłaczasz po tym jak zostaniesz o to poproszony.

Wydaje mi się że pozwoliłeś aby system zainstalował swój sterownik, a następnie widząc że jest coś nie tak ponownie uruchomiłeś instalację sterowników z płytki. Sterów pewnie nie podmieniło ale dograło aplikacje towarzyszące sterownikowi, podobnie jest w przypadku drukarek, kart video itp. Wydaje mi się że ta aplikacja Bamboo nadal będzie
u ciebie powodować jakieś błędy przy próbie jej uruchomienia. Powinieneś spróbować odinstalować sterownik wraz z programami towarzyszącymi, przeczytać instrukcję instalacji, ściagnąć najnowsze stery i oprogramowanie pod win7
ze strony producenta i wymusić ręcznie(nie automatycznie) instalację sterów i oprogramowania z określonej przez ciebie lokalizacji.

Pozdrawiam,

miron19j
16-02-2010, 23:59
Witam,

"- zainstalowałem sterowniki do tabletu. ponieważ nie działał tak, jak powinien"
"- zainstalowałem sterowniki do Win7"

tego nie rozumiem :

bamboo zaleca uruchomić dysk instalacyjny a dopiero potem podłączyć tablet. Tak też zrobiłem. Ale nie działało to prawidłowo. Palcem mogłem pracować, wykrył pióro, ale nie mogłem piórem poruszać kursorem. Więc zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Bamboo. Wtedy wykrzaczył mi się Win.

Zink
18-02-2010, 14:07
Skrót do aplikacji w menu start, w tym przypadku Bamboo - narzędzie pliku preferencji, powoduje jej automatyczne uruchamianie przy starcie systemu (...)
Czemu miałoby się tak dziać (o ile skrót ten nie jest w katalogu Autostart)?

Może chodziło o uruchomienie programu do pliku preferencji, a potem wybranie usunięcia pliku preferencji w tym programie? Tak tylko zgaduję, bo jest bardzo wątpliwe, żeby usunięcie skrótu mogło pomóc.

ZBYCHO
18-02-2010, 21:02
Ja też się zakręciłem, nie przeczytałem uważnie i pomyślałem że chodzi o tą lokalizację (Vista):

C:\Documents and Settings\użytkownik\Menu Start\Programy\Autostart\

Umieszczenie lub usunięcie skrótu do programu w menu start nie skutkuje niczym.

militarius
17-12-2013, 11:37
ktoś znalazł lekarstwo na to? mam to samo, nic nie pomaga...