PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - pomocy !!! do czego służą zielone kropki !?

UBoot
02-02-2010, 19:28
Do czego służą zielone kropki na obudowie przy przyciskach AF i ekspozycji ? Nie mogę nigdzie w instrukcji znaleźć nic o tych zielonych kropkach !?

Błażej
02-02-2010, 19:30
do resetowania ustawień osobistych.

arciszz
02-02-2010, 19:38
I znów kolejny raz, bez słów...

pierzot
02-02-2010, 19:54
A najbardziej lubię to "nie mogę nigdzie znaleźć w instrukcji" strona 3. opis przycisków, odwołanie strona 75. resetowanie dwoma przyciskami:(

UBoot
02-02-2010, 19:57
ale ja mam aparat dopiero od 3 tygodni !!! I to była ostatnia rzecz, jakiej nie wiedziałem !!!

Pietern
02-02-2010, 19:59
ale ja mam aparat dopiero od 3 tygodni !!! I to była ostatnia rzecz, jakiej nie wiedziałem !!!

Ale jaja... ;-)
Ja tego się dowiedziałem pierwszego dnia, zaciekawiło mnie co to takiego może się kryć za tymi dwoma zielonymi kropkami, wziąłem instrukcję i już po trzech minutach wiedziałem! :-)
Piotr

UBoot
02-02-2010, 20:08
ale zauważ, że bezpośrednio nic o tych kropkach nie jest napisane. Tylko o "dwóch przyciskach", a o kropkach ani śladu, nigdzie !

dzej
02-02-2010, 21:10
z ciekawosci rzucilem okiem do manuala. Na str. 3 jest fajne okreslenie 'przycisk do resetowania dwoma przyciskami';], natomias na 75tej jest napisane o zielonych kropkach, wiec czytanie ze zrozumienim sie klania.

UBoot
02-02-2010, 21:50
a faktycznie !

ZgReDoL
02-02-2010, 22:54
Niedługo Nikon bedzie dawal instrukcje tylko do nowo wchodzacych modeli. Do starszych nie da, bo wiedza ze jest nasze forum, to po co marnowac papier i kase na druk.....

jackrabbit
02-02-2010, 22:54
spodziewam sie raczej ze instrukcje beda obrazkowe i beda mialy max 2 strony

JURAS12
02-02-2010, 23:15
Niedługo Nikon bedzie dawal instrukcje tylko do nowo wchodzacych modeli. Do starszych nie da, bo wiedza ze jest nasze forum, to po co marnowac papier i kase na druk.....

Heh,dobre!,a do tego teraz jest kryzys...

Kyo
02-02-2010, 23:26
ha, ja tez nie wiedzialem xD ino ze ja mam d200 ;p

zdyboo
02-02-2010, 23:33
Witam!

Upadek obyczajów, gdzie jakieś cześć, proszę, dziękuję.
Ja wiem, że teraz modna jest postawa roszczeniowa i to im bardziej roszczeniowa, tym lepiej. Jak ktoś nie wykazuje postawy roszczeniowej, to jest uważany za mięczaka i nie ma szans przebić się w towarzystwie.
Nie zdziwiło mnie, że ktoś nowy zadaje pytanie, na które odpowiedź znajduje się na trzeciej stronie instrukcji. Takie zachowanie jest starsze od Internetu. Bardziej dziwi mnie, że dostaje odpowiedź i to gotowca, nie musi ruszyć ani jedną szarą komórką, żeby samemu znaleźć odpowiedź.
Może rzeczywiście nadchodzi nowa klasa społeczna, którą przepowiedziała Nancy Kress w Hiszpańskich żebrakach.

ZgReDoL
02-02-2010, 23:35

Tez mozliwe! Na pierwszej jak sie włacza/wyłącza aparat, na drugiej jak ustawic "zielony" program...

Żenujace sa niektore pytania, jesli nie chce sie przeczytac dokladnie instrukcji, to jak taki ktos siegnie po podstawowe podreczniki o fotografii?
A potem tysiace pytan, jak ustawic aparat w kosciele, na imieninach cioci, na dworze, przy grillu, do malego dziecka, do żony, tesciowej itp, itd.......

zdyboo
02-02-2010, 23:57

Nie będą, zaufaj mi. Zajmuje się tym zawodowo, pisaniem instrukcji, co prawda nie do sprzętu foto, ale akurat do narzędzi.
Teraz mamy Unię Europejską i Inspekcja Handlowa do spółki z UOKiKiem dba aby treść ostrzeżeń jakie należy przekazać nabywcy, w najlepszym wypadku nie była krótsza, niż treść merytoryczna traktująca o tym jak narzędzie używać. Z drugiej strony postępująca gangrena umysłowa użytkowników, generuje takie nowe zagrożenia, że mechanizm dodawania ostrzeżeń wszedł właściwie w fazę perpetuum mobile.
Nie dalej jak wczoraj przeglądałem instrukcje do Nikona FM2 oraz do napędu MD-12. Bardzo przejrzyście, wszystko wyjaśnione na ilustracjach, jeśli ktoś ma jako takie obycie techniczne, to sobie poradzi. Jednak dla użytkowników mniej obytych z techniką, występuje także dosyć szczegółowy opis słowny.
Jedna z lepszych instrukcji jakie czytałem, a przeczytałem tego naprawdę dużo.

velaskez
03-02-2010, 00:46
Tomku, ja do swojego D80 (kupione w USA) dostałem dwie instrukcje. Taką gruuubaśną i ten fajniutki quick start:mrgreen: Czyli właśnie 2 strony;)

Schlag
03-02-2010, 09:22
D300s, koncentrat instrukcji obsługi - książki, w postaci małego zeszyciku.
Profilaktycznie leży sobie w torbie, chociaż i tak w razie wątpliwości typu "a co to robi",
to sięgam po .pdf pełnej instrukcji.

sote
03-02-2010, 09:29
kto by czytal instrukcje jak mozna zapytac na forum :mrgreen:

UBoot
03-02-2010, 11:55
przepraszam bardzo, ale znalezienie napisu o zielonych kropkach nie jest możliwe inaczej, niż poprzez przypadek, a instrukcja ma 278 stron. W dodatku należałoby każdą stronę czytać akurat pod kątem tych zielonych kropek, bo mózg ludzki jest wybiórczy i pomija tekst w danym momencie nieistotny. Wy mieliście akurat szczęście natrafić szybko na ten tekst, a ja jestem bardzo dokładny, i jak czegoś nie wiem do końca, to tego nie rozumiem. Podejrzewałem, że jest jeszcze jakaś inna funkcja tych przycisków związana z wyborem "AUTO" (bo też zielone)

Valdek_Tychy
03-02-2010, 12:00
Do czego służą zielone kropki na obudowie przy przyciskach AF i ekspozycji ? Nie mogę nigdzie w instrukcji znaleźć nic o tych zielonych kropkach !?
Do zwijania filmu

koral181
03-02-2010, 12:02
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=129728 to do autora wątku naprawde swietny poradnik

daromire
03-02-2010, 12:51
Nie będą, zaufaj mi. Zajmuje się tym zawodowo, pisaniem instrukcji, co prawda nie do sprzętu foto, ale akurat do narzędzi.
Teraz mamy Unię Europejską i Inspekcja Handlowa do spółki z UOKiKiem dba aby treść ostrzeżeń jakie należy przekazać nabywcy, w najlepszym wypadku nie była krótsza, niż treść merytoryczna traktująca o tym jak narzędzie używać. Z drugiej strony postępująca gangrena umysłowa użytkowników, generuje takie nowe zagrożenia, że mechanizm dodawania ostrzeżeń wszedł właściwie w fazę perpetuum mobile.
Nie dalej jak wczoraj przeglądałem instrukcje do Nikona FM2 oraz do napędu MD-12. Bardzo przejrzyście, wszystko wyjaśnione na ilustracjach, jeśli ktoś ma jako takie obycie techniczne, to sobie poradzi. Jednak dla użytkowników mniej obytych z techniką, występuje także dosyć szczegółowy opis słowny.
Jedna z lepszych instrukcji jakie czytałem, a przeczytałem tego naprawdę dużo.

Wybacz, ale niektóre instrukcje są tak kretyńsko napisane, że czasami zazdroszczę "hamerykańcom" obrazkowych instrukcji do najprostszych urządzeń. Nie jestem jakimś ćwierćinteligentem , nawet jestem bardziej niż jak to nazywasz "jako tako" obyty technicznie, ale czasami instrukcja woła o pomstę do nieba. Nie odbieraj tego broń Boże jako przytyk do siebie lub swojej pracy ... tak mi się po prostu nasunęło :-)

A lenistwa w czytaniu instrukcji lub poszukiwaniu odpowiedzi na forum jak najbardziej ... nie popieram.

pozdrawiam

Wojtek Mąka
03-02-2010, 13:16
przepraszam bardzo, ale znalezienie napisu o zielonych kropkach nie jest możliwe inaczej, niż poprzez przypadek

przepraszam również, ale to brednie

zdyboo
03-02-2010, 13:51
Wybacz, ale niektóre instrukcje są tak kretyńsko napisane, że czasami zazdroszczę "hamerykańcom" obrazkowych instrukcji do najprostszych urządzeń. Nie jestem jakimś ćwierćinteligentem , nawet jestem bardziej niż jak to nazywasz "jako tako" obyty technicznie, ale czasami instrukcja woła o pomstę do nieba. Nie odbieraj tego broń Boże jako przytyk do siebie lub swojej pracy ... tak mi się po prostu nasunęło :-)

Spokojnie, nie odbieram tego jako przytyk. Co więcej wiem, że popełniam błędy, zwłaszcza że nie zawsze jestem w stanie osobiście sprawdzić pewnych funkcji.
Staram się maksymalnie upraszczać instrukcje, robiąc fotostory lub komiksy. Jednak nie zawsze się da. Ostatnio widziałem zdjęcie instrukcji do podkładki do myszy komputerowej. Inspekcja Handlowa wymogła powstanie takowej, takie uroki tej roboty.

Rycerz
03-02-2010, 14:08
http://www.portal-pisarski.pl/readarticle.php?article_id=8515 :)

ankasz007
03-02-2010, 14:52
UBoot - pośpiech jest złym doradcą, poszukaj na spokojnie. Ja jeszcze nie mam D90, bo dopiero "ciułam", ale instrukcję obsługi już przeczytałam. Z ciekawości zajrzałam do instrukcji i znalezienie opisu zielonych kropek zajęło mi minutę.

snakemaycry
03-02-2010, 15:04
Ja sądziłem po wątku, że chodzi przynajmniej o kropeczkę potwierdzenia ostrości ;) A jak instrukcja jest nieprzyjazna, to do obsługi podstawowej klawiszologi, polecam filmiki na YT.

daromire
03-02-2010, 17:28
Spokojnie, nie odbieram tego jako przytyk. Co więcej wiem, że popełniam błędy, zwłaszcza że nie zawsze jestem w stanie osobiście sprawdzić pewnych funkcji.
Staram się maksymalnie upraszczać instrukcje, robiąc fotostory lub komiksy. Jednak nie zawsze się da. Ostatnio widziałem zdjęcie instrukcji do podkładki do myszy komputerowej. Inspekcja Handlowa wymogła powstanie takowej, takie uroki tej roboty.

Tak zupełnie z drugiej strony zauważyłem, że całkiem spory procent ludzi nie potrafi korzystać z instrukcji całkiem przejrzyście napisanych ... ale cóż każdy medal ma dwie strony :mrgreen:

zdyboo
03-02-2010, 19:54
przepraszam bardzo, ale znalezienie napisu o zielonych kropkach nie jest możliwe inaczej, niż poprzez przypadek, a instrukcja ma 278 stron. W dodatku należałoby każdą stronę czytać akurat pod kątem tych zielonych kropek, bo mózg ludzki jest wybiórczy i pomija tekst w danym momencie nieistotny. Wy mieliście akurat szczęście natrafić szybko na ten tekst, a ja jestem bardzo dokładny, i jak czegoś nie wiem do końca, to tego nie rozumiem. Podejrzewałem, że jest jeszcze jakaś inna funkcja tych przycisków związana z wyborem "AUTO" (bo też zielone)

Nie przepraszaj, tylko wykaż się posiadaniem cohones i przyznaj się, że nawet nie chciało Ci się zerknąć do instrukcji. Choć napisałeś, że to jedyna funkcja jakiej nie rozpracowałeś. Jak koledzy, już napisali, w instrukcji jest bardzo przejrzyście i logicznie napisane, o zielonych kropkach.
Jakoś nie widać tej Twojej dokładności, skoro przeoczyłeś tak oczywiste wyjaśnienie.

Ja instrukcji do D90 w ogóle nie czytałem, nawet do niej nie zaglądałem. Wcześniej miałem D50 i jakoś wystarczyło. D300 w firmie też rozpracowałem właściwie bez instrukcji. Dopiero pożyczone na chwilę D700 mnie zagięło, jak kolega dał mi aparat przestawiony na zdjęcia czarno - białe. Sytuację uratowały właśnie zielone kropki. :)

pioter m
03-02-2010, 20:22
Obsluga nikonow jest tak banalna, ze instrukcja jest prawie zbedna. Sama zas instrukcja jest prosta, przejrzysta i b. dobrze wsparta ilustracjami.
Wniosek? Ktos udaje, ze ja mial w reku (nie chce nikogo obrazac innymi przypuszczeniami).

Marekvxc
07-02-2010, 04:46
Zgadzam sie w 100%.

pewex
07-02-2010, 12:30
Zadawanie tak głupich pytań jest nie tyle po prostu obrażaniem innych swoim "niechceniem", ale też jakąś dziwną, niewytłumaczalną postawą, bo ja jakbym miał nowe lustro to bym przekopał instrukcje z góry na dół, nie mówiąc już o tym, że znacznie szybciej (niż czekać na odpowiedź na forum) jest otworzyć 1 stronę z opisem puszki i to znaleźć te dwie tajne kropki i ich masońskie ukryte znaczenie, które widać dopiero wtedy, kiedy wyrwiemy co drugą stronę i o wschodzę słońca, w dniu o parzystej dacie spojrzymy pod światło na instrukcję do-góry-nogami lewitując w pentagramie z koźlej krwi.

ozim
07-02-2010, 12:52
No pewnie a wszyscy tutaj wypowiadający się o upadku obyczajów przeczytali wszystkie podręczniki i nigdy nie zadali głupiego pytania. Oczywiście po tygodniowej lekturze instrukcji robili super foty. Chyba po to jest forum które w samej formule chyba jest dla wszystkich tych świeżych i tych doświadczonych. Dla mnie taka postawa to porażka.
Tak z innej beczki powinien powstać dział dla nowicjuszy gdzie można zadawać głupie dla doświadczonych osób pytania a ci totalnie niewyrozumiali nie powinni tam zaglądać

darkownik
07-02-2010, 15:31
Ale jaja... ;-)
Ja tego się dowiedziałem pierwszego dnia, zaciekawiło mnie co to takiego może się kryć za tymi dwoma zielonymi kropkami, wziąłem instrukcję i już po trzech minutach wiedziałem! :-)
Piotr

Piotr, naprawdę pierwszego dnia juz się dowiedziałeś. Nie mogę uwierzyć.
A tak poważnie, to zbędny jest twój komentarz. Kolega pyta więc jeśli masz ochotę pomóc to odpowiedz a jeśli nie to najlepiej milcz jak głaz. Szkoda mojego i innych czasu aby czytać takie zbędne komentarze.
Pozdrawiam.

Koledzy, szczególnie Zdyboo. Popatrz ile czasu potrafisz poświęcić aby narzekać na tych, którzy niedokładnie lub wcale nie czytają instrukcji.
Nie musisz przecież odpowiadać.
Kazde forum ma to do siebie, że będzie sie przez nie przewijać setki tysięcy posiadaczy sprzętu i nie tylko.
Mnie nie będzie i Ciebie Zdyboo a forum będzie nadal !!
Nie sądzę więc aby udało się kiedykolwiek wprowadzić ład i porzadek, o który sie starasz z różnych względów. Jeden np. zgubi instrukcję, drugi jej nie ma wcale, trzeciemu się nie chce przeczytać ale czy nalezy go tak szybko skrytykować. Moze pozwolic sie wypowiadać w takich sprawach np nowym uzytkownikom sprzetu np. takim jak ja. Ja z chęcią podzielę sie z takim gościem swoja wiedzą jeśli będę o krok np. przed pytającym.
Jeśli natomiast będziemy wprowadzać zasady o których piszesz to zostana tu chyba za rok sami znudzeni wyjadacze. Inni będą bali sie za chwilę o cokolwiek zapytać i będą sie przez dwa dni zastanawiać i szukać w instrukcji czy czegoś nie przeoczyli.
Trochę luzu i wyrozumiałości Panowie !!

PS. Popieram Ozima w sprawie nowego działu forum dla mniej zaawansowanych użytkowników.

zdyboo
07-02-2010, 20:44
Koledzy, szczególnie Zdyboo. Popatrz ile czasu potrafisz poświęcić aby narzekać na tych, którzy niedokładnie lub wcale nie czytają instrukcji.

Mój czas i mogę go marnować w sposób jaki mnie się podoba, nieprawdaż? Poza tym to pierwszy raz, kiedy narzekam na czyjeś zachowanie, a jestem na tym forum ponad cztery lata.

Nie sądzę więc aby udało się kiedykolwiek wprowadzić ład i porządek, o który się starasz z różnych względów.

Mnie przede wszystkim uderzył całkowity brak kultury pytającego. To jakiś problem użyć tych magicznych słów: cześć, proszę, dziękuję? To, że odpowiedź na pytanie widnieje na trzeciej stronie instrukcji, tylko dopełniło czarę goryczy.

Trochę luzu i wyrozumiałości Panowie !!

Mój luz i wyrozumiałość kończy się kiedy ktoś nie traktuje mnie jak równego sobie, a tak odbieram brak podstawowej kultury osobistej. Jak się UBootowi wydaje, że może zadać pytanie w stylu szlachcica pytającego chłopa, to ma rację - wydaje mu się.
Ja wiem, że zawsze istnieje ktoś, kto przy największej drobnostce stara się wykazać wiedzą tylko dlatego, że jak sam określiłeś, jest o krok przed pytającym. Jednak nie tędy droga. Jeżeli ktoś prosi o jedzenie, to lepiej będzie podarować rybę czy podarować wędkę i pokazać jak się ryby łowi?

PS. Popieram Ozima w sprawie nowego działu forum dla mniej zaawansowanych użytkowników.

Ten dział istnieje Panowie. Jest na samym szczycie strony i nazywa się: "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" i macie rację, nie zaglądam do niego.

Skibek
07-02-2010, 21:05
I to była ostatnia rzecz, jakiej nie wiedziałem !!!

Szczęściarz. Też kiedyś chciałbym tak dużo wiedzieć (że do pełnej wiedzy brakowały by mi tylko "dwie zielone kropki").

Pietern
07-02-2010, 21:57
Piotr, naprawdę pierwszego dnia juz się dowiedziałeś. Nie mogę uwierzyć.
A tak poważnie, to zbędny jest twój komentarz. Kolega pyta więc jeśli masz ochotę pomóc to odpowiedz a jeśli nie to najlepiej milcz jak głaz. Szkoda mojego i innych czasu aby czytać takie zbędne komentarze.
Pozdrawiam.

Dokładnie pierwszego dnia, a konkretniej pierwszego wieczora, bo gdy aparat przywiozłem, to była 20.
Piotr
PS. Czy ja gdzieś napisałem, że zamawiam impertynenckie pouczenia? Mam na plecach karteczkę? Naprawdę?
Da Bóg, to może posiedzisz sobie na jakimś forum dłużej i poczytasz je ze zrozumieniem, to może do ciebie dotrze, że "niezorientowanych" jest masa, w zasadzie większość. Ale tylko część z nich pragnie te swoje niezorientowanie skompensować obciążając innych, zamiast podjąć jakiś podstawowy trud... Na ten przykład, poczytać to forum, albo instrukcję obsługi.
Gdybyś ty sobie go zadał, to byś wiedział, że to nie jest pierwszy taki wątek i, że ty nie jesteś pierwszym Robjenem Hłudem, który ujmuje się za "pytającymi". I może dałbyś sobie spokój? Zamiast produkować niepotrzebne posty.

adolfik9501
07-02-2010, 22:48
Tak się zastanawiam jak może kogoś interesować do czego służą dwie plamki zielonej farby? :mrgreen:

Pietern
07-02-2010, 23:03
Tak się zastanawiam jak może kogoś interesować do czego służą dwie plamki zielonej farby? :mrgreen:

To prawda, ja do dziś nie umiem sobie tego wybaczyć. :-)
Piotr

mpwt
07-02-2010, 23:05
A ja się cieszę, że magiczne zielone kropki zostały wyjaśnione. :D