Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] lody
Madziulek
09-11-2006, 11:15
wczoraj wracając do domu spotkałam 2 dziewczynki zajadały sobie lody w najlepsze a ciepło nie było
1.
http://img208.imageshack.us/img208/7342/lodybw4sf0.jpg
i jeszcze
2.
http://img85.imageshack.us/img85/5638/lodybw2os4.jpg
Namieszałam z tymi zdjęciami więc daje też w kolorze :-)
3.
http://img294.imageshack.us/img294/4661/6kg8.jpg
4.
http://img227.imageshack.us/img227/7540/lody4qe6.jpg
Niedzwiedz
09-11-2006, 11:34
na cz/b !! natychmiast . szkoda ze nie rokrecilas tego , moze je 2 naraz zlapac ? pokazac ze jest brzydka pogoda jakas kaluza , zachmurzone niebo (choc nie jest czapka )
Madziulek
09-11-2006, 11:42
na cz/b !! natychmiast . szkoda ze nie rokrecilas tego , moze je 2 naraz zlapac ? pokazac ze jest brzydka pogoda jakas kaluza , zachmurzone niebo (choc nie jest czapka )
to zaraz dam w cz-b ,celowo nie zmieniałam koloru żeby zachowac ..kolor skóry ,z zimna widac że skóra ma różne kolory tylko tu słabiej to widac :-)
Niedzwiedz
09-11-2006, 11:47
kolor nie wazny ;) tresc wazniejsza. acha 1/100 to dosc slaby czas dla 85mm minimalnie to 1/125 ew 1/160 nawet lepiej tak kosztem szumow ale to tak przyokazji ja sporo trace zdjec na 1/160 nawet :(
Zdjęcie bardzo mi się podoba! Bardzo! Kolor zupełnie mu nie przeszkadza a wręcz odwrotnie. Przez kolorystyczny kontrast pierwszego, drugiego i trzeciego! planu pokazuje szarość rozmytej i ... niewidocznej, właściwie, niepogody ...
Super!!!
Zdecydowanie lepiej po dołożeniu drugiej fotki oraz po zdjęciu koloru. Razem mi się podobają. Jedyne co mi przeszkadza - ostrość na lodzie na pierwszej fotce - twarz jest nieostra.
Madziulek
09-11-2006, 12:10
już nie kombinuje zostaje cz-b
kostek-brasil
09-11-2006, 12:23
I jak tu nie kochać dzieci? :D
Bardzo fajne zdjęcia. ;-)
Niedzwiedz
09-11-2006, 12:28
madziulek jestes obiecujacym niekomercyjnym fotografem :D
Madziulek
09-11-2006, 12:30
madziulek jestes obiecujacym niekomercyjnym fotografem :D
heheh Ty też :-)
I jak tu nie kochać dzieci? :D
Bardzo fajne zdjęcia. ;-)
nie da się nie kochac,szkoda mi było tych dziewczynek widac było że rodzice o nie, nie dbają
Jak może zachwycać, kiedy nie zachwyca :)
Rozumiem, że tak strzelić "z marszu" to trudno.
Ale:
- chyba za dużo na tych zdjęciach jest naćkanych różnych elementów
- ciął bym 2 dużo ciaśniej - nad oczami i wywalił plamy po prawo
- 1 też ciaśniej - ale nie wiem jak - rozprasza mnie czapka, ekspres (czyli zamek), włosy, pieprzyk, nieostrość - chyba za mała DoF
B&W lepsze niż kolor.
Nic na zdjęciach nie mówi o "nie dbaniu" o dziewczynki. Dziewczynki jak inne.
Ale ja jestem tylko albumowy....
Madziulek
09-11-2006, 12:45
Jak może zachwycać, kiedy nie zachwyca :)
Rozumiem, że tak strzelić "z marszu" to trudno.
Ale:
- chyba za dużo na tych zdjęciach jest naćkanych różnych elementów
- ciął bym 2 dużo ciaśniej - nad oczami i wywalił plamy po prawo
- 1 też ciaśniej - ale nie wiem jak - rozprasza mnie czapka, ekspres (czyli zamek), włosy, pieprzyk, nieostrość - chyba za mała DoF
B&W lepsze niż kolor.
Nic na zdjęciach nie mówi o "nie dbaniu" o dziewczynki. Dziewczynki jak inne.
Ale ja jestem tylko albumowy....
moze i masz racje
z tym ze zdjecia maja byc takie jakie sa - naturalne
nie bede likwidowac pieprzykow czy wlosow w zdjeciach z ulicy
nie mialy nic mowic o niedbaniu
co do nieostrosci to sie przyznam
naturalne
nie bede likwidowac pieprzykow czy wlosow w zdjeciach z ulicy
Nie, pieprzyk akurat bym zostawił, ale zastanowił się, czy nie pozbyć się innych szczegółow.
Są naturalne. To fakt. Może dlatego miałbym ochotę je jakoś "podkręcić" :)
Na jedynce jakoś nie przemawia do mnie wyraz twarzy dziewczynki, za to zdjecie numer 2 bardzo mi sie podoba mimo nieostrosci na lodzie.
... za to do mnie bardziej przemawia twarz dziewczynki z 1 zdjęcia. Brakuje mi jednak tych kolorów ... loda, twarzy - kontrastujących z szarością tła.
PS. Powinno zostać to pierwsze zdjęcie, z kolorem ... Takie komentowanie (zdjęć, które bywają następnie usuwane) nie ma większego sensu
Fajne :) Niestety nie zdążyłem zobaczyć w kolorze... :)
Artur Jonik
09-11-2006, 15:09
w kolorze zdecydowanie lepsze
Magnum43
09-11-2006, 20:19
Jeżeli mam być szczery to obserwuję Cię od dłuższego czasu.........hmm raczej to co robisz :) i jestem pod wrażeniem .........dość niekonwencjonalne spojrzenie na ludzi , przyznam że nie jest to łatwe w odbiorze.......szczerze zyczę Ci powodzenia (kiedyś już napisałem że być może to ten kierunek..)
Jeżeli chodzi o zdjęcia to zdecydowanie w konwencji CZ/B .....1 doskonała..2 Bardzo dobra...
pozdrawiam serdecznie.
Nie wiem jak inni koledzy i koleżanki z forum, ale ja uważam że rozwijasz się w swoim odmiennym od reszty postrzeganiu rzeczywistości. MADZIULEK BŁAGAM !!! nie zmieniaj kierunku, nie zależnie od tego co ktoś będzie ci mówił i krytykował. Szlifuj i doskonal to co już dostałaś od natury a będzie pięknie.
A teraz trochę krytyki. Sporo twoich prac ma problemy z ostrością, posłuchaj Niedźwiedzia.
Czekamy na następne zdjęcia.
Kurcze - ja jestem beztalencie zupełne. Nie dość, że sama takich fot nie robię - to nie dostrzegam tego wszystkiego co tak pozytywnie opisują przedmówcy.
Zdjęcia są OK ale nie wiem czy mnie się wydaje czy one są całkowiecie nieostre? - A może tak miało być? Nie ironizuję, chciałabym widzieć to wszystko o czym piszecie ale ... nie widzę:(
Pozdrawiam ciepło.
Madziulek
10-11-2006, 10:29
Kurcze - ja jestem beztalencie zupełne. Nie dość, że sama takich fot nie robię - to nie dostrzegam tego wszystkiego co tak pozytywnie opisują przedmówcy.
Zdjęcia są OK ale nie wiem czy mnie się wydaje czy one są całkowiecie nieostre? - A może tak miało być? Nie ironizuję, chciałabym widzieć to wszystko o czym piszecie ale ... nie widzę:(
Pozdrawiam ciepło.
przykro mi że widzisz tylko nieostrosc
obserwuje Twoje wypowiedzi na innym wątku i domyslam się dlaczego wypowiedziałas się tutaj
Dziekuje wszystkim za komentarze
Pozdrawiam
No właśnie się odważyłam.... i no tego się obawiałam (i zawsze obawiam) że jak napiszę szczerze, że coś mi nie leży albo nie pasuje to.... autorowi będzie przykro.
Oglądałam te zdjęcia od momentu wstawienia, wchodziłam do tego wątku kilkakrotnie - myśląc, że może moje odczucia się zmienią - dlatego tak długo nic nie pisałam - odważyłam się po wymianie opinii w innym wątku. Innej motywacji (ani drugiego dna) nie było.
Madziulek
10-11-2006, 11:20
No właśnie się odważyłam.... i no tego się obawiałam (i zawsze obawiam) że jak napiszę szczerze, że coś mi nie leży albo nie pasuje to.... autorowi będzie przykro.
Oglądałam te zdjęcia od momentu wstawienia, wchodziłam do tego wątku kilkakrotnie - myśląc, że może moje odczucia się zmienią - dlatego tak długo nic nie pisałam - odważyłam się po wymianie opinii w innym wątku. Innej motywacji (ani drugiego dna) nie było.
nie mam nic przeciwko Twojej opini i chyba tak naparwde nie z tego powodu było mi przykro ale z tego że sugerowanie czegos mi na innym wątku jest troche nie w porządku
Pozdrawiam
Absolutnie niczego Tobie w tamtym wątku nie sugerowałam! Naprawdę! Jeśłi masz na myśli moją uwagę o początkujących pstrykaczach i "ahrtyzmie" itd - absolutnie nie Ciebie miałam na myśli!!!! Wręcz przeciwnie - Ciebie zaliczam do grupy forumowych autorów, którzy mają ugruntowaną pozycję i "prasę" - i to właśnie dlatego ciężko było mi zdobyc się na odwagę, żeby tutaj szczerze napisac - zwłaszcza, że moja opinia różni się od opinii większości.
PS - niestety w takich sytuacjach wychodzi słabośc internetu - nie można od razu wyjasnic, nie można natychmiast dopytac, - wychodzą nieporozumienia.
Madziulek
10-11-2006, 11:38
Absolutnie niczego Tobie w tamtym wątku nie sugerowałam! Naprawdę! Jeśłi masz na myśli moją uwagę o początkujących pstrykaczach i "ahrtyzmie" itd - absolutnie nie Ciebie miałam na myśli!!!! Wręcz przeciwnie - Ciebie zaliczam do grupy forumowych autorów, którzy mają ugruntowaną pozycję i "prasę" - i to właśnie dlatego ciężko było mi zdobyc się na odwagę, żeby tutaj szczerze napisac - zwłaszcza, że moja opinia różni się od opinii większości.
PS - niestety w takich sytuacjach wychodzi słabośc internetu - nie można od razu wyjasnic, nie można natychmiast dopytac, - wychodzą nieporozumienia.
Nie wiem czy jest tak jak piszesz z pozycją w każdym razie nie masz się czego obawiac jesli chcesz napisac odmienny komentarz od innych a nawet jesli chcesz napisac bardzo negatywny
te zdjęcia nie są wcale zachwycające dla mnie nie muszą takie byc ,jesli piszesz że Ci sie nie podobaja nie mam nic przeciwko
Wyjasnimy sobie wszytko na prv
Niedzwiedz
10-11-2006, 11:40
Karolina po pierwsze fotka nie musi byc super ostra zeby byla dobra w odbiorze, ja tam mam duzo bochomazow i sa ok wg mnie.
po drugie szczerosc jest dosc rzadka cecha i o gustach sie nie dyskutuje masz prawo sie tak wypowiadac