Zobacz pełną wersję : Sposoby dystrybucji zdjęć okolicznościowych ?
andy1965
02-02-2010, 15:44
Witam!
Chciałem Was zapytać jakie znacie sposoby dystrybucji (wybór, dostarczenie, płatność) zdjęć okolicznościowych do "klienta masowego"?
Chodzi mi o takie sytuacje jak zdjęcia np. z baliku w przedszkolu, imprezy w szkole itd.. powstaje wówczas bardzo wiele zdjęć i jest nimi zainteresowanych wielu odbiorców. Trzeba te zdjęcia im pokazać, oni muszą je wybrać, a następnie trzeba je im dostarczyć i skasować forsę. Interesuje mnie związana z tym logistyka. Czy robicie wystawkę, czy może album, który prezentuje zainteresowanym ktoś z instytucji, w której zdjęcia były robione (jeśli tak to na jakich zasadach finansowych)?
Wydaje mi się to sporym problemem logistycznym i zastanawiam się czy da się to zrealizować inaczej niż w powyższym opisie.
1. zgoda dyrekcji przedszkola
2. do każdej grupy dostarczasz po jednym zdjęciu na którym są dzieci z danej grupy
3. rodzice zapisują na odwrocie zdjecia swoje nazwisko i ilośc sztuk danego zdjecia
4. pani z grupy oddaje ci wszystkie zdjecia,
5. wywołujesz odpowiednią liczbę zdjęc w labie
6. pani z grupy rozdaje zdjęcia rodzicom i kasuje pieniądze
7. wszystkie panie grupowe oddają kasę dyrekcji która oddaje ją tobie i jeszcze ci dziękuje za miłą wspólpracę
jakieś trudniejsze pytania?
andy1965
02-02-2010, 16:36
Czy naprawdę nie ma żadnej alternatywy dla tak żmudnej procedury ???
Czy naprawdę nie ma żadnej alternatywy dla tak żmudnej procedury ???
:shock:
zrób sobie wystawkę z wszystkich 500 zdjec na korytarzu stań cały dzień i każdego przychodzącego i odchodzącego rodzica molestuj żeby sobie coś wybrał, zaznaczył nazwisko na zdjęciu i wpłacił ci od razu kasę, w tydzień zbierzesz kasę i zamówienia...
fotografowanie nie jest łatwe co? ;)
To co napisał rycerz to wersja na kapitalistę :D
Innym (nie koniecznie lepszym!) jest wywołanie zdjęć i oddanie w ręce klientów przez dystrybutora ;>
Nie po to osoby zainteresowane płacą kilkakrotnie więcej niż cena odbitki w labie + koszty dystrybucji zeby nie moglły sobie wybrać i zostawić jakieś odrzuty. Dobry i lubiany fotograf odrzutów bedzie miał zwyczajnie mniej ;D
tymancjo
03-02-2010, 09:25
Ja rozwiązałem to pisząc galerie na www umożliwiającą zamawianie zdjęć.
Ludzie przeglądają, dodają do koszyka, potem formularz, a ja dostaje mailem listę plików (jeszcze w formacie pliku .bat żeby się je łatwo kopiowało :) ) i reszte danych. Potwierdzam zamówienie mailem/telefonem (czy są świadomi sumarycznego kosztu zamawianych odbitek) i jak OK, to sru do labu przez inet. Tyle.
Powyższa procedura zakłada rodziców z dostępem do internetu, jednak doświadczenie pokazuje, że nawet jak toś nie ma to załatwia to od znajomego.
Pozdrawiam,
Tomek
tymancjo ciekawe rozwiązanie :D
Tak z ciekawosci ile wynosi czas po jakim klient otrzymuje materiał ?
tymancjo
03-02-2010, 21:55
tymancjo ciekawe rozwiązanie :D
Tak z ciekawosci ile wynosi czas po jakim klient otrzymuje materiał ?
hmmm... klient wybiera, dostaje maila, kopiuje pliki wysylam przez net, 24h i mam odbitki, umawiam sie na odbior, w sumie najszybciej to na nastepny dzien po wyslaniu zamowienia.
Ja idę na żywioł, wywołuję zdjęcia wg własnego widzimisię, a sprzedają panie z przedszkola, zawsze coś tam zostanie ale plus jest taki że nie ma nadmiernej biurokracji a zdjęcia są do kupienia szybko co też jest ważne.
Trzeba wyczuć ile dane przedszkole jest w stanie przyjąć :)
andy1965
07-02-2010, 13:15
Rodzi się jeszcze kilka pytań w tym temacie, ale proszę Was byście imprezy w przedszkolu traktowali tylko jako jeden z wielu możliwych przypadków (są przecież inne masowe imprezy okolicznościowe i w dodatku nie ma na nich Pań grupowych):
1. Jaka średnia liczba odbitek sprzedaje się po takiej imprezie?
2. Czy jesteście gotowi (abstrahując od potencjalnych możliwości) sprzedawać zdjęcia w formie elektronicznej ( pliki *.jpg), a nie tylko odbitki?
3. Czy realizujecie indywidualne życzenia klienta (format i rodzaj papieru dla odbitek)?