Zobacz pełną wersję : C1 v3.7.6 koniec licencji
stachmuszel
02-02-2010, 14:27
Witam!
Jakiś czas temu kupując kartę pamięci Sandiska otrzymałem kod aktywacyjny do Capture One v.3.7.6. Wiem, że to starutka wersja, ale mnie w zupełności zadowalała. NEF z D200 obrabiałem pięknie i szybko.
Kilka dni temu chciałem uruchomić C1 a on mi mówi, że moja licencja się skończyła. Próby ponownej aktywacji i rejestracji nic nie dały. W warunkach licencji nie znalazłem informacji o czasie jej trwania, więc jestem mocno zaskoczony. Czy może spotkaliście się z czymś takim?
Ściągnąłem sobie triala C1 v.5.0.2. Wygląda to zupełnie inaczej i jakoś mniej przejrzyście i intuicyjnie, ale można się przyzwyczaić. Nie mogę tylko znaleźć ikonki od hurtowej obróbki. I teraz kolejne pytanie. Czy w pełnej wersji jest możliwość hurtowego traktowania NEF?
Interface C1 bardzo mi odpowiada i skłonny byłbym to kupić, tylko gdzie i za ile?
Dziękuję i pozdrawiam!
p.s. a może jakaś alternatywa dla C1, jakiś freeware etc :-)
http://pjs-studio.otwarte24.pl/430,Capture-One-5 za 457,00 zł
Stachumuszel, Twój problem z C1 zmobilizował mnie do próby instalacji C1 pod Windows 7. A wiec zacząłem od wersji 3.7.7 i zonk, instalacja nie rusza, bo system za nowy. Więc ściągam wersję 4.0.1 i instalacja rusza i dobiega końca bezproblemowo. :) Przy pierwszym uruchomieniu pyta czy aktywować. Z racji tego, że w październiku gdy zmieniałem system z XP na W7 pamiętałem o deaktywacji, to teraz podjąłem próbę aktywacji i.... udało się :D
Pod W7 chodzi mi wersja 4. I to wszystko dzięki zakupowi Sandiska parę lat temu :)
Tak więc nie wiem co namieszałeś na swoim komputerze, ale trochę to dziwne, że nagle C1 przestał Ci działać.
stachmuszel
05-02-2010, 11:02
Dzięki wigi za pomoc, ale i tak muszę zaopatrzyć się w coś co obsłuży mi teraz D200/700. Zainstalowałem triala C1 v5.0.2, ale przeraziłem się powolnością, dosłownie broda rośnie. Mój pc może nie jest jakiś super ale dziadkiem też nie jest. No i nadal nie wiem czy w C1 V5 jest hurtowa obróbka. W trialu nie mogę się doszukać. Na razie szukam alternatyw typu UffRAW itp, ale chyba bedę musiał wysupłać 5 stówek i nabyć C1.
Pozdr.
wersja 3.7 została przez producenta olana i z nowym rokiem wszystkie wersje przestały działać. Według mnie chamstwo, bo wolę ją od 4 którą też posiadam, obie legalne. Znalazłem na to prosty sposób, wystarczy przed uruchomieniem ver.3.7 zmienić datę na 2009r i wszystko działa, po robocie trzeba tylko pamiętać o prawidłowym ustawieniu daty, ja już kilka razy zapomniałem i mam przez to maile ze starą datą i archiwum GG :)
stachmuszel
05-02-2010, 19:14
O zmianie daty nie pomyslalem. Piekne dzieki deep.
Dzięki wigi za pomoc, ale i tak muszę zaopatrzyć się w coś co obsłuży mi teraz D200/700.
Wersja 4.8.3 przecież obsłuży D700? Jeśli masz jeszcze możliwość aktywacji, to zainstaluj jak ja to zrobiłem i powinno działać.
stachmuszel
06-02-2010, 19:37
Dziękuje wigi. Zrobiłem jak napisałeś i jest OK. Muszę tylko dograć SP3 do Win XP, bo przy konwersji do jpg mam błędy (producent pisze o konieczności SP3).
Pozdr.
To miło, że spróbowałeś i działa. Dobrze, że nie poddałeś się od razu. :)
stachmuszel
06-02-2010, 23:48
No i problem. Podczas startu konwersji NEF-JPG pojawia mi się błąd jak na fotce.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/3343/errorprocessingfilecrop.jpg)
Poradzicie coś. Dodam, że do wersji 4.1.2 jest ok (ale nie obsługuje D700), od 4.5 niestety błąd. Instalowałem na dwóch pc, bez skutku.
Dziękuję i pozdr.
stachmuszel
07-02-2010, 11:28
Problem nie związany jest z tematem wątku, dlatego przenoszę do nowego wątku.
Dziękuje.
Super!
Ten wątek uratował moje pieniądze!
Już myślałem ze będę musiał coś kupić, a wystarczyła aktualizacji i dalej można używać za free.
I tu pojawia się pytanie, wersja 4.8 wygląda zupełnie inaczej,
jest gdzieś osiągalny jakiś poradnik/tutorial
co do czego i jak?