PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 - dostepna aktualizacja w Migomexie

krzysiek_osw
02-02-2010, 14:10
Mam good news panowie i panie . Otóż dzis zanioslem do migomexu moja di622 do aktualizacji firmaware . Maja juz sprzet i nowe firmware tak wiec w czwartek mam ja do odbioru . Aktualizacja jest darmowa :). Wkoncu zadziala z radiowka

proximus323
02-02-2010, 14:28
A o di866 nie pytałeś czy tez mogą wgrać coś nowego aby CLS działał poprawnie.

krzysiek_osw
02-02-2010, 14:51
O te nie pytalem ale jak bede tam w czwartek po odbior to zapytam i dam znac :) (Mozna do nich napisac maila z zapytaniem , zawsze odpowiedza )

zwiazany
02-02-2010, 17:35
Fajnie. Jutro oddaję swoją, może poprawią niedoświetlanie przy błysku na wprost:)

arturmsi
02-02-2010, 18:18
czyli teraz bedzie mogła odpalac sobie przez tanie chinskie wyzwalacze radiowe tak ? ;> jesli tak to zaczne się nad nia zastanawiac.

Averne
02-02-2010, 19:13
A ja gratuluję wszystkim dużego kredytu zaufania dla Nissina :) Co prawda wolę sprawdzone konstrukcje, ale Nissinowi też bym zaufał - głównie za stosunek możliwości/cena.

stecarlos
02-02-2010, 20:25
No to nareszcie moja lampa nie będzie osamotniona. Szkoda, że nie dopisałeś się do ogólnego tematu o tej lampie.

wer
02-02-2010, 23:55
No wreszcie. Czekam na testy po upgrade i wysyłam swoją :)

Dj_Direct
03-02-2010, 21:55
ja zapytalem o upgrade do Di866 i otrzymalem w odpowiedzi, ze tak, ale aktualizacja dotyczy lamp z pierwszej serii. Poproszono wiec o podanie numeru seryjnego, po czym po weryfikacji stwierdzono, ze mozna dokonac aktualizacji. Na pytanie o to czego dotyczy aktualizacja, czy producent wyraznie zaznacza co jest poprawione? - otrzymalem info, ze producent wyraznie nie precyzuje nic innego jak zgodnosc z nowszymi korpusami i ogolna lepsza wspolprace ( w domysle - z nimi). Cokolwiek to moze znaczyc - modle sie oby chodzilo o CLS :D

proximus323
04-02-2010, 11:04
Dj_Direct to jak to jest z tymi lampami, nowsze modele Di866 maja już seryjnie nowszy firmware ??. Napisz czy u Ciebie CLS zadziała poprawnie po wgraniu nowego oprogramowania.

Dj_Direct
04-02-2010, 20:42
spoko, napisze, najpierw jednak musze do nich oddac ta lampe. Niestety nie sa w stanie zrobic tego "od reki" jak twierdza. Nie wiem tez jak sprawdzic firmware aktualny, zeby zweryfikowac stan rzeczy :/

krzysiek_osw
06-02-2010, 14:19
Czesc , odebralem juz lampe , sprawdzilem , pocykalem i cycus :) dziala centralny styk ale tylko w trybie manualnym , funkcjonalnosc fotoceli zostala tez zachowana , ogolnie jestem zadowolony :)

Squier
08-02-2010, 09:31
Są dwie możliwości:
1. Sprawdź swój nr seryjny lampy (cytat ze strony Migomexu: "Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych poniżej numeru 99033001")
2. Zdejmij obiektyw, przestaw aaprat i lampę w tryb M i zrób zdjęcie. Jak lampa nie błyśnie, masz stary firmware...

paulczkow
14-02-2010, 00:39
To jak działaja te radiówki po aktualizacji Nissina Di622 czy nie?

emsolo
17-02-2010, 19:35

no właśnie?

tommyfp
17-02-2010, 20:52
"Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest bezpłatna natomiast zainteresowani klienci płacą za przesyłkę w obie strony."

Nie do końca rozumiem to zdanie ze strony migomexu. Lampę kupiłem 2 tygodnie temu w fotojokerze przez internet. Mam 2 lata gwarancji. Wiec pokrywam koszty przesyłki, tak??

tommyfp
17-02-2010, 20:55

Wygląda na to że tak.

BBall_Freaker
18-02-2010, 10:44
"Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest bezpłatna natomiast zainteresowani klienci płacą za przesyłkę w obie strony."

Nie do końca rozumiem to zdanie ze strony migomexu. Lampę kupiłem 2 tygodnie temu w fotojokerze przez internet. Mam 2 lata gwarancji. Wiec pokrywam koszty przesyłki, tak??

Nie. Pokrywasz koszty wysyłki i dodatkowo płacisz za aktualizację. Tyle tylko, że Migomex woli nie aktualizować lamp zakupionych nie u nich. W takim przypadku pozostaje Ci wywalczenie aktualizacji w FJ.

tommyfp
18-02-2010, 12:13
No właśnie też mi się wydaje że nie do końca tak jest. Gdzie jest napisane że płacę za aktualizację??

Za przesyłkę spoko mogę zapłacić ale jeśli lampa jest na gwarancji to z jakiej racji mam płacić za aktualizację.

kedzil
18-02-2010, 12:58
Lampy z Fotojokera pochodzą od Migomexu, także płacisz jedynie za wysyłkę (w końcu przecież to nie reklamacja a jedynie aktualizacja). Wysyłasz bezpośrednio do Migomexu z pominięciem FJ.

Cytat ze strony Migomexu:
"Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.

Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych poniżej numeru 99033001.
Lampy o numerach wyższych od podanego mają już nowe oprogramowanie. Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100.
Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy."

BBall_Freaker
18-02-2010, 14:09
W porównaniu do Was jak z nimi mailowałem. W Polsce wszystkie lampy pochodzą od Migomexu, bo to jedyny dystrybutor. Jeśli kupiłeś lampę od innego sprzedawcy aniżeli Migomex to za aktualizację płacisz. Proponuję najpierw wysłać im maila z zapytaniem zanim napiszesz jeszcze jakąś głupotę ;) Może mam wkleić całą korespondencję? :-P

BBall_Freaker
18-02-2010, 14:13
Ja: ...Czy aktualizacja jest możliwa w warunkach domowych czy trzeba lampę oddać do serwisu?... Czy aktualizacja jest płatna?
Migomex:...aktualizacja wymaga dostarczenia lampy do serwisu. Dla lamp posiadających gwarancję Migomex aktualizacja jest bezpłatna, natomiast klient pokrywa koszty przesyłki w obie strony...
Ja: A jaki jest koszt aktualizacji oprogramowania tej lampy jeśli była ona zakupiona w innym sklepie?
Migomex: ...pochodzenie lampy z innego źródła komplikuje sprawę, ponieważ nie możemy ingerować w sprzęt objęty gwarancją innego gwaranta. Nie chcemy sytuacji, w której np. mogłoby się okazać, że nasza aktualizacja "zaszkodziła" zamiast pomóc.

Tyle. Generalnie jeśli kupiliście lampę w innym sklepie niż Migomex (http://www.migomex.com.pl/) to możecie zapomnieć o bezpłatnej aktualizacji jeśli w ogóle ktoś zechcę ją dla Was zrobić.

kedzil
18-02-2010, 14:22
Wszystko ok, ale w lampach sprzedawanych przez FJ jest właśnie gwarancja Migomexu także on właśnie jest gwarantem a nie FJ, co pozwala zgodnie z zapisem na stronie internetowej zakładać, że aktualizacja nie będzie się wiązać z dodatkowymi kosztami poza przesyłką.

Z załączonej wiadomości wynika moim zdaniem, że aktualizacja jest płatna w przypadku zakupu lampy spoza dystrybucji Migomexu np. z zagranicy.

Abstrahując od polemiki, najlepiej chyba po prostu do nich zadzwonić i zapytać się o szczegóły.

BBall_Freaker
18-02-2010, 14:24
Człowieku! W każdej lampie jest gwarancja migomexu, bo to jest dystrybutor! Masz pieczątki migomexu w tej gwarancji czy FJ? Gwarantem jest sprzedawca, a nie dystrybutor!

kedzil
18-02-2010, 14:29
Właśnie przed minutą dzwoniłem do Migomexu, żeby się upewnić. Zapytałem jak wygląda kwestia aktualizacji lampy zakupionej w FJ. Poinformowano mnie, że odpłatna jest jedynie wysyłka w obie strony, natomiast sama aktualizacja nie.

Dla niedowiarków polecam kontakt 032 329 11 96 - zawsze są mili i udzielają szczegółowych odpowiedzi.

Co do pieczątki, to ta FJ jest w rubryce "pieczątka sprzedawcy" właśnie a warunki gwarancji na odwrocie są dziełem Migomexu a nie FJ, co pozwala sądzić, że to właśnie ta firma jest gwarantem.

Erie
18-02-2010, 14:48
Człowieku! W każdej lampie jest gwarancja migomexu, bo to jest dystrybutor! Masz pieczątki migomexu w tej gwarancji czy FJ? Gwarantem jest sprzedawca, a nie dystrybutor!

gwarantem jest wystawca karty gwarancyjnej więc nie pisz bzdur, w tym przypadku gwarantem jest Migomex

to tak jakbyś stwierdził, że gwarantem jest np. sklep x jak sprzeda Nikona, sklep x ma tylko obowiązki sprzedawcy (czyli np. odpowiedzialność sprzedawcy), ale jeżeli gwarancja jest wystawiona przez Nikona to Nikon odpowiada za naprawy gwarancyjne, jeżeli gwarancja jest wystawiona przez dystrybutora (tak jak w przypadku Migomexu) to on odpowiada za naprawy gwarancyjne, dopiero jeżeli masz kartę gwarancyjną sklepu (np. własnie fotojokera) to wówczas sklep odpowiada

tommyfp
18-02-2010, 15:52
Dzwoniłem własnie do migomexu i kolega PopaY gada bzdury. Aktualizacja jest bezpłatna. Ponosze tylko koszty przesyłki. Paragon też nie jest potrzebny.... wystarczy karta gwarancyjna migomexu. W moim przypadku jest to gwarancja migomexu z pieczątką fotojokera. Dokładnie pytałem czy nie ma problemu jesli sprzęt kupowałem w fotojokerze..... uzyskałem odpowiedz że nie ma żadnego problemu.

PS. Bardzo miła pani przy telefonie.

tommyfp
25-02-2010, 15:16
Moja lampa jest juz po updacie firmware-u....... Wszystko trwało 5 dni. Wysyłałem poczta (11zł), niestety kurier powrotny jest dość drogi (30zł) - DPD. No i niestety narazie nie mam jak sprawdzić czy to wyzwalanie radiem działa, ale podobno działa jedynie w trybie manualnym. Innych zmian jakie wprowadza ten update nie znam. Ale wszystko działa OK i w gwarancji jest odnotowana aktualizacja oprogramowania.

Dj_Direct
25-02-2010, 15:31
nie wiem w czym byl problem z wyzwalaniem radiowo, bo ja mam lampe ktora kwalifikuje sie wg Migomexu do aktualizacji, a z wyzwalaniem radiowo w M nie mam problemu zadnego. O co kaman ?

adolfik9501
25-02-2010, 15:36
nie wiem w czym byl problem z wyzwalaniem radiowo, bo ja mam lampe ktora kwalifikuje sie wg Migomexu do aktualizacji, a z wyzwalaniem radiowo w M nie mam problemu zadnego. O co kaman ?

O nic. Jaja sobie z Ciebie wszyscy na necie w kraju i zagranicą robią...

Dj_Direct
25-02-2010, 16:03
nie no Adolf - wiem o co chodzi ze CLS nie bangla, ale wyzwalanie po radiu w trybie M - u mnie dziala.

adolfik9501
25-02-2010, 17:11
nie no Adolf - wiem o co chodzi ze CLS nie bangla, ale wyzwalanie po radiu w trybie M - u mnie dziala.

Problem nie dotyczył Di866.

Squier
25-02-2010, 21:56
Jestem po aktualizacji firmware. Odpala z centralnego styku. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie obsługa.
Lampę wysłałem we wtorek o 15:00 a dotarła z powrotem do mnie w czwartek o 12:00.

tommyfp
25-02-2010, 22:50
a jaki wyzwalacz, jeśli można wiedzieć :)

Squier
26-02-2010, 10:56
Odpala z centralnego, tzn. działa u mnie z manualnymi obiektywami...
Skoro działa z m42, będzie działał z wyzwalaczami.

tommyfp
26-02-2010, 12:45
a.....rozumiem.....mam lampę od 3 tygodni wiec nie mam jeszcze doświadczenia w tym kierunku.... dzieki

tommyfp
27-02-2010, 16:30
Zastanawiałem się jeszcze jaki wyzwalacz do tego nissina byłby OK. Na allegro znalazłem coś takiego:

LINK (http://allegro.pl/item925858110_radiowy_wyzwalacz_lamp_phottix_pt_04 _1_odbiornik.html)

Jednak zastanawia mnie czas synchronizacji 1/125s - 1/250s w zależności od lampy. Czy to oznacza, że na 1/60 już błysk nie będzie zsynchronizowany ze zdjęciem?? .... Prosze o wyrozumiałość ;-)

Może polecacie jakieś inne wyzwalacze za niewielkie pieniądze (do 120-130zł)

Robson_87
27-02-2010, 16:36
to minimalny(najkrotszy) czas synchronizacji. Z czasem 1/60 spokojnie bedzie synchronizacja a nawet i dluzszym;)
a te wyzwalacze co dales to synchronizuja kolo 1/200 z tego co wiem;)

tommyfp
27-02-2010, 16:57
czyli ogólnie nie jest źle....... a coś zamiast tego byście polecali?? czy taki wyzwalacz jaki podałem za takie pieniądze to najlepszy wybór??

Robson_87
28-02-2010, 08:57
co do wyzwalacza to jedni polecaja inni nie bo nie za kazdym razem odpala tu masz recke jednego z userow:
http://forys.net/test-phottix-pt-04-ii-vs-yongnuo-rf-602/
ja ze swojej strony bym polecal dolozyc stowke i kupic nadajnik z trzema odbiornikami jak bys sie zdecydowal na konkretnie ten model - taniej wychodzi niz pozniej dokupowanie kolejnych

kristhegreat
07-03-2010, 22:36
Co do aktualizacji:

Chcąc wysłać mojego nissina do aktualizacji wyczytałem na stronce migomexu:

"Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Lampy o wyższych numerach mają już nowe oprogramowanie"

Znalazlem nr seryjny ma mojej i się okazało, że mam wyższy. Niewiele myśląć zwarłem piny i lampa błysła!!

Morał taki, żeby sprawdzić nr przed wysłaniem:)

kristhegreat
07-03-2010, 22:39
Co do aktualizacji:

Chcąc wysłać mojego nissina do aktualizacji wyczytałem na stronce migomexu:

"Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Lampy o wyższych numerach mają już nowe oprogramowanie"

Znalazlem nr seryjny ma mojej i się okazało, że mam wyższy. Niewiele myśląć zwarłem piny i lampa błysła!!

Morał taki, żeby sprawdzić nr przed wysłaniem:)

jatoja2
20-12-2010, 23:20
ktore piny?;) (wiem ze odkopuje stare rzeczy)

adolfik9501
21-12-2010, 00:42
ktore piny?;) (wiem ze odkopuje stare rzeczy)

Środkowy i ten z boku nad stopką. Te obok środkowego mają ekstra systemowe funkcje.

kowallukasz
15-01-2011, 17:37
Witam temat stary ale po lekturze muszę powiedzieć że mimo nr seryjnego mojej lampy kwalifikującego ją do upgrade'a wyzwalacz yongnuo działa mi bez problemu w trybie M więc zanim cokolwiek zrobisz sprawdź lampę mi śmiga:D

Adrian_Wala
07-02-2011, 05:57
jak to jest w końcu z tym wyzwalaniem ? 150 stron z google przeszukałem, jedni piszą że im wyzwala, inni że nie.. kilka osób pisało że działa z phottixem pt-04.
Idzie wiosna i chciałbym się pobawić trochę błyskąjąc na dworzu, zakupić parasolkę być może, póki co robię zdjęcia na fotoceli ale to spore ograniczenie.
Ucieszyłaby mnie jednoznaczna odpowiedź, niestety sam nie mam gdzie sprawdzić, nie chcę sprzedawać lampki i kupić YN 460 ( które padają sporej ilości ludzi po kilku błyskach ) kiedy nissin wydaje się być całkiem solidny ;)

Z góry dzięki za odpowiedź

marcinez
07-02-2011, 09:01
Nie mam phottixa, ale z tego co było pisane na forum to wyzwala lampy z nowym firmware.