PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić papier firmowy

fosgen
02-02-2010, 13:38
Cześć. Jak w temacie chciałbym sobie zrobić papier firmowy i mam zgryz. Całość sobie zrobiłem, ale nie za bardzo wiem, w jakim formacie to zapisać, żebym potem mógł w WORD sobie użyć. Jak zapiszę w JPEG to nie mogę potem na tym tle nic pisać. Jeśli niezbyt zawile to opisałem i potraficie mi pomóc to będę wdzięczny.

PS. mam nadzieję, że nie piszę w złym dziale...

doyen
02-02-2010, 14:03
Jeśli w Wordzie, to wrzuć plik w stopkę lub nagłówek strony. Po przejściu do dokumentu obrazek będzie wyszarzony, ale można pisać w dokumencie normalnie. Szablon będzie się kopiował automatycznie na następne strony i drukował normalnie a nie tak blado jak widać.

fosgen
02-02-2010, 14:17
doyen, chyba niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie chodzi mi nagłówek czy stopkę, tylko raczej coś w rodzaju deseniu na całej stronie. W moim przypadku ma to być kontur mikrobusa.

thorcik
02-02-2010, 14:30
Wklej obrazek i we właściwościach ustaw go za tekstem i bez opływania - są takie ikonki z pieskiem, nie wiem, jak to się dokładnie po polsku nazywa ponieważ mój Office jest w lengłydżu.

Tom4sz
02-02-2010, 14:34
W Wordzie 2007 najprościej chyba będzie wstawić to jako niestandardowy znak wodny ;) Odznaczasz tylko rozmycie i powinno być OK.
We wcześniejszych wersjach pewnie też się da, ale nigdy tego robiłem ;)

niezarejestrowany
02-02-2010, 14:47
tak jak napisal thorcik
wlasciwosci obrazka -> zawijanie tekstu -> za tekstem (piesek jest pod tekstem)

doyen
02-02-2010, 14:56
doyen, chyba niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie chodzi mi nagłówek czy stopkę, tylko raczej coś w rodzaju deseniu na całej stronie. W moim przypadku ma to być kontur mikrobusa.

Obrazek możesz rozciągnąć na całą stronę, ale w strukturze dokumentu będzie przypisany do stopki/nagłówka i nie będzie wpływał na formatowanie tekstu w dokumencie. Nie jest konieczne ustawianie opływania itd. bo Word potrafi się w tym pogubić.

fosgen
02-02-2010, 16:44
Dzięki Wam wszystkim za pomoc. Ustawiłem jako niestandardowy znak wodny i jest OK.

Archee
04-02-2010, 22:13
Poza wstawianiem obrazka na sztywno do dokumentu, można też w większości sterowników drukarek ustawić drukowanie znaku wodnego. Wówczas niezależnie co drukujemy i z poziomu jakiej aplikacji, nasz znak wodny będzie nanoszony. Niestety ten sposób ma znacznie ograniczone możliwości konfiguracji.