Zobacz pełną wersję : D5000 czy jest mozliwosc robienia z 2 lampami?
wojtekawm
02-02-2010, 11:11
D5000 czy jest mozliwosc robienia z 2 lampami?
Czesc. Jako laik takie tez i pytanie.
Czy mozliwa jest na tym aparacie praca z dwoma lampami blyskowymi.
A dokladnie... ta standardowa wali w cel a dodatkowa na sankach wali w sufit doswietlajac tlo (reszte sceny)
Zastosowanie czysto domowe aby fotki nie byly takie plaskie.
Za odpowiedz wielkie dzieki.
pozdrawiam Wojtek.
Antonioo
02-02-2010, 11:14
hehehe:) nie......ale za to metz ma lampki z dwoma palnikami
w sensie, że popup wali na wprost a dodatkowa lampa na sankach ? ale na których sankach ? w body czy na jakimś statywie ? nie kminie tego za grosz :D
Antonioo
02-02-2010, 11:19
chyba lampa w sankach aparatu i pop up też z aparatu
wojtekawm
02-02-2010, 11:28
Myslalem ze standardowy palnik z aparatu i dodadkowa na sankach aparatu.
:( czyli sie nie uda? No to mnie zmartwiliscie. Bo jakakolwiek dwu palnikowa lampa to zapewne wydatek min. 1500 zeta :(
Antonioo
02-02-2010, 11:30
mając lampę w sankach lampka popupowa nie podnosi się cała....nie ma miejsca......nie nie uda się
wojtekawm
02-02-2010, 11:37
Czyli zakup lampy dla amatora ktory robi z 5 fot w miesiacu swojej 3 letniej corce... poprostu sie nie kalkuluje. :(
No bo ile trzeba by wydac na blyskacza aby byc zadowolonym?
Ja bym w ogóle nie walił na wprost bo płasko.. Tylko sufit/ściana.
Antonioo
02-02-2010, 11:41
powiem Ci tak, że to nie jest do końca dobre rozwiązanie podobno, takie dwupalnikowe błyskanie jak ma metz....niektórzy narzekają....nissina kupisz za 400-500 zł nówkę.
a z wyższych modeli masz metza 48 i sb-600 używki za jakieś 600-700 zł może....
wojtekawm
02-02-2010, 11:49
hm... czyli mowicie ze spora roznica miedzy zwyklym palnikiem (aparatu) a dodadkowym kierowanym??
A jest gdzies cos w sieci zeby zobaczyc roznice i porownac? Jakis test?
Ja tylko w temacie lampy do D5000 chciałam dopytać, czy Nissin Di622 pasuje? W opisach technicznych nie spotkałam wymienionego tego typu aparatu jako polecanego do tej lampy.
Flashback
02-02-2010, 12:00
Dziwaczne to rozwiązanie, jeżeli już chcesz używać wbudowanej, to tą drugą zdejmij z sanek i wyzwól bezprzewodowo (jeżeli to systemówka), jeżeli inna to dokup tanią fotocelę i będziesz mógł ją ustawić prawie gdzie chcesz.
wojtekawm
02-02-2010, 12:05
Jak sie ma sporo miedzi to i cale studio sobie zmontowac mozna. :) Chodzi o to aby jak najmniejszym kosztem poprawic zdjecia swojej ukochanej "krolewny" (córki) ;)
Flashback
02-02-2010, 12:16
Koszt fotoceli to jakieś 50 zł około - niewiele za możliwość oddalenia lampy od obiektywu, a na pewno przełoży się to na dużo lepsze foty niż błyskanie na wprost
I jeszcze jedno rozwiązanie jeżeli to nie wchodzi w grę. palnik pod kątem około 45-60 stopni a za nim kawałem białej kartki (tak jak odbłyśnik w systemówkach) cześć światła z lampy skierujesz w ten sposób prosto na twarz Twojej modelki.
wojtekawm
02-02-2010, 12:22
Ooo... dobrze mowisz. :D
Fakt przeciez sa lampy z dyfuzorem (tak to sie chyba nazywa) i wtedy faktycznie pod katem i powinno zadzialac. :) Jestes wielki. Moja modelka bedzie Ci wdzieczna ;)
A jaki model lampy polecacie. Czyli lamana do pionu i z dyfuzorem.??
ps. w rozsadnej cenie jak dla amatora i na potrzeby jego 3 letniej Modelki ;)
Flashback
02-02-2010, 12:29
Dyfuzor i odbłyśnik (ekranik odbijający) to dwie różne sprawy, dyfuzor to taka mlecznobiała mydelniczka zakładana na palnik, mocno rozprasza światło niemal we wszystkich kierunkach, a odbłyśnik to kawałek nieprzezroczystego białego plastiku służący do odbicia części światła z palnika w kierunku fotografowanego obiektu. Kąt padania równy jest kątowi odbicia i jedziesz...
wojtekawm
02-02-2010, 12:37
No... wlasnie. Ten wysuwany kawalek plasiku. (przepraszam wiec za pomylke z dyfuzorem)
Sa takie lampy widzialem. :) Tuz obok (nad) palnikiem jest i sie wysuwa. O takie cos chodzi.
Ale jeszcze jak ktos poleci mi co to za model i ze pasuje do D5000 a do tego nie zrujnuje ojca mojej Modelki - bede wdzieczny. ;)
Flashback
02-02-2010, 12:47
Większość nowych lamp ma takie coś, jeżeli kupisz starodawną lampę bez odbłyśnika, możesz zaimprowizować go przypinając na gumce np. białą wizytówkę, na jedno wyjdzie prawie. Polecić można systemówkę SB-600, ale to jakieś 800 zł, Metz robi bardzo dobre lampy, ale niewiele tańsze od systemówek, trudno powiedzieć, bo to temat morze. Najlepiej jednak kupić systemówkę bo wiadomo, że dobrze zaśpiewa z twoim body, nie stracisz CLS i innych Nikonowskich wynalazków.
hm... czyli mowicie ze spora roznica miedzy zwyklym palnikiem (aparatu) a dodadkowym kierowanym??
A jest gdzies cos w sieci zeby zobaczyc roznice i porownac? Jakis test?
Miałem takie 'twiny' na analogu (Unomat młotek z trybami A, Topca TTL, słuzyła 14 lat na F301) , fajna sprawa. Duży palnik wali w sufit lub ściany, mały rozświetla cienie. Energetycznie to jest bardzo ok, bo mały nie marnuje na boki tak dużo jak z "wizytówek", lumiquestów itd.
Kij ma dwa końce, z bliska bywa nieco zbyt mocny, ale tak to i wizytówka jest za mocna i trzeba ją częściowo chować.
nie mam dowodów, czy w mojej lampie mały palnik podlegał na pewno automatyce, raczej tak. Nawet z metra nie przepalał na papier.
Z bywania na stronach wnoszę, że sa i takie, że mały jest niesterowany lub jedynie ręcznie tłumiony przełącznikiem.
Dwupalnikowe są dostepne w nowych w najwyższych Metzach (drogo) i w używkach profesjonalnych. Zwykle z tych używek nie ma trybu iTTL co mnie boli, ale moze kiedyś torbę i o takie poszerzę. Obecnie pomysł występuje w sprzęcie tylko z wysokiej półki.
Podsumowując, efekt dwupalnikowej na pewno jest do podrobienia bez tego, ale skuteczność na tym raczej cierpi. Pytasz o sample: nie ma po co, nie do odróznienia od jednego palnika z dyfuzorami.
Fenomen drugiego palnika Metza polega na tym, że tym małym błyskasz tak słabo, że nie rozbijasz cieni, a pojawiają się bliki w oczach. To tyle.
wojtekawm
02-02-2010, 13:12
Dzieki za pomoc koledzy. Wszak to zawsze człek troche mądrzejszy sie zrobil.
Znalazlem cos takiego. Widze ze "wizytowke" ma wbudowana. (NISSIN Speedlite Di622 Nikon)
NADA SIE? Czy w podobnej cenie cos lepszego upatrzyc mozna?
marciing
02-02-2010, 13:21
jest jeszcze Nissin Di866 Pro za około 900 zł, który to też ma 2 palniki. Mam takową ale rzadko używam drugiego palnika.
wojtekawm
02-02-2010, 13:29
:( nie burz mi dopiero co uksztaltowanego spojrzenia na dwa palniki.
Czyli nie warto zawracac sobie glowy dwu-palikowymi.????
To i dobrze... zawsze to taniej i swiadomosc inna ;)
marciing
02-02-2010, 13:33
czasami przydatne ale raczej na dalsze odległości bo z bliska bardzo łatwo przepalić. Poza tym drugi palnik działa tylko w manualu od 1/1do 1/8 mocy. Często też szybciej wyjąć odbłyśnik niż wejść w menu i ustawić moc dodatkowego palnika. Nissin jest tylko około 100zł droższy niż Metz 48 lub Nikon SB600 a jest od nich mocniejszy.