Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Imagination of Venomer
Nie nie nie będzie niestety niezwykle :)
Po prostu...
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/4952/img11092.jpg)
2
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/1051/img1113f.jpg)
3
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/5549/img1083o.jpg)
Jak zwykle zazdroszczę Ci umiejętności i podziwiam. Pozdro!
Dla mnie zwklego userka to numer 3. Pierwsze jakos mi nie podchodza, moze przez te getry i widoczne ich zaczepienie na nodze. No nie wiem. Ale 3 miodzio.
nonnatus
03-02-2010, 01:34
no ja trochę pomarudze.
pozy są wystudiowane i statyczne. za mało w nich wiatru...
na jedynce światełko nie teges
na trójce obróbka do bw - nie fajna. nawet bardzo nie fajna.
(kolega MrLiR może wyjaśnić co w niej jest miodzio?)
i do tego poza pt: no mała unieś nieco sukienkę.
mimicznie na każdym słabo. na trójce to już mina pt.: ile jeszcze?
wygląda na znudzoną...
poruszaj trochę modelką. niech tańczy, niech skacze, niech biega....
kadry jak od linijki.
ten set średnio mi.bardzo średnio.
statycznie. bez emocji. po prostu.
ale podoba mi się stylizacja. i modelina tyż fajowa.
... poza pt: no mała unieś nieco sukienkę.
mimicznie na każdym słabo. na trójce to już mina pt.: ile jeszcze?
wygląda na znudzoną...
poruszaj trochę modelką. niech tańczy, niech skacze, niech biega....
kadry jak od linijki.
ten set średnio mi.bardzo średnio.
statycznie. bez emocji. po prostu.
Takie właśnie panują style w fotografii mody i te zdjęcia wbijają się w tę konwencję doskonale. Dziewczyny ustawia się jak manekiny po to, żebyś mógł zwrócić całą uwagę na ciuch. Gra wzrokiem, uwodzenie pozą, małą GO to raczej atrybuty fotografii portretowej. Może zatem lepiej napisać, że kadry i pozy nie podobają się tobie zamiast, że jest średnio, statycznie i bez emocji?
Ostatnie najbardziej się podoba.
Bardzo fajny set.!
nonnatus
03-02-2010, 13:16
Takie właśnie panują style w fotografii mody i te zdjęcia wbijają się w tę konwencję doskonale. Dziewczyny ustawia się jak manekiny po to, żebyś mógł zwrócić całą uwagę na ciuch.
żartujesz sobie prawda?
pomiedzy manekinowaniem a po prostu staniem jest atlantyk przepaści. tu jesteśmy na tym drugim brzegu.
nie wiem jaką Ty modę ogladasz, ale tak pokazana nie jest fajna.
Może zatem lepiej napisać, że kadry i pozy nie podobają się tobie zamiast, że jest średnio, statycznie i bez emocji?
może jednak nie.
co mu to da, że napiszę że mi się nie podoba.
wolę napisac co mi się nie podoba
podobnie jak Ty też nie piszesz że się nie zgadzasz z tym co w moim poscie (na ten przykład),
a piszesz co Ci w nim nie leży.
no proszę Cię. to forum nikona, a nie mm.
nie wiem jaką Ty modę ogladasz...
Głównie z magazynów o ciuchach. Zdjęcia autora pasują do nich jak ulał.
wolę napisac co mi się nie podoba
No i dokładnie o to mi chodzi. Piszmy co nam się podoba, lub nie. Że według nas jest dobrze, lub źle. Aby wydawać kategoryczny osąd trzeba być do swojej racji bardzo mocno przekonanym. Ideałem byłoby móc stwierdzić coś z własnego doświadczenia lub wykazać na przykładzie, że powinno być inaczej.
Chciałbym wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy. Rozumiem, że zdjęcie może być słabo zaświecone, dobór garderoby nie właściwy, pozy nieciekawe i kiepski retusz. Jeżeli zwracamy uwagę na ewidentne niedoróbki i błędy autora wielkiego uzasadnienia nie potrzeba i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Sam jestem początkującym portrecistą i oczywiście podpatruję zdjęcia innych i staram się z nich wyciągnąć jak najwięcej dla siebie. Venomer wypracował już sobie swój indywidualny styl (w pewnym sensie) i większość swoich zdjęć utrzymuje w wybranej konwencji. Wiele osób zarówno tutaj jak i na forum Canon Board krytykuje stosowanie tej konwencji wytykając ją jako błąd. Ja chciałbym usłyszeć: Dlaczego według was jest źle?
W ramach sprostowania. Kobieta na zdjęciu nie jest zawodową modelką, wiem, że są komentujący tutaj, którzy z pewnością stworzyliby istny kosmos z amatorką stojącą pierwszy raz na scenie ze światłami stylistka i wizażystką. Niestety chyba mi jeszcze dużo brakuje. Fushiro nie musisz bronić mojego stylu, światła czy statycznych póz. Wg mnie zdjęcia same powinny się bronić ;) Już się przyzwyczaiłem do tego, że ludzie to istoty o wybrednym i przede wszystkim róznym guście. Fotografowie to już w szczególności.
Odnosząc się do ostatniej odpowiedzi, również chciałbym nauczyć się czegoś więcej, w końcu jestem amatorem bez sprzętu i klasy.
Chciałbym wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy. Rozumiem, że zdjęcie może być słabo zaświecone, dobór garderoby nie właściwy, pozy nieciekawe i kiepski retusz. Jeżeli zwracamy uwagę na ewidentne niedoróbki i błędy autora wielkiego uzasadnienia nie potrzeba i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Sam jestem początkującym portrecistą i oczywiście podpatruję zdjęcia innych i staram się z nich wyciągnąć jak najwięcej dla siebie. Venomer wypracował już sobie swój indywidualny styl (w pewnym sensie) i większość swoich zdjęć utrzymuje w wybranej konwencji. Wiele osób zarówno tutaj jak i na forum Canon Board krytykuje stosowanie tej konwencji wytykając ją jako błąd. Ja chciałbym usłyszeć: Dlaczego według was jest źle?
Dla mnie jest źle bo jest mało kontrastowe i postać modelki nie jest dobrze dopalona. Widać jak byk czarne plamy. Do tego obróbka jest zwodnicza bo cienie nie dość że nie wiadomo gdzie są to jeszcze nie wiadomo ile ich jest :)
Ja piorę w PS ale ty pierzesz z wirowaniem :)
jeżeli mogę coś jeszcze dodać , to powiem tak ile ludzi będzie oglądało te zdjęcia to tyle będzie + i - , moim zdaniem venomer ma swój styl , pracował nad nim pewnie nie mało czasu ,i sądzę że jeszcze będzie ulepszał swój warsztat foto-maszyny:) a sądzę ze zdjęcia venomera obronią sie same za siebie , dla mnie secik super ps: veno nie przejmuj się jak pisałem ( będzie dużo opini+ i - ,zależy od ludzi) i rozumienia przekazu ,pozdro
jeżeli mogę coś jeszcze dodać , to powiem tak ile ludzi będzie oglądało te zdjęcia to tyle będzie + i - , moim zdaniem venomer ma swój styl , pracował nad nim pewnie nie mało czasu ,i sądzę że jeszcze będzie ulepszał swój warsztat foto-maszyny:) a sądzę ze zdjęcia venomera obronią sie same za siebie , dla mnie secik super ps: veno nie przejmuj się jak pisałem ( będzie dużo opini+ i - ,zależy od ludzi) i rozumienia przekazu ,pozdro
Klimat zdjęć jest wzorowany na wyższą półkę i pewnie takie było zamierzenie fotografa. Wyszedł nijako bo oświetlenie nijakie i modelka nie teges. Przejmuj się opiniami na forum i nie podkręcaj się opiniami znajomych bo sama wiesz że są dwie strony. Następnym razem postaraj sie o więcej źródeł światła , nie tylko z przodu
Nie było światła z przodu ;>
Nie było światła z przodu ;>
To skąd te cienie ?
Kur.... jak nie było światła z przodu.
Czy wy wszyscy używacie PS do świateł i cieni ?
Macie za duzo czasu ?
Nie było... Popatrz na cienie kilka razy. One są skośne... Popatrz na oczy. Mam więcej tłumaczyć? Nic w szopie nie było ruszane.. Skóra odrobinę i inne detale tła... Papierówka nie jest idealnie gładka.
taaaa
1. lewa góra przód
2. To samo
3. Centralnie
Aby nie bić piany wystaw nefa
Tu masz przykład użycia 5 lamp i jest to wytłumaczalne
źródło (http://www.robertslusarz.com.pl/forum/5lamp.jpg)
Nef
www.ftp.robertslusarz.com.pl
plik _DSC4037.NEF
Cholera nie mogę znaleźć instrukcji. Mój aparat nie zapisuje w Nefach ;( Help.
2 pierwsze góra lewo (strona modelki nie zdjęcia)
3: tak samo może mniejszy skos ale też lewo bez dodatkowych świateł... Stawiam na prostotę ;)
Jesli chodzi o to foto to cienie na twarzy nie w moim typie... Ogólnie mało cieni. No ale 5 lamp było niezbędnych by dobrze naświetlić klatkę ;)
Ja nie umiem działać z więcej niż jedna lampką i gołym palnikiem ;)
nonnatus
04-02-2010, 03:52
Venomer wypracował już sobie swój indywidualny styl (w pewnym sensie) i większość swoich zdjęć utrzymuje w wybranej konwencji. Wiele osób zarówno tutaj jak i na forum Canon Board krytykuje stosowanie tej konwencji wytykając ją jako błąd. Ja chciałbym usłyszeć: Dlaczego według was jest źle?
fushiro - wydumaleś sobie problem, którego nikt poza Toba tu nie widzi.
u Venomer brak jeszcze stylu. może mam wadę wzroku, ale bardziej mi to wygląda na poszukiawnia włsnego stylu niż na utrwalenie stylu. widać przeca że to początki :)
nikt tu nie ma "ale" do stylu, ino do tych konkretnych fot. są źle zaswiecone. są statyczne i sama Autorka pisze, ze to w pewnym sensie dlatego, ze modelina była swieża i przestraszona:) więc nie ideologizuj tu średniej roboty i nie szukaj dziury w cały pisząc o stylach, modach i Bóg wie czym jeszcze.
konsekwencja stylu jest dla ciebie taką wartościa?
nie przykładając - na fotka.pl masz wiele osób konsekwentnie stosujących swój styl fotografii :) tez ich za to pochwalisz?
żeby nie było, nie uważam że jest tragicznie. jest po prostu.
i tu za szloserem - bo dobrze tu pisze:D
pozdrawiam.
ravau
ps. venomer z tymi nefami to tak na poważnie? póżno już więc nie trybię każdego żartu :D
ps. II - szloser, a po co Ci tam aż 5 lamp bylo, co? :D
Pani Venomerowa. Pani się ogarnie. Pani w Nef-ach najpierw zacznie wywoływać, później świecić tak superancko i profesjonalnie 5 albo 15 lampami(najlepiej poćwiczyć na powyginanych dupeczkach w skąpej bieliźnie) a później się wystawiać na forum. Ale przeca widać, że to początki. Szóstka na zachęte.
Ok to ja mam inne pytanie. Jakbyście zaświecili 1 i tylko jedną lampą by było bardziej poprawnie? :> Bo ja ostatnio stawiam na prostat.. prostotę znaczy się ;)
A i gwoli ścisłości. I'm the 100% men!
Ando mógłbyś sobie ze mnie jaj nie robić? Ja tutaj płaczę bo mój paparat ma 21mpx super duper matrycę, nie ma lampy wbudowanej (że niby bardziej wtedy profi - Pan w M.Market mi powiedział) i za cholerkę Nefów nie mogę znaleźć :(
I ja się naprawdę uparłem na ten hi-fashion, gdzie ucięte ręce czy manekiniaste pozy nie są straszne. Ja wiem, że musi być dynamika i wogóle. Tym razem bardziej statycznie i może dzieki temu nieumiejętnie.
Ando mógłbyś sobie ze mnie jaj nie robić? Ja tutaj płaczę bo mój paparat ma 21mpx super duper matrycę, nie ma lampy wbudowanej (że niby bardziej wtedy profi - Pan w M.Market mi powiedział) i za cholerkę Nefów nie mogę znaleźć
Bo po firmware z .nef sie idzie do Biura Obsługi Klienta, dostaje się dyskietkę 3,5'' i wgrywa dopiero.
Myślę Veno, że po prostu jeszcze mnóstwo czasu przed Tobą, jak na razie świecenie wychodzi jak wychodzi, no cóż... Jak widać nie znajduje zwolenników. Coś jednak w pęcherzu czuję, że będą próby szukania ustawienia lamp, żeby uzyskać efekt jak Twój, a na YT pojawią się 'Venomer retouch - tutorial' ;-) Ale... Może się mylę :-)
Ćwicz i pracuj dalej.
Propos -
Według firmy Ericsson w 2012 roku na rynek trafią telefony z matrycami o rozdzielczości 20 megapikseli i opcją kręcenia materiałów w FullHD
Będziesz musiał zaraz zmienić ten kompakt twój na telefon, bo będzie miał filmy fullHD, a i sms'a wyślesz, a numer do mamy wykręcisz.
nonnatus
04-02-2010, 05:18
Ando mógłbyś sobie ze mnie jaj nie robić? Ja tutaj płaczę bo mój paparat ma 21mpx super duper matrycę, nie ma lampy wbudowanej (że niby bardziej wtedy profi - Pan w M.Market mi powiedział) i za cholerkę Nefów nie mogę znaleźć :(
venomer a może zamiast nefów poszukaj rawów, co?
zajrzyj od spodu na aparat, potem od góry. na pewno znajdziesz.
tylko pamiętaj: nie pomyl kolejności.
:)
Po prostu kupiłeś za słabe body. Wymień na D40 albo D50.
Zdechłem ze śmiechu :D :D :D
Powalające, chyba też zmienię body :mrgreen:
Secik bardzo mi się podoba. Ta sama konwencja co zawsze. I to jest interesujące. Tak trzymaj.
Albo zmień na Sony A350 ;) Przecież ma obrotowy wyświetlacz, od razu staniesz się lepszy :-) Wgrasz soft na wykrywanie uśmiechu i heja :)
Ok to ja mam inne pytanie. Jakbyście zaświecili 1 i tylko jedną lampą by było bardziej poprawnie? :> Bo ja ostatnio stawiam na prostat.. prostotę znaczy się ;)
A i gwoli ścisłości. I'm the 100% men!
Z odbicia na sufit. Z kontrą z tyłu na blendę srebrną.
Do tego spasuj to ze światłem dziennym i masz 3 źródła światła.
Lampy studyjne nie są drogie. 1 szt o mocy 150W - 250 zł.
Używam takich.
[QUOTE=ps. II - szloser, a po co Ci tam aż 5 lamp bylo, co? :D[/QUOTE]
2 z tylu aby nie dać dopalić tym z przodu całego kadru. Efekt winiety i światło z z góry. Dwie z przodu aby cały kadr ogarnąć. I jedna na twarz ( swoją drogą za mocno dopalona) co wskazuje cień na szyi. Wszystkie światła kierunkowe na plastrach miodu. Całość wykonana w pomieszczeniu 4x6 m. Zastosowałem światło mocne/kierunkowe ze względu na wymiary pomieszczenia i białe ściany które odbijają
brodnica
24-02-2010, 19:56
podoba mi sie 3 pozostalym tez niczego nie mozna zarzucic.
Haha, przegapiłem taki komiczny wątek! Ale sie uhahałem. Oj, chyba niektórzy nie rozumieją podtekstów, nie mówiąc już o rozmowach o świetle...
A co do zdjęć - bdb. Chyba należę, do tych co to im cienie nie przeszkadzają, a jedno źródło światła to aż nadto. :D
Haha, przegapiłem taki komiczny wątek! Ale sie uhahałem. Oj, chyba niektórzy nie rozumieją podtekstów, nie mówiąc już o rozmowach o świetle...
jest nas dwoch ... ja tez przegapilem .. usmiac sie mozna po pachy szczegolnie czytajac kolejne posty szlosera.
ale on ma to chyba we krwi
A co do zdjęć - bdb. Chyba należę, do tych co to im cienie nie przeszkadzają, a jedno źródło światła to aż nadto. :D
bo to nei chodzi i ilosc zrodel swiatla tylko o umiejetnosc ich wykorzystania. jak widac czasem nawet 5 lamp nie pomoze.
a secik swoja droga bardzo ok :)
Markus1985
26-02-2010, 17:40
3 Bardzo Dobra mz.
Pozdrawiam!
jest nas dwoch ... ja tez przegapilem .. usmiac sie mozna po pachy szczegolnie czytajac kolejne posty szlosera.
ale on ma to chyba we krwi
bo to nei chodzi i ilosc zrodel swiatla tylko o umiejetnosc ich wykorzystania. jak widac czasem nawet 5 lamp nie pomoze.
a secik swoja droga bardzo ok :)
Wszystko jest kwestią gustu.
Miło że sailor zaczyna doceniać czyjeś zdjęcia ale swoim doświadczeniem powinien podpowiedzieć jak można je było zrobić lepiej.
A można było lepiej :)
A można było lepiej :)
Można było na pewno inaczej, ale czy lepiej? Są różne gusta - tu moje amatorskie oko nie widzi jawnych błędów technicznych, a jeśli nawet takie by się trafiły, to kompletnie nie wpływają one na mój odbiór. A raczej łagodnym krytykiem nie jestem, choć może nie tak wprawnym jak wy. Czarne plamy? Ja to nazywam cieniami. Twarz jest widoczna, sylwetka także, kontrast to kwestia gustu, kadry są właściwe. Piszesz o jakichś preferencjach osobistych, że chciałbyś na przykład mieć wszystko super widoczne, świecące, bez grama czerni. Ja tam jestem innego zdania i mnie cienie nie przeszkadzają, nawet je lubię, a już na pewno się nie zgodzę, że jest to *błąd*, który należy koniecznie *naprawiać*, by fotografię poprawić. Ja to bym nazwał klapkami na oczach - dążenie do jedynej poprawnej stylizacji i formy idealnej. Przerabialiśmy to m.in. w latach 1939-45, jakoś nie zostało to uznane za budujące doświadczenie, ani nie było gromko popierane przez wielu z nas.
Ja jak bym miał się czegoś czepiać, to fałd na tle, brudu, zagnieceń, które można niewielkim kosztem naprawić. Swoją drogą, podobnie jak cienie, których rozświetlenie w obróbce nie jest najmniejszym problemem.