PDA

Zobacz pełną wersję : drukowac samemu czy jednak lab

blueblood
09-11-2006, 00:49
witam
zastanawiam sie czy drukowanie zdjec drukarka w domu (canon i960 i papier tej samej firmy canon pro)ma sens ? jak te zdjiecia beda wygladaly za 10-15 lat moze jednak zaniesc do lab niech oni zrobia ? jezeli drukarka w domu to jaka drukarke polecacie i jaki papier ?
pozdrawiam

odie83
09-11-2006, 01:08
Według mnie wszystkie znaki na niebie i ziemii są za wywoływaniem ich w labie. Na tyle jest to już tanie, że nie opłaca się samemu drukować, no chyba że potrzebujesz coś na już. Co do trwałości to drukwałem Lexmarkiem i Canonem na papierze EMTEC i po kilku latach wszystko mocno bladło ;/

Jarko_wawa
09-11-2006, 01:22
Ja też uważam, że lab. Przyda się kalibracja monitora lub przynajmniej wybór fotolabu, który ma możliwość skorygowania barw. Nie zawsze to co widzimy n ekranie pojawi sie na papierze ;)

Pozdrawiam

Patyk
09-11-2006, 10:10
Zgadzam się z przedmówcami. Wybierz sobie jeden, dobry lab, poproś o profil i skalibruj monitor pod ten właśnie lab. Będziesz miał ten komfort że to co widzisz na monitorze znajdzie się na odbitkach. Za labem przemawia zdecydowanie cena. Jeśli Twoja drukarka jest atramentowa to za labem przemówi też jakość. Pozdrawiam

zapa
17-11-2006, 22:44
witam
zastanawiam sie czy drukowanie zdjec drukarka w domu (canon i960 i papier tej samej firmy canon pro)ma sens ? jak te zdjiecia beda wygladaly za 10-15 lat moze jednak zaniesc do lab niech oni zrobia ? jezeli drukarka w domu to jaka drukarke polecacie i jaki papier ?
pozdrawiam

Drukarka w domku jak najbardziej.

Jeśli pieniążków mało to polecam Epson Stylus Photo R265 ( nowa drukarka ) Jeśli pieniążków dużo to polecam Epson Stytus Photo R1800 (A3+) . Drukarki Canona nie są wcale takie dobre. Do tego dobry papier foto. Nie jakieś tam firmowe Canony, HP, czy nawet Epsony. Papier w druku to podstawa. Polecam fotograficzne papiery PerfectProof, Hahnemuhle lub Innova. Wiem co mówie, poniewaź pracuje w tym fachu. Jeśli chcesz pomocy w wyborze urządzenia lub papieru, zapraszam. Pracuje w sklepie, takźe nawet jakiś rabacik się znajdzie. I waźna wiadmość.. trwałość wydruku ponad 200 lat.

zapa
17-11-2006, 22:46
Według mnie wszystkie znaki na niebie i ziemii są za wywoływaniem ich w labie. Na tyle jest to już tanie, że nie opłaca się samemu drukować, no chyba że potrzebujesz coś na już. Co do trwałości to drukwałem Lexmarkiem i Canonem na papierze EMTEC i po kilku latach wszystko mocno bladło ;/

Lexmark to jest straszna poraszka. Canon drukarki foto już może być... Natomiast firmowy papier EMTEC i Canon to kompletna porażka. Nie dziwie się, źe wyblakły szybko :)

koles
17-11-2006, 23:59
Drukarka w domku jak najbardziej.
Papier w druku to podstawa. ....... trwałość wydruku ponad 200 lat.

Po pierwsze nie tylko papier, ale i odpowiedni tusz. A poza trym to kto sprawdził te 200 lat ? Nawet kamienne posągi w Rzymie nie przetrwają następnych 200 lat w "nowoczesnym" powietrzu XXI wieku :-)
Fotki przechowywać na nośnikach cyfrowych. Kopiować co jakiś czas na nowe generacje nośników. A jak odbitki wyblakną ... to je zrobić jeszcze raz. I to jest główna zaleta "cyfry". Kopia nie jest gorsza od oryginału.
Pzdr

Korchez
18-11-2006, 00:43
Te 100 lub 200 lat to wynik długiego naświetlania wydruków specjalnymi lampami (w zamkniętej szafie) i odpowiedniego przeliczenia rezultatów naświetlania.

zapa
18-11-2006, 11:02
Po pierwsze nie tylko papier, ale i odpowiedni tusz. A poza trym to kto sprawdził te 200 lat ? Nawet kamienne posągi w Rzymie nie przetrwają następnych 200 lat w "nowoczesnym" powietrzu XXI wieku :-)
Fotki przechowywać na nośnikach cyfrowych. Kopiować co jakiś czas na nowe generacje nośników. A jak odbitki wyblakną ... to je zrobić jeszcze raz. I to jest główna zaleta "cyfry". Kopia nie jest gorsza od oryginału.
Pzdr

Papier to 60% trwałości wydruku. Tusze to 30%. Drukarka 10% :)

Kto to sprawdzi? : Jest niezaleźny instytut: Wilhelm Imaging Research Institute Inc.

Bada on właściwości wydruku pod specjalnym oświetleniem i w specyficznych warunkach na przestrzeni czasu wg norm ISO 9706.

I tak np. papiery Hahnemuhle przy zastosowaniu Epsonowskich tuszy Ultrachrome K3 "żyją" przez ponad 300 lat.

Wiele osób chcących drukować swoje fotografie nie zdaje sobie sprawy jak waźny jest dobór drukarki oraz papieru.