Zobacz pełną wersję : Czy istnieje taki obiektyw, ...? (circular-fisheye)
Witam,
Poszukuję obiektywu circular-fisheye, który na matrycy DX pozwoliłby zarejestrować obraz hemisferyczny tzn. pełen okrąg o kącie widzenia 180o. Dla formatu FX takim obiektywem jest Sigma 8mm/f 3,5. Czy istnieje taki obiektyw dla DX, czy raczej będę zmuszony do zakupu D700 :( ???
Pozdrawiam
Wojtek
Antonioo
01-02-2010, 18:08
AF DX Fisheye-Nikkor 10,5 mm f/2,8 ED ....ok 3000-3500 zł tak mi się coś wydaje
cyt..."obrazy o rozmiarach kadru DX z perspektywą typu "rybie oko" i kątem widzenia 180o (po przekątnej) "
Sigma 4,5/2,8 EX DC Circular Fisheye HSM
mateo912
01-02-2010, 18:50
dokładnie jak wyżej.
Antonioo 10,5 daje po przekątnej 180 jak sam napisałeś a nie 180 w każdą stronę (takie koło jakby się patrzyło przez dziurkę od klucza.)
pioter m
01-02-2010, 18:54
Sigma 4,5/2,8 EX DC Circular Fisheye HSM
Narazie jedyny tego typu obiektyw do DX-a.
Wg testu na optyczne całkiem dobry. Jedyny minus - ogniskowa i konstrucja zakłada zachowanie właściwości kołowego rybiego oka nawet na matrycy 4/3, więc na pełnym APS-C spora część matrycy jest poza polem obrazowania.
marcin_G
01-02-2010, 23:26
Lepiej mieć małe, ale pełne koło na sporej matrycy, niż duże koło przycropowane przez małą matrycę
A obiektyw (ten 4,5 mm) zupełnie faaaaajny.....
Jakoś przegapiłem tą Sigmę 4,5/2,8. Martwi mnie to małe koło rysowane na środku matrycy, tak z grubsza to na 12Mpx matrycy zdjęcie zajmuje coś koło 4Mpx. No, ale dobre i to.
Dziękuję za pomoc i informacje.
zawsze mnie to zastanawiało - na cholerę komu takie szkło :mrgreen: ??? pytam bo dla mnie to jakieś dziwactwa nikomu nie potrzebne ;)
Szczerze mówiąc, też nie jestem w stanie zrozumieć tego obiektywu... mógłby ktoś podać jakieś przykłady gdzie to można sensownie wykorzystać, najlepiej z linkami do fot? :D
kamillo44
08-02-2010, 00:51
Szczerze mówiąc, też nie jestem w stanie zrozumieć tego obiektywu... mógłby ktoś podać jakieś przykłady gdzie to można sensownie wykorzystać, najlepiej z linkami do fot? :D
Do panoram 360 stopni. Z tego co czytałem, naukowcy wykorzystują je też w jakiś obserwacjach nieba czy coś w ten deseń :)
Tu masz przykład panoramki, akurat ta jest robiona nikkorem 10.5mm, (żeby ją wykonać trzeba zrobić 8 zdjęć) jakbym miał takiego circular fisha wystarczyłyby 3 fotki :)
http://rynekpierwotny.com/i/pokaz/miejskie-przedsiebiorstwo-robot-ogrodniczych-sp-z-oo/apartamenty-elekcyjna/
taki obiektyw to do sklejania bardzo ciekawych fotek --> http://bg360.net/360-degree-panorama.jpg
chociaż circulara bym na pewno nie kupił ze względu na czarne rogi
a co do tematu, no to jak dotychczas na rynku mamy tylko sigmę 4.5mm z tego typu zabawek pod DXa
Niestety, ale nie ma chyba sensownego fiszaja kołowego pod DX, bo ta Sigma 4,5 mm to czyste marnotrawstwo matrycy i pikseli.
panoramy sferyczne równie dobrze się robi na zwykłym fiszu 10,5mm jak i na sigmie 10-20 ;) -kwestia głowicy i problemu nie widzę. kiedyś wytrzaskałem kilka rolek filmu na analogu z pelengiem 8mm i bardziej jako LOMO to wyglądało ;)