Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowa niedziela
Witam Serdecznie!
Dzisiaj postanowiłem wkleić coś swojego, niestety dopiero się uczę ale chciałbym trochę posłuchać od Was co jest nie tak!! :) Pierwsze robione z samego rana parę dni temu, reszta z dzisiejszej wyprawy do parku! Wszystkie poddane lekkiej obróbce.
Pozdrawiam i zapraszam do oglądania!
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.toya.net.pl/~marek/DSC_0012a.jpg)
2.
źródło (http://www.toya.net.pl/~marek/DSC_0079a.jpg)
3.
źródło (http://www.toya.net.pl/~marek/DSC_0088a.jpg)
Nikonozaur
01-02-2010, 00:36
Bylibyśmy zobowiązani gdybyś wyjaśnił co przedstawiają te foty, poważnie.
Pablo 77
01-02-2010, 01:17
Bylibyśmy zobowiązani gdybyś wyjaśnił co przedstawiają te foty, poważnie.
Andrzej przecież kolega napisał,że dopiero zaczyna:mrgreen: Jak każdy kiedyś.
..................Pozdrawiam i zapraszam do oglądania! ...........
...... zapraszamy do obejrzenia innych zdjęć na forum :), poczytania komentarzy, ........... a będzie lepiej:-D
Nikonozaur
01-02-2010, 01:25
Andrzej przecież kolega napisał,że dopiero zaczyna:mrgreen: Jak każdy kiedyś.
Ja czaję, dlatego nic nie napisałem o, że tak się wyrażę - obróbce.
Pablo 77
01-02-2010, 01:34
Wingeo dobrze prawi:)
Na wszystko przyjdzie czas.......nawet na obróbkę:)
Dzisiaj postanowiłem wkleić coś swojego, niestety dopiero się uczę ale chciałbym trochę posłuchać od Was co jest nie tak!!
I bardzo dobrze, że postanowiłeś. Pierwszy krok za tobą, bylebyś się tylko teraz nie zrażał. Bo krytyka się posypie, ale właśnie dzięki niej to forum jest tak świetnym narzędziem służącym nauce. A tej, sądząc po zaprezentowanych zdjęciach, jest przed Tobą dość sporo. Do rzeczy.
Pierwsze zdjęcie, choć w znikomym zakresie, ale jednak daje wyobrażenie o tym, co tak naprawdę widziałeś wtedy o 7.32. Wschód na pewno był bardzo malowniczy, dodatkowego smaczku dodawało zmrożone powietrze i leniwie snujący się z kominów dym... Jeśli to właśnie chciałeś pokazać, to przede wszystkim należało łapać aparat i biec szukać ciekawego kadru (założę się, że zdjęcie strzelane jest z okna - w 99/100 przypadków taki widok nie ma nic wspólnego z interesującą kompozycją). Przydałoby się też, szczególnie do fotografowania o tak wczesnych porach, zaopatrzyć się w statyw. Mógłbyś wtedy zdecydowanie bardziej przymknąć przysłonę (miałeś f5,6), aby zwiększyć głębię ostrości.
Tyle jeśli chodzi o absolutne podstawy. Dodatkowo polecam Ci zapoznać się z problematyką balansu bieli (spójrz jak nienaturalnych barw nabrała dolna część fotografii - wszystko jest niebieskie), a także fotografowania w formacie RAW (gdy załapiesz o co chodzi, balans bieli przestanie być jakimkolwiek problemem:)).
Uwagi powyższe w zasadzie mają zastosowanie również do pozostałych zdjęć, które pokazałeś. Można wspomnieć jeszcze co prawda o braku kontrastu, ale podstawową kwestią jest tutaj kompozycja. Musisz wiedzieć co chcesz pokazać i starać się to zrobić w oryginalny - niekoniecznie "superniekonwencjonalny" - ale interesujący sposób.
Kończąc wypada mi powtórzyć za przedmówcami - czytaj forum, przyglądaj się zdjęciom, a gdy jakieś Cię "powali" staraj się dociec jak było zrobione (pora dnia, ustawienie względem słońca, użyte filtry, parametry, obróbka). Dobrze też zaopatrzyć się w jakąś dobrą książkę (tytułów w wątkach tego forum jest bez liku). Ani się obejrzysz, a będziesz robić o niebo lepsze zdjęcia :)
Życzę powodzenia i pozdrawiam!
Osobiśćie zostawiłbym kwestie obróbki na boku i skupiłbym sie na:
1.kadr- powinien posiadac w sobie temat, wciągającą perpektywe, wieloplanowośc,odpowiednia głebia ostrośc-pomysł na nią adekwatny do tematu.Conajmniej jedna z tych cech(bądz więcej)zagwarantuję Ci to iz nie bedziesz zjedzony na sniadanie przez jakiegoś pana na tym forum(pań jest mniej-a szkoda,no i mają wiecej taktu)który prawdopodobnie robił sobie sam zdjecia na swoich chrzcinach i od razu były to arcydzieła...,szkolne kadry "grają"wtedy kiedy są ładnie wyizolowane z otoczenia wiec staraj sie je zamykac,po to by stały sie czyste,przyjemne dla oka skupające uwage- a nie bałaganierskie(jak twoje np)
2.poprawna ekspozycja- klucz do tego by pózniejsza obróbka,była przyjemnościa a nie łamaniem kołem(no chyba ze lubisz)Patrz na swiatłomierz czuj puche-moja 80tka np zawsze sobie doda kteseczke lub dwie wiec z góry to koryguje,sprawdzaj histogram-w wiekszości przypadków nie powinien wykazywac skrajnych wychyleń-czyli przepaleń lub czerni piekielnych,chyba ze masz na focie np słoneczko.
3,balans bieli-jezeli nie ustawiasz go manualnie to uzywaj ustawien tematycznych,breaktakeingu balansu bieli-tu jest ogromne pole do popisu bo dośc ciezko jest to odczytac z wyswietlacza w puszce,eksperymentuj wiec a w domowych pieleszach porównuj,zapamietuj ustawienia,wyciągaj wnioski.Cyfry dają ten"benefit"iz mozesz mniec wiecej za mniej,wiec nie bój sie klapnąc lustrem razy kilka wiecej.Zczasem ograniczysz liczbe ujęc nie tylko z powodu zapychania sie wszelakich dostępnych ci dysków.
bonus-uzywaj jak najnizszego ISO(tez zaowocuje to przy obróbce).Tyle na szybko-ogólny wstep do zarysu podstaw,no ale patrzą na twe kadry,az za dużo.
Zdjecia... słabe,b.słabe,widac ze zaczynasz i nie ma sensu ich komentowac indywidualnie -ty sam musiś przebrnąc przez mase rzeczy by w blizszej lub dalszej przyszłosci-to juz zalezy od tego co skłoniło cie do tego ze spojrzałeś w wizjer-usatysfakcjonować siebie ale i co wazne innych(a przynajmniej nie zniechecic).
Tyle z osobistych doświadczen.Kiedyś spojrzysz na to co dziś zaprezentowałeś z zazenowaniem,czego ci szczerze zycze hehe.
Przepraszam za okrutną szczeroś,mam nadzieję ze ból po niej jest osłodzony moimi skromnymi poradami i tym ze ktos(ja) poswiecił odrobine czasu na to by zarysowac temat,a nie nabijał postage dennymi zapytaniami co nam chciałeś powiedziec.
Powodzenia,bo daleka droga przed tobą.pozdrawiam.
Grzegorz.
ps.no prosze nie tylko ja postanowiłem sie wysilić-a juz myslałem ze zagarne wszystkie honory,szacun dla Fremena
Wielkie dzięki dla kolegów Fremen-a i pszetak-a, za poświęcony czas, aby tak szeroko i życzliwie odpowiedzieć naszemu nowemu koledze! Ogromna większość z nas, przechodziła swoje początki na pewno jeszcze boleśniej niż MarFi77, nie zapominajmy o tym. Jesteśmy tu, na tym forum, z pasji do fotografii, którą bardzo lubimy uprawiać.
hmm no to trochę mi się dostało ale zasłużenie i szczerze mówiąc czekałem na to dlatego, że właśnie oglądając zdjęcia Wasze wiedziałem, że te moje są baaaardzo daleko za nimi.... Chciałem przede wszystkim bardzo podziękować kolegą Fremen i pszetak za bardzo pomocne i konkretne uwagi bo z takich najwięcej wyciągnę wiedzy. Zdjęcie robiłem w RAW, a napisałem o tej delikatniej obróbce bo troszkę właśnie poprawiałem balans bieli, kadrowałem i starałem się poprawić kontrast co jednak nie wyszło mi najlepiej, chociaż jakbym Wam wstawił zdjęcia w oryginale to w ogóle była masakra ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie uwagi i biorę się do pracy!
P.S
W tym tygodniu odbieram nowy obiektyw Nikorra 55-200VR to pójdę z nim w plener zobaczę co mi wyjdzie ;)
Bartekkw
01-02-2010, 12:32
A jak już przebrniesz przez kilka książek dotyczących doboru parametrów ekspozycji to kup koniecznie coś o obróbce. Polecam "System w 7-miu punktach" Scotta Kelby'ego - można sporo się dowiedzieć o pracy na maskach w PS'ie.
Pozdr
Nikonozaur
01-02-2010, 12:53
hmm no to trochę mi się dostało ale zasłużenie i szczerze mówiąc czekałem na to dlatego, że właśnie oglądając zdjęcia Wasze wiedziałem, że te moje są baaaardzo daleko za nimi.... [...]
Nic nie pękaj, rady w stylu "staraj się" możesz spokojnie potraktować za niebyłe. Każdy z nasz się stara niezależnie od stopnia zaawansowania i wyrobienia fotograficznego. Chyba, że nie zależy Ci na niczym poza zwykłym zarejestrowaniem sypiącego kawałami wujka Zenka u cioci na imieninach, do tego wystarczy jednak telefon komórkowy bez pchania się w koszta lustrzanki. Skoro już ją jednak nabyłeś rozumiem, że chcesz osiągnąć coś, na co aparat w telefonie nie wystarczy. Więc proponuję Ci sporą dawkę lektury. Aktualnie na optyczne.pl masz cykl artykułów pt. Fotoszkoła Sony klarownie wyjaśniający o co w tym wszystkim chodzi w pierwszym etapie przygody z lustrem. U nas też sporo ludzie piszą na ten temat. Jak widzisz jakieś fajne zdjęcie lub efekt nie wahaj się puknąć na PM co jest co, każdy Ci odpowie. Oczywiście nie jest to recepta na własne super foty, przecież każdy z nas uczył się polskiego w szkole za to nikt nie został Adamem Mickiewiczem czy inną Szymborską... :)
Z Twojego pierwszego zdjęcia można zrobić ludzi. Mocną stroną jest niebo, słabą dół; jest go za dużo i niczego nie wnosi do kadru za to kominy i dymy wyglądają interesująco, ale giną przytłoczone pierwszym, nieciekawym planem. Pozbyłem się jego części, odciągnąłem niebieski i wzmocniłem niebo osiągając taki efekt (http://www.iv.pl/images/aqw5a63dc1uh2d1me377.jpg). Dwie pozostałe fotki możesz śmiało wysłać do kosza, śnieg w połączeniu z burym niebem nie wygląda atrakcyjnie, w dodatku a może przede wszystkim foty są pozbawione jakiejś myśli przewodniej. Spróbuj nadać im tytuł a natychmiast zrozumiesz o co mi chodzi. I ćwicz, i ćwicz, i ćwicz myśląc przed naciśnięciem spustu co i jak chcesz pokazać na późniejszym zdjęciu. Przynajmniej staraj się. :mrgreen:
Kostek93
01-02-2010, 17:47
Wiem, że się powtarzam bo już kilka razy ten adres podawałem, ale MarFi77 z własnego (skromnego) doświadczenia chcę Ci polecić stronkę, która z pewnością pomoże Ci w zrozumieniu zależności pomiędzy czasem/przesłoną/ISO, a także czym jest głębia ostrości:
http://dryreading.com/camera/index.html
Przestaw sobie 'aparat' na manual i zacznij przesuwać suwakami obserwując zmiany na ekranie. Zapewniam, że ta zabawa da Ci więcej niż niejedna książka.... Jeśli jednak wolisz słowo pisane to polecam "Ekspozycję bez tajemnic" Bryana Petersona. Naprawdę "łopatologicznie" wytłumaczone podstawy prawidłowej ekspozycji.
Al Koholik
01-02-2010, 17:59
z tym czytaniem forum bym uważał... UZALEŻNIA jak nic co do tej pory tykałem :mrgreen:
Kostek93 super dzięki za tą stronkę jeszcze jej nie znałem a na prawdę można fajnie pokombinować...
Al Koholik wiem coś o tym bo jestem tu od niedawna a bez tego forum żyć nie mogę ;)
Nikonozaur no i właśnie czekałem jak ktoś coś po swojemu zrobi z moim zdjęciem, kurcze naprawdę zupełnie inaczej się prezentuję z w sumie nie wiele zmienione...
Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie....
Nikonozaur
01-02-2010, 20:07
Do przeróbek i nauki generalnie masz dział "W trakcie obróbki". Zapodajesz fotę i walisz w eter "pomocy!" Co do ściągania i przerabiania fotek trzeba pamiętać, że jest to ciągle Twoja (czyjaś) własność i lepiej przedtem zapytać o zgodę autora. Co niniejszym czynię dziękując jednocześnie za pozwoleństwo. :-D