PDA

Zobacz pełną wersję : EIZO S1932 bez kalibracji

ktm777
31-01-2010, 19:59
Witam,
jedzie do mnie długo oczekiwane EIZO S1932. Będzie podłączone do laptopa Dell Lattitude 620, na razie przez wyjście analogowe, z czasem jak dokupię stację dokującą przez DVI.
W najbliższej przyszłości nie przewiduję zakupu kalibratora (chyba, że znajdzie się ktoś życzliwy w Szczecinie :) więc będę zmuszony używać monitor na nastawach fabrycznych. Moje pytanie dotyczy właśnie tych nastaw: czy do amatorskiej obróbki zdjęć ustawić monitor w tryb sRGB, czy Custom i wprowadzić jakieś bezpieczne nastawy - jasność, Gamma- "na oko"?
Co zyskuję a co tracę zostawiając sRGB?
Nie ukrywam, że o wyborze EIZO zdecydowała opinia, że są to monitory fabrycznie w miarę dobrze poustawiane.

I jeszcze lamerskie pytanie - nie śmiejcie się, nie znam się na komputerach :oops: - czy podłączając monitor do laptopa można ustawić monitor zewnętrzny jako jedyny, bez aktywnej matrycy laptopa? W pracy korzystam ze stacji dokującej i tam za każdym razem gdy podniosę klapę lapka uaktywnia się jego wyświetlacz.

Kyle
31-01-2010, 20:04
Witam,
jedzie do mnie długo oczekiwane EIZO S1932. Będzie podłączone do laptopa Dell Lattitude 620, na razie przez wyjście analogowe, z czasem jak dokupię stację dokującą przez DVI.
W najbliższej przyszłości nie przewiduję zakupu kalibratora (chyba, że znajdzie się ktoś życzliwy w Szczecinie :) więc będę zmuszony używać monitor na nastawach fabrycznych. Moje pytanie dotyczy właśnie tych nastaw: czy do amatorskiej obróbki zdjęć ustawić monitor w tryb sRGB, czy Custom i wprowadzić jakieś bezpieczne nastawy - jasność, Gamma- "na oko"?
Nie ukrywam, że o wyborze EIZO zdecydowała opinia, że są to monitory fabrycznie w miarę dobrze poustawiane.

I jeszcze lamerskie pytanie - nie śmiejcie się, nie znam się na komputerach :oops: - czy podłączając monitor do laptopa można ustawić monitor zewnętrzny jako jedyny, bez aktywnej matrycy laptopa? W pracy korzystam ze stacji dokującej i tam za każdym razem gdy podniosę klapę lapka uaktywnia się jego wyświetlacz.
Ustaw na Custom, RGB po 100, gamma na 2.2 ... po prostu ustawienia fabryczne (nie sRGB).

zdyboo
31-01-2010, 20:14

Ja swojego 1931 wyjąłem z pudełka, postawiłem, podłączyłem i tak działa już chyba ponad dwa lata.
Pewnie kalibracja by mu pomogła, ale źle nie jest, bo jak w wątkach zdjęciowych, ktoś pisze, że zdjęcie wpada w jakaś tonację kolorystyczną czy gdzieś się gubią szczegóły, to ja to widzę. Do labu też się już dopasowałem, nawet mnie nie ciągnie w stronę kalibracji, bo wychodzę z założenia, że lepsze wrogiem dobrego.

I jeszcze lamerskie pytanie - nie śmiejcie się, nie znam się na komputerach :oops: - czy podłączając monitor do laptopa można ustawić monitor zewnętrzny jako jedyny, bez aktywnej matrycy laptopa?

Można, ale zastanów się, czy nie lepsza dla Ciebie będzie praca na dwa monitory. Ja Eizo mam ustawione jako główny ekran, na klapę do laptopa wrzucam paletki na przykład. Nie wiem czy w przypadku 1932 tego nie zmienili, ale natywna rozdzielczość w 1931 to 1280x1024 piksele, trochę mało jak na jeden monitor.

ktm777
31-01-2010, 21:41
....... Nie wiem czy w przypadku 1932 tego nie zmienili, ale natywna rozdzielczość w 1931 to 1280x1024 piksele, trochę mało jak na jeden monitor.

Jak już pisałem, na komputerach się nie znam, mógłbyś rozwinąć ten wątek?
Podejrzałem na laptopie mam rozdzielczość 1440 x 900 - tzn, że mam tu mniejszą plamkę i więcej się na wyświetlaczu "zmieści" (mam nadzieję, że nie przekombinowałem)?

Tom01
31-01-2010, 21:55

Błąd w interpretacji. Owszem są dobrze ale zlinearyzowane a nie ustawione! To jest duża różnica. Monitor trzeba ustawić, bo odchyłka od parametrów "fotograficznych" w EIZO jest plus-minus 10% i nie wiadomo w którą stronę, bo każda seria jest nieco inna. Zerknąłem w swoje archiwa i podpowiem Panu że póki co proszę ustawić jaskrawość na 10-30% tak żeby biel nie raziła a wagi RGB na 92,95,100. Reszta na wartości fabryczne. Mnie tak wyszła średnia wszystkich S1932 jakie ustawiałem. Proszę nie traktować tego jak receptę, tylko pokazanie różnicy nastaw fabrycznych a tych, jakich Pana monitor najprawdopodobniej wymaga. Docelowo trzeba to ustawić z czujnikiem i oprofilować.

zdyboo
31-01-2010, 22:10
Jak już pisałem, na komputerach się nie znam, mógłbyś rozwinąć ten wątek?
Podejrzałem na laptopie mam rozdzielczość 1440 x 900 - tzn, że mam tu mniejszą plamkę i więcej się na wyświetlaczu "zmieści" (mam nadzieję, że nie przekombinowałem)?

Nie przekombinowałeś.
Przy zwykłym korzystaniu z komputera, w stylu www, grupy dyskusyjne czy poczta, rozdzielczość jaka oferuje Eizo w zupełności wystarcza. Jednak jak zaczynasz pracować ze zdjęciami czy ogólnie grafiką, okazuje się, że jest za ciasno. Ja w laptopie mam kartę graficzna Nvidii i w ich nomenklaturze to się nazywa Dualview, czyli mam jeden duży pulpit rozciągnięty na dwa monitory, przy czym każdy z monitorów pracuje przy swojej natywnej rozdzielczości.

ktm777
31-01-2010, 22:56
Błąd w interpretacji. Owszem są dobrze ale zlinearyzowane a nie ustawione! To jest duża różnica.
Źle się wyraziłem, przepraszam.

Zerknąłem w swoje archiwa i podpowiem Panu że póki co proszę ustawić jaskrawość na 10-30% tak żeby biel nie raziła a wagi RGB na 92,95,100. Reszta na wartości fabryczne. Mnie tak wyszła średnia wszystkich S1932 jakie ustawiałem. Proszę nie traktować tego jak receptę, tylko pokazanie różnicy nastaw fabrycznych a tych, jakich Pana monitor najprawdopodobniej wymaga. Docelowo trzeba to ustawić z czujnikiem i oprofilować.
Serdeczne dzięki Tom01, ustawię wg tych wag. A kalibracja pewnie za czas jakiś i tak zostanie zrobiona.

Zdyboo - dzięki, może spróbuję na dwa okna, CNX2 ma takie możliwości.

ktm777
04-02-2010, 13:46
Monitor dojechał :) i zaczęły się schody :(

Udało mi się uruchomić NX2 w trybie wieloekranowym i jakimś cudem ustalić natywne rozdzielczości w obu wyświetlaczach (laptop + EIZO).

Kilka pytań z serii jak to zrobić:
- Nie dostałem z monitorem płytki z oprogramowaniem EIZO, więc szukałem na ich stronach, ale tam dostępny jest tylko profil S1932 Custom 6500K G2.2.icm. skopiowałem go do pliku: Windows/system32/spool/drivers/colours
- Żadnych sterowników do tego monitora nie znalazłem, czy konieczna jest ich instalacja jeśli monitor pracuje i reaguje na zmiany typu rozdzielczość itp?
Na to pytanie chyba już znam odpowiedź:

Installation of a monitor information file is not usually required.
Windows supports Plug and Play and thereby automatically recognizes the monitor information such as resolution, refresh rate and other data as soon as you plug the monitor to a computer. When a plug-and-play monitor is connected, [Monitor type] on the monitor indicates "Plug and Play Monitor", or possibly "Standard monitor types" or "Default monitor". If specified screen resolution is not selectable, use an information file, which is available on the bundled CD-ROM or FD or on our Software page. The setting procedure is explained in "README" on the information file.

karta to: Mobile Intel(R) 945GM Express Chipset Family (laptop Dell Lattitude 620)

Wiem, że pytania chaotyczne, ale laik ze mnie w sprawach komputerowych. Czy ktoś mógłby opisać, co krok po kroku zrobić i jak poustawiać?

Tom01
04-02-2010, 15:00
Płytka powinna być w kartonie. Jeśli nie ma proszę zwrócić uwagę czy aby czego innego nie brakuje. Wielokrotnie spotkałem się z sytuacjami kiedy sprzedawcy zamieniali oryginalne kable na chińskie i ogólnie czegoś brakowało.

"Sterownik" nie jest do niczego potrzebny.

ktm777
04-02-2010, 17:06
Płytka powinna być w kartonie. Jeśli nie ma proszę zwrócić uwagę czy aby czego innego nie brakuje. Wielokrotnie spotkałem się z sytuacjami kiedy sprzedawcy zamieniali oryginalne kable na chińskie i ogólnie czegoś brakowało.

"Sterownik" nie jest do niczego potrzebny.

A czy na tej płycie jest coś co może mi się przydać lub jest niezbędne do prawidłowej eksploatacji?
Monitor jest używany, ma półtora roku i 3500 godzin przepracowane.
Jest do niego gwarancja, oryginał faktury zakupu i komplet kabli.

Jeszcze pytanie o profil .icm przy pracy na dwóch ekranach. Czy mam go gdzieś "zapiąć"?
A tak w ogóle, to bardzo przyjemny monitorek jest :)

Tom01
04-02-2010, 17:11
A czy na tej płycie jest coś co może mi się przydać lub jest niezbędne do prawidłowej eksploatacji?

Nie. Wszystko można ściągnąć z eizo.com.

Jeszcze pytanie o profil .icm przy pracy na dwóch ekranach. Czy mam go gdzieś "zapiąć"?

No pewnie. W właściwościach ekranu, zarządzaniu kolorami. Odpowiedni profil musi być przypięty do odpowiedniego ekranu.

ktm777
04-02-2010, 18:19
Nie. Wszystko można ściągnąć z eizo.com.

Wpisując model monitora S1932 na eizo.com wyrzuciło mi tylko profil do ściągnięcia.
Z instrukcji wiem, że na płycie są jeszcze programy typu Screen Manager Pro/ Screen Adjustment.
Czy polecasz korzystanie z nich, czy sobie odpuścić?

No pewnie. W właściwościach ekranu, zarządzaniu kolorami. Odpowiedni profil musi być przypięty do odpowiedniego ekranu.

Raz jeszcze dzięki Tom01, postaram się jakoś przez to przebrnąć.

Tom01
04-02-2010, 18:25
Wpisując model monitora S1932 na eizo.com wyrzuciło mi tylko profil do ściągnięcia.
Z instrukcji wiem, że na płycie są jeszcze programy typu Screen Manager Pro/ Screen Adjustment.
Czy polecasz korzystanie z nich, czy sobie odpuścić?

ScreenManager Pro służy do obsługi monitora myszą i do zarządzania w jakim trybie ma pracować przy jakiej aplikacji. Link: http://www.eizo.com/data/downloads/software/lcd/smpl_usb/Smpl241.zip

PS. Proszę nie zapomnieć podłączyć monitor do komputera za pomocą kabla USB. Tak jest sterowany.

ktm777
04-02-2010, 18:45
ScreenManager Pro służy do obsługi monitora myszą i do zarządzania w jakim trybie ma pracować przy jakiej aplikacji. Link: http://www.eizo.com/data/downloads/software/lcd/smpl_usb/Smpl241.zip

PS. Proszę nie zapomnieć podłączyć monitor do komputera za pomocą kabla USB. Tak jest sterowany.

Dzięki za linkę, już ściągam.
A o USB jest w instrukcji wyraźnie napisane, na pewno nie zapomnę.
Jeszcze pytanie teoretyczne: wczoraj podczas prób nie miałem podpiętego profilu pod ekran, czy jak go podepnę różnica będzie zauważalna? Niestety, będę mógł to zrobić dopiero w weekend, stąd pytanie.

pzdr
MK

Tom01
04-02-2010, 19:57
Jeszcze pytanie teoretyczne: wczoraj podczas prób nie miałem podpiętego profilu pod ekran, czy jak go podepnę różnica będzie zauważalna? Niestety, będę mógł to zrobić dopiero w weekend, stąd pytanie.

Jeśli z monitora korzysta aplikacja która ma CMM, będzie różnica.

ktm777
09-02-2010, 13:12
No i czas na kilka pierwszych wrażeń :)
Dotychczas pracowałem na laptopie Dell Lattitude 620 czasem z zewnętrznym monitorem Dell 2007 FPb z matrycą TFT active matrix.
Tak się złożyło, że byłem zmuszony do wielogodzinnej pracy ze zdjęciami (ok. 500 NEF do obrobienia na NX2).
Ze względu na podziałkę monitora i jego proporcje pracowałem w trybie dwuekranowym (na laptopie browser i foldery, edycja na EIZO)
Główne różnice:
Na minus - rozdzielczość i proporcje ekranu - ustawienie wszystkich palet w jednym oknie nie sprawdza się, na szczęście można się przełączać między przestrzeniami roboczymi jest to jakieś wyjście.
I to chyba jedyny minus :-D
Na plus:
- dopiero mając przed oczami oba monitory z wyświetlonym jednolitym tłem można zrozumieć co znaczy nierównomierność podświetlenia. Pułapka jest taka, że oglądając zdjęcia nie zdajemy sobie z tego sprawy! Efekt - rozjaśniamy/przyciemniamy miejscowo fotkę tam gdzie nie jest to konieczne lub wręcz niewskazane.
- kąty widzenia - na lapku dramat, na zewnętrznym Dell-u nie jest źle.
- po 9 godzinach pracy w średnio oświetlonym pokoju, nie odczuwałem zmęczenia wzroku, co na laptopie zdarzało się po znacznie krótszym czasie.

Trudno mi oceniać oddanie koloru, monitora nie kalibrowałem, nie jestem pewien czy wszystko dobrze poustawiałem
w komputerze (korzystałem z rad TOM01, ale czy wszystko zrobiłem dobrze?), nie mam jeszcze odbitek, oddam kilka zdjęć do 2 różnych labów z prośbą o wydruk bez korekcji i z ciekawości do MM.