PDA

Zobacz pełną wersję : LR- zapisanie zdjęcia HOW TO?

Michaelg
31-01-2010, 16:26
Jak w LightRoomie zapisać zdjęcie takie jak przygotowałem i jakie widzę na ekranie- chcę zapisać w formacie jpeg w najlepszej możliwej jakości.

Chodzi o to że jak daje export to mi zapisuje tak jak przed obróbką tylko że faktycznie w wybranym przeze mnie JPEG. Ja chciałbym jednak aby to co tam pozmieniałem- WB kolory i inne takie i tak jak mam na PREVIEWIE żeby mi zapisał na dysku już jako gotowy JPEG...

Paput
31-01-2010, 17:53
prawy klik na zdjęciu po dokonanych zmianach -> export

Nie ma szans, żeby nie zapisało razem ze zmianami...

Może jakiś błąd?

Orkaniusz
31-01-2010, 19:05
Zaiste to dziwne. Czy możesz zrobić eksperyment: Zmień zdjęcie na czarno-białe i następnie wyeksportuj. Zgodnie z Twoim opisem powinno wyjść kolorowe. Jeśli tak jest, to.... nie mam pojęcia. A nie robiłeś czasem virtualnych kopii zdjęcia?

Lesiu83
31-01-2010, 19:26
Myślę , że tu problem jest z profilami .. w jakim programie oglądasz tego jpg ?

Michaelg
31-01-2010, 20:33
Dzięki, już ten motyw udało mi się ogarnąć.

Otóż coś źle klikałem. Dzięki za pomoc.

Teraz jeszce dwa pytanka.

1) Czy LR przy exporcie z RAWA na JPEG zachowuje (Quality na 100%) MAKSYMALNIE dobrą jakość jaką może wyciągnąć przy tej czynności?

Jakość wywołanego rawa przerobionego na Jpeg jest lepsza niż juz gotowego jpeg prosto z aparatu?

2) Co naklikałem i gdzie że przekłamuje mi kolory wgranego zdjęcia, nawet nie rawa? Otóż jak wrzucam do LR fociwo nawet nie raw tylko jpeg to przekłamuje LR kolory i to dość znacznie.

PRZYKŁAD (http://fmix.pl/zdjecie/1495957/clipboard01/rozmiar/4) Powinno być tak jak po prawej! ;)

Co pozmieniałem? Bo pamiętam że coś poprzesuwałem wcześniej ale nie wiem co i czemu to się zapamiętuje przy każdym otwartym fociwie.

jamirq
01-02-2010, 12:17
a nie masz rozjadu miedzy srgb a adobergb

Michaelg
01-02-2010, 18:08
Czyli? Jak to sprawdzić?

Michaelg
03-02-2010, 16:06
Problem nadal mam ten sam. Jeśli ktoś wie to może się podzielić wiedzą?Nie pozwala to pracować poprawnie na tym programie. Otwierając zdjęcie ma inne nieco kolory- jakby leciutka sepia a po zapisie ma kolory oryginalne takie jak przed otworzeniem....

ku6i
04-02-2010, 07:28
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112410