PDA

Zobacz pełną wersję : Konwerter do D90 / Sigmy 150-500

MilekS
31-01-2010, 02:15
Używam Sigmy APO 180-500 1:5-6.3 (AF - śrubokręt).
Głównie do fotografowania ptaków wodnych i brodzących. W pobliskim rezerwacie często obiekt mam zbyt daleko, nawet na 500 mm. Dłuższe ogniskowe - wiadomo, jaka to kasa.
Rozważam zakup konwertera Kenko 1.4x i teraz pojawia się kilka pytań.

- Wiem, że wg Nikonaa - ze światłem 6.3 AF miałby nie działać. Czy rzeczywiście?
Moja Sigma ma tylne ogniskowanie, pierścień ostrzenia po przełączeniu na manual lata całkiem swobodnie, co utrudnia ręczne ogniskowanie (męczarnia przy fotografowaniu Księżyca).
- Czy z konwerterem może ten znikomy opór ostrzenia trochę wzrosnąć?
- Jaka wersja Kenko byłaby odpowiedniejsza, z Pro czy bez Pro? Pro zapodaje do korpusu swoje istnienie, jeśli AF programowo się zablokuje to może większa szansa jest bez Pro?
- Czy należy się spodziewać degradacji jakości podważającej sens użycia? Mam tu na myśli takie pogorszenie jakości obrazu, że sensowniejsze jest powiększenie części klatki zamiast zastosowania konwertora.

W pobliskim sklepie jest jakiś konwerter Kenko, mogę spróbować go przymierzyć. Na co przede wszystkim powinienem zwrócić uwagę?

dzejms
31-01-2010, 09:23
Z af to chodzi o to ze bedzie ciemo przy 6.3 z konwerterem, a nie o RF czy wage soczewem.

Mam gdzies w domu taka sigme, tc kenko 1.4 i 2 tez sie znajda. Jak chcesz to moge sprawdzic na d80 i d700 czy af pojdzie.

pioter m
31-01-2010, 14:25
Jak bedzie bardzo jasno to AF napewno zadziala.
TC tylko kenko, bo innego fizycznie nie da sie podpiac. Najlepiej ten x1.4. Bez roznicy ktory.
Jakosc tej sigmy jest slaba. Z TC bedzie jeszcze gorzej.
Zapoluj lepiej na sensowna stalke, jesli powaznie o foceniu ptactwa myslisz.

MilekS
31-01-2010, 20:58
Dzejms - sprawdź, proszę, i rzuć jakieś uwagi, czy robi się totalna kaszanka czy warto się pokusić. Jeśli pierścień ogniskowania w Twojej Sigmie też przy manual focus lata sobie swobodnie - sprawdź, proszę, czy Kenko trochę go mityguje.

Co do stałki - Kenko bym jeszcze mógł przyczepić do Taira 300 (wszystko manual), to by mogło być całkiem całkiem, jeśli jakość optyczna nie spadnie katastrofalnie.
Naprawdę długie stałki - i naprawdę dobre szkła - na to mnie nie stać i nie planuję w najbliższej przyszłości. Ileż to jeszcze elementów miałoby być wcześniej zakupionych do mego systemu? Nawet już przestałem planować co i kiedy.

pioter m
31-01-2010, 21:08
Ktos dal linka do starej, manualnej sigmy 500/4.5 na alledrogo licytacja osiagnela 1500 i stoi narazie.
http://www.allegro.pl/item897845621_sigma_nikon_500mm_f_4_5_apo_d700_d30 0_d80_d70.html
Kenko wprowadza dodatkowy opor na srubokret. Bedzie wyraznie ciezej.

MilekS
31-01-2010, 23:06
Więszy opór przy ostrzeniu ręcznym z Kenko - to bardzo pocieszające. Trochę się obawiam, że autofocus zwolni ale w końcu nawet nie wiadomo, czy AF w ogóle zaskoczy np. przy słabszym i mało kontrastowym oświetleniu (pochmurnie).

Bardzo się zastanawiam nad tym Kenko, bo mam kilka opcji alternatywnych w podobnej cenie (ale nie chodzi o konwerter) ale konwerter może by mi uzdatnił Tairka, który z jego 300 mm to nawet do Księżyca za krótki.
Przy okazji - znalazłem w sieci kolbę do Fotosnajpera dostosowaną do wyzwalania DSLR i mocowania dłuższych obiektywów. W sam raz by mi podpasowała, zwłaszcza z tą wydłużoną Sigmą :)

MilekS
02-02-2010, 16:17
Spróbowałem Kenko Pro 300 1.4x połączyć z Sigmą 170-500.
Rezultatu są.... zupełnie odmienne od oczekiwań.
1. W bardzo pochmurny dzień - działa AF na ogniskowej 500 mm.
2. Ostrzenie wyraźnie działa wolniej niż bez konwertera.
3. W trybie manualnym - opór pierścienia ogniskowania wzrósł ogromnie, przypomnę - w Sigmie chodzi on nawet nadmiernie lekko. Z konwerterem obracanie pierścieniem nie dość że jest połączone z dużym oporem, to jest jakby... ziarniste! Precyzyjne ręczne nastawienie ostrości przy takim nierównomiernym oporze po prostu nie jest możliwe.

Od razu skreśliłem ten konwertor, zdjęcia Księżyca byłyby zupełnie niemożliwe. Do ruchliwych obiektów - autofocus zbyt spowolnił.

pioter m
02-02-2010, 16:47
Nie zaskoczyles nas.
TC lepiej uzywac z dobra optyka. W przeciwnym razie porownywalne efekty uzyska sie kadrujac i powiekszajac w PS-ie.
Sam sobie teraz porownaj. Ten TC jest bardzo dobry, a sam widzisz, jak to wyszlo.
Przykro mi.

MilekS
03-02-2010, 19:09
Hm... Ale ja przecież nic nie pisałem o OPTYCE.
Zrobiłem kilka fotek próbnych z auto ale jeszcze ich nie oceniałem. Wyraziłem się tylko na temat MECHANIKI, która strasznie spowalnia śrubokrętowy AF zwłaszcza.... w trybie ręcznym!
I tak tego TC bym nie kupił w sklepie, był o 70 % droższy niż w sklepach internetowych.
Ale dobrze, że miałem szansę pomacać, w zastosowaniu do obiektywów z własnym napędem zidentyfikowana wada nie miałaby znaczenia.