Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 - ostrość zdjęć.
Przesiadłam się z Panasonica FZ50 na lustrzankę: Nikon D5000 z obiektywem: NIKON AF-S DX VR 18-105, do tego zestawu zakupiłam także lampę: NIKON SB 800.
Zakupu dokonałam na początku stycznia 2010 roku. Na razie testuję ten aparat, sprawdzając jego możliwości.
Do Was szonownych formuowiczów i fachowców z większym doświadczeniem niż moje, mam wielką prośbę o podpowiedź jak to zrobić, tzn.:
--- chciałabym uzyskać fotografowany obraz, ostry na całej fotce (panorama, karjobraz, plener, miasto-ulice, ogrody itp...itd...)
Za pomoc i doradztwo z góry dziękuję.
jackrabbit
31-01-2010, 01:16
pokretelko na A, ustaw f/22 i bedzie git
pomocny moze sie okazac statyw
i ksiazka "Ekspozycja bez tajemnic"
Ustawić jeszcze 18mm i odsunąć się jak najdalej :)
To jest jasne i zrozumiałe, tyle to wiem.
Mój błąd to, że źle zadałam pytanie, mało precyzyjne.
Otóż powinno ono być takie:
--- chciałabym uzyskać fotografowany obraz, ostry - wyraźny na całej fotce (panorama, karjobraz, plener, miasto-ulice, ogrody itp...itd...), ale z osobą, osobami które znajdują się na pierwszym planie.(Oczywiście tym moim sprzętem).
Przepraszam za mój błąd a jednocześnie proszę o pomoc i wskazówki (w miarę dokładne) jak to poustawiać w aparacie i obiektywie.
Z góry dziękuję.
Jednak musisz poczytać o zależnościach pomiędzy przysłoną, ogniskową, odległością od obiektu - jak się ma do tego głębia ostrości...
Odpowiedź już padła: 18-20mm, odsuń się, f10-14 powinno wystarczyć (f22 może mydlić), statyw może być konieczny.
Co wy Panowie z tym "...musisz poczytać..." to wiem, że należy to zrobić.
Jeśli Wasza pomoc ma na tym polegać to bardzo a bardzo "dziękuję".
Jeśli z każdą kobietą tak rozmawiacie i pomagacie no to współczuję.... !
Podałam dokładnie zestaw mojego sprzętu i byłam pewna, że ktoś z takim sprzętem jak mój ale z większym doświadczeniem >>> POMOŻE mi w osiągnięciu mojego wymarzonego dobrego zdjęcia.
Widocznie się przeliczyłam, pewnie pomyliłam forum....???
:-D
jackrabbit i mpwt dali Ci konkretne odpowiedzi (ja tylko powieliłem), nie wiem czemu tak się oburzasz? Dostałaś konkretne parametry do ustawienia na Twoim sprzęcie. Nie widzisz ich, czy nie chcesz zobaczyć? (wszystkie kobiety tak mają?)
Czytanie proponują Ci, ponieważ pytanie świadczy o braku podstaw - a jest to najlepsza metoda, żeby te podstawy zdobyć. Nie ma tu krzty złośliwości. Własnie dlatego, że jesteś kobietą potraktowano Cię lajtowo - kolesia już dawno wysłalibyśmy w kosmos (żart :mrgreen:)
jackrabbit
31-01-2010, 13:10
Ja zwykle z kobieta nie dyskutuje tylko daje w pysk jak marudzi ;)
Wlasnie otworzylem instrukcje do mojego aparatu i tam jest jak byk napisane co trzeba zrobic, wybacz mi ale nie mam d5000 wiec nie podam Ci strony na ktorej to jest napisane, polecam spis tresci.
Niewazne czy osoba czy przedmiot. Chcesz miec wszystko ostre to przymykaj przeslone. A prosciej bedzie jak kupisz kompakta, oszczedzi Ci to tez meczarni jaka jest czytanie i zdobywanie wiedzy.
Morfi_pl
31-01-2010, 15:21
@jackrabbit:
to ja podam strony z manuala:
strony 79-106 - opisy trybów aparatu oraz opisy efektów, które można za ich pomocą uzyskać.
Jeśli chodzi o ustawianie przysłony strona 80 - dokładne zdjęcia przy f/22 i f/5,6. Powtórka na stronie 83.
Myślę, iż to powinno wyjaśnić, jak zrobić takie zdjęcie.
Do poczytania polecam również poniższy art:
tu kliknij (http://www.fotografuj.pl/Article/Przyslona_irysowa_otwor_wzgledny_liczba_wartosc_pr zyslony/id/78)
EDIT:
kilka tematów niżej jest poruszany ten sam problem:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=130657
darkownik
02-02-2010, 00:34
Polecam przysłonę na 11 lub 12. 18-105 to ostry obiektyw ale powyżej tej przysłony stracisz na rozdzielczości w kadrze a chyba nie o to Ci chodzi. Nie wiem też Anielka gdzie leży problem po stronie forumowiczów. Masz wszystko jak na tacy.
Pozdrawiam.