PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto zainwestowac?

Patyk
08-11-2006, 13:14
Witam. Jestem tu nowy więc na początku chciałem się przywitać. Na imię mam Michał, 21 lat, studiuję fizjoterapię. Fotografia jest moim hobby od 2 lat. Posiadam Nikona f90x, Nikkora 50/1.8 D i 28 - 105/3.5 - 4.5 D, lampę SB26 i trochę innych akcesoriów. Na razie nie myślę o zmianie na cyfrę z powodu ograniczeń finansowych, do świadomego fotografowania wystarczy mi analog, a pieniądze wolałbym zainwestować w optykę...
No właśnie- przechodzimy do sedna sprawy.
Za rok wyjeżdzam za granicę do pracy i z tego powodu oszczędzam każdy grosz (na tzw lepszy start). Z moich obliczeń wynika że pod koniec roku będę miał ok 3 tys złotych, które hmmm... leżeć będą bezczynnie na koncie.
Wiem że ceny dobrych szkieł znacząco nie spadają i zastanawiam się czy dobra byłaby inwestycja w jakieś dobre szkło (myślałem o tele zoom) z myślą o jego odsprzedaniu przed moim wyjazdem?
Brzmi to trochę dziwnie ale jak sie zastanowić: przez ten niecały rok z nowym szkłem mógłbym znacząco rozwinąć się fotograficznie i niebyłby to czas stracony. Wiem że w innych postach zachęcacie do kupowania szkieł docelowych ale ja nie mam takiej możliwości, przynajmniej na razie. Nie ukrywam że chciałbym zajmować się fotografią zawodowo, póki co doszkalam się w cyfrowej obróbce zdjęć, tworzeniu stron www i szukam pracy w labie.
Ciekaw jestem waszych opinii, mam nadzięję że mnie nie zbluzgacie i rozwinie się ciekawa dyskusja :D
Pozdrawiam- Michał

art44
08-11-2006, 13:36
Witam,

odpowiedź brzmi: TAK, warto inwestować w dobrą optykę. Aparaty analogowe starzały się, że tak powiem "moralnie" dość wolno, aparaty cyfrowe zmieniają się baardzo szybko, praktycznie prawie jak komputery, a bardzo dobra (ale tylko taka!) optyka nie starzeje się praktycznie wcale. Im lepszy obiektyw, tym wolniej spada jego cena... musisz sobie tylko odpowiedzieć na pytanie, co naprawdę jest Ci potrzebne, jakie są Twoje zainteresowania i na ile Cię stać.
Nie posądzaj mnie o prywatę, ale takie topowe szkiełko właśnie sprzedaję, zajrzyj tu:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12843

Poczytaj sobie o nim, porównaj i zastanów się nad tym. Aha - nie chcesz kupować, jak to nazwałeś "szkieł docelowych", w takim razie kup sobie coś znacznie tańszego, bo SIGMA 70-200/2.8 EX to JEST obiektyw docelowy. Miej jednakże świadomość, że kupowanie i sprzedawanie przeciętnych obiektywów ma mniejszy sens.
Pozdrawiam, Art

Patyk
08-11-2006, 13:50
Dzięki za szybką odpowiedź. Pytanie tylko ile takie szkło straci na wartości przez rok? Nie chcę żeby ktoś posądził mnie o kalkulację i wyrachowanie choć tak to może wyglądać. Interesuje mnie głównie portret, reportaż, fotografowanie ludzi w trudnych warunkach oświetleniowych. Szczerze mówiąc myślałem właśnie o tym zakresie ogniskowych. Używając 28 - 105 bardzo często brakowało mi ogniskowej, szczególnie w sytuacjach gdy chciałem sportretować osobę bez jej wiedzy (i nie myślę tu o paparazzi;)) lub na festiwalu teatrów ulicznych, a wiadomo jak słabe jest to szkło przy dłuższych ogniskowych. Mimo to wykorzystuje posiadany sprzęt (kiepskie szkła) do granic możliwości. Art jeśli zakup miałby nastąpić to w okolicach świąt lub sylwestra. Pozdrawiam

maciey75
08-11-2006, 14:39
bez obrazy ale sigma straci na wartosci i to sporo, wystarczy popatrzec na allegro. w to miejsce proponuje kupic 80-200. Na allegro za 3k wykosisz nowki nawet (ja za tyle wlasnie sprzedalem) albo uzywki w bardzo dobrym stanie a za rok sprzedasz po tej samej cenie :)

art44
08-11-2006, 14:54
Sluchaj,
jestem ostatni, który by cos komuś wciskał, a już na pewno nie obiektyw za 2k.
Wszystko zalezy za ile kupi, jesli za, powiedzmy 2200 w idealnym stanie, to za rok za podobne pieniadze sprzeda (+/-200PLN); powiedz, ze nie.
Ostatnio roczny poszedl na Allegro za 2400, a jakie masz teraz tansze na Allegro?
Nie wypowiadam się więcej, bo zostanę posądzony o wciskanie sprzętu - jak się chce wydać 2000-3000 PLN na obiektyw to trzeba się poważnie zastanowić, popatrzeć w sieci na testy, ceny, poradzić się. A najlepiej przetestować i podjąć decyzję.
Tak, czy inaczej na tej półce liczy się tylko Nikkor i ta SIGMA, różnica w cenie 1000PLN, a w jakości zdjęć? Do dyskusji... . Pozdrawiam, Art

maciey75
08-11-2006, 15:05
art44 jesli poczules sie urazony to sorry nie to bylo moja intencja. A allegro charakteryzuje sie tym ze dzisiaj nie ma jutro jest, trzeba polowac na okazje :)

art44
08-11-2006, 15:15
maciey75, nie ma mowy o obrazie! :). Nie chciałbym tylko, żeby nasz (Nowy) Kolega powziął wrażenie, że radząc mu, chcę zrobić prywatny interes i wcisnąć obiektyw. Czułbym się wyjątkowo niekomfortowo.
Zgodzisz się chyba, że ta SIGMA jakością optyczną praktycznie nie ustępuje Nikkorowi, co do wykonania i "pancerności" to - wiadomo - Nikkory są klasą dla siebie, ale i są o te, powiedzmy 1000PLN, droższe. Ale i tej SIGMIE nic nie brakuje... .
Zresztą polecam wiele wątków na ten temat na tym forum.
Takich pieniędzy nie wydaje się ot tak, trzeba się PORZĄDNIE zastanowić, popytać, potestować.
A na okazje trzeba polować zawsze! ;). Pozdrawiam, Art

Patyk
08-11-2006, 15:35
Nie ma możliwości żebym wyrobił sobie opinię o użytkownikach na podstawie kilku postów. To że reklamujesz sprzedawany sprzęt jest całkowicie normalne. Wiadomo że nikt myślący nie wyda 2 tys bez zastanowienia (no chyba że śpi na pieniądzach). Mam 2 miesiące na zastanowienie i sięganie po opinię innych fanów Nikona. Decyzja na pewno nie będzie pochopna, wiem że ilu użytkowników tyle opinii (troszke już czytałem to forum więc znam spory nikkor - sigma ;)) a i tak muszę ją podjąć sam. Każda rada i każdy post będzie cenny:) Pozdrawiam

maciey75
08-11-2006, 15:38
art44 zgadzam sie w calej rozciagloci.... u mnie wybor padl na nikona..... bo to nikkor :)

art44
08-11-2006, 15:40
Nie ma możliwości żebym wyrobił sobie opinię o użytkownikach na podstawie kilku postów. To że reklamujesz sprzedawany sprzęt jest całkowicie normalne. Wiadomo że nikt myślący nie wyda 2 tys bez zastanowienia (no chyba że śpi na pieniądzach). Mam 2 miesiące na zastanowienie i sięganie po opinię innych fanów Nikona. Decyzja na pewno nie będzie pochopna, wiem że ilu użytkowników tyle opinii (troszke już czytałem to forum więc znam spory nikkor - sigma ;)) a i tak muszę ją podjąć sam. Każda rada i każdy post będzie cenny:) Pozdrawiam
Howgh! Życzę owocnych poszukiwań :lol: Art

mancini
08-11-2006, 16:37
Nikon 80-200 w jak najlepszym stanie w porownaniu do sigmy 70-200 jest roznica i to duza ( ja akurat mam wersje AFS 80-200 i szkoło jest rewelacja ). Napewno odsprzedasz za dobry pieniadz :)

maciey75
08-11-2006, 17:12
Nikon 80-200 w jak najlepszym stanie w porownaniu do sigmy 70-200 jest roznica i to duza ( ja akurat mam wersje AFS 80-200 i szkoło jest rewelacja ). Napewno odsprzedasz za dobry pieniadz :)
Czytales post Patyka? Mowa jest o 3k wiec AFS ciut odbiega od tej ceny......

krzysztof jot
08-11-2006, 18:44
Patyk - dobrze kombinujesz, i ładnie brzmi to Twoje "rozwijać się fotograficznie". To znaczy, że wiesz
czego chcesz. Jak rozumiem z Twojego postu, grosz zdobywasz pracą, i znasz jego wagę - wiec z tymi
inwestycjami w sprzęt bądz ostrożny. Faktycznie dobre szkło - ma swa wartość i szybko jej nie traci,
i warto kupić, pobawić się, porobić zdjecia, i odsprzedać - może za te same pieniadze, może z niewielką
stratą - ale, masz ten rok "nauki i dobrych zdjęć" za to. Wiec nie body, nie karty pamieci - bo na tym
popłyniesz na bank :) ale obiektyw. Za 3tys nie kupisz nic nowego - bo ZAPOMNIJ - jesli to inwestycja
o jakiejkolwiek innej marce niz Nikkor. Wszystko - Sigma, Tamron, Tokina - choćby najlepszy model -
za rok dwa - traci 40-50% na wartości i aby go odsprzedać- bez faktury i vat, bez mozliwości rat - każdy
Ci powie, że przemyśli temat o ile będzie to za 1/3 ceny. Więc poszukaj jasnego Nikkora 2.8 w idealnym
stanie, aby zmieścić sie w kosztach i gwarantuje ci , że jak go teraz na spokojnie dobrze poszukasz i
kupisz w dobrej cenie - nie stracisz nic. Ja kupiłem w maju 17-55/28 jak nowy, gdzies za około za 3,6tys
i pewnie gdybym go miał zamiar sprzedać - wezmę swoje na bank nawet za rok. Tak więc szukaj cierpliwie
okazji na szkło w interesujacym cie zakresie - 17-35, 17-55, 28-70 czy 80-200 ale tylko Nikkora, w stanie
perfekcyjnym - a są okazje, ludzie zmieniaja systemy itp... i wtedy nie stracisz nic z tych uskładanych
pieniędzy - A, tylko musisz dobrze pilnowac sprzetu :) - bo torba fotograficzna to nie bank - i bywają
przypadki smutne, opisywane tu na forum....

mancini
08-11-2006, 21:01
maciey75. Patyk chce nabyc tele zooma ja napisalem aby wybrał nikkora 80-200 2.8 nie napisalem jakiej wersji. Opisalem moje porownanie nikkora 80-200 AFS do sigmy 70-200 bo tymi szkłami robilem fotki. A wersji tego szkła jest kilka.

ALF
09-11-2006, 02:54
ja za swoją sigmę 70-200 dałem 1900zł :D za podobne pieniądze da się kupić jedynie pompkę nikona

art44
09-11-2006, 09:43
ja za swoją sigmę 70-200 dałem 1900zł :D za podobne pieniądze da się kupić jedynie pompkę nikona
O tym własnie mówię! Pytanie ZA ILE kupi obiektyw. Jeśli nowy - to wiadomo, że najmniej straci na wartości Nikkor, jeśli używany, to przykładowo SIGMA za 2000-2200 nie straci wiele na wartości.
Poza tym: moim zdaniem kupowanie topowego tele-zooma z zakresem 70-200 i światłem 2.8 na rok na naukę / testy nie ma chyba sensu. Rozumiem, że ktoś kupił, ale mu się odwidziało / chce zmienić system / brakuje mu pieniędzy etc. i sprzedaje.
Ale kupować drogi obiektyw z założeniem sprzedawania? Problematyczne... .
Najlepierw NAJPIERW się zastanowić nad systemem, szkłem którego się potrzebuje do zainteresowań fotograficznych, a potem wydać te kilka tysięcy. Patyk jest w tej komfortowej sytuacji, że jeszcze może wybrać system... nie ma plecaku obiektywów, które musiałby sprzedać, żeby system zmienić.
Moja rada: zastanów się dobrze, czego Ci potrzeba, ile chcesz wydać, wybierz ---> (jeszcze raz się zastanów ;)) ----> KUP i używaj wiele lat.
Pozdrowienia, Art

Patyk
09-11-2006, 09:57
Hej. Do przesiadki na cyfrę zostało mi jeszcze co najmniej 2 lata (myśląc realistycznie) więc na rynku sporo się może jeszcze wydarzyć. Jak ktoś napisał postęp jest ogromny, zbliżony do postępu w dziedzinie komputerów. Dla mnie ideałem będzie pozbawiona szumów matryca bo pod względem AF i pomiaru ekspozycji to te aparaty są już niemal doskonałe. Mam rację? Póki co myślałem o kupnie szkła na rok do mojego Nikusia... Zresztą wszystko już zostało napisane:) dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam

pebees
09-11-2006, 10:11
(..)
Najlepierw NAJPIERW się zastanowić nad systemem, szkłem którego się potrzebuje do zainteresowań fotograficznych, a potem wydać te kilka tysięcy. Patyk jest w tej komfortowej sytuacji, że jeszcze może wybrać system... nie ma plecaku obiektywów, które musiałby sprzedać, żeby system zmienić.
(..)
KUP i używaj wiele lat.

Problemem jest, że się nie wie, co się będzie robiło. Szczególnie amatorsko. Spójrzmy na te obiektywy.. zacznijmy od ogniskowej.. jaka się przyda? Ja nie wiedziałem, zawsze robiłem aparatem z zakresem gdzieś 30-80, i musiało starczyć. No ale potem kupiłem sobie zakres 28-300 w sumie, z pokryciem całości, przeanalizowałem... i co mi wyszło? Że najwięcej zdjęć robię w zakresach 30-200. Różnice w ilości są jednostkowe. No to kupujemy jakieś dwa, lepsze szkiełka, żeby pokryć ten zakres. Ale.. jakie jasności? No niby wszędzie powinno starczyć tak ze f/4. No to kupujemy.. i już mamy, ale nagle okazuje się, że się by przydało jakieś 2.8. Dobra, amator się bez tego obejdzie. Mamy już obiektywy, super.. ale.. zachciało się cyfry.. i co? I nic, trzeba zmienić przynajmniej ten krótszy, bo już u cioci na imieninach nie zrobimy zdjęcia.. za ciasno. Zmieniamy.. ekstra.. ale, ale ... Nikon wypuścił pełną klatkę za 200 euro z vatem.. ożeszwmordeczkę.. a my już mamy dx-y.. Co robimy? Zmieniamy... i tak dalej i tak dalej, więc - raz kupić, używać wiele lat można tylko .. topowe szkiełka :)

art44
09-11-2006, 11:22
(...)... Nikon wypuścił pełną klatkę za 200 euro z vatem.. ożeszwmordeczkę.. a my już mamy dx-y.. Co robimy? Zmieniamy... i tak dalej i tak dalej, więc - raz kupić, używać wiele lat można tylko .. topowe szkiełka :)
A cóż ja napisałem?:) O takim właśnie telezoomie rozmawiamy: za 2000-3000 złotych. Czyli TOPOWYM. Jestże sens kupować go na rok i tracić na sprzedaży?
One i tak są pełnoklatkowe, więc będzie miał zoom 105(120)-300 (dla niepełnej klatki) - CO MOŻE OKAZAĆ SIĘ ZALETĄ! - albo "normalny" zakres 70(80)-200 dla klatki pełnej.
Zostaję przy zdaniu, że lepiej dłużej poczekać, głębiej pomyśleć, zdecydować się i kupić na dłużej.
Ale... łatwiej powiedzieć, trudniej wykonać - życie jest nieprzewidywalne... i ja sam taki obiektyw zmuszony jestem sprzedać :-? - ale to przypadek losowy... .
Pozdrawiam, Art

Patyk
13-11-2006, 16:25
Pytanie jeszcze czy jest sens kupować takie szkło do analoga... Zauważyłem że praktycznie z miesiąca na miesiąc nasze laby robią coraz gorszej jakości odbitki z negatywów, nie wspominając o slajdach. Smutne ale prawdziwe:( pozdrawiam

mancini
13-11-2006, 17:59
Ja najpierw myslalem ze podstawowy obiektyw nikkora do cyfry mi starczy + jakis zoom w rozsadnej cenie, ale jak podpiolem lepsze szkla i zobaczylem efekty i mozliwosci to szczeka opada. Tak sama bedzie w analogu. Zatem wybor prosty poszukac labu gdzie sie staraja i nie odpieprzaja fuszerki, na pocieszenie dodam ze z cyfrowych plikow tez roznie laby robia odbitki i to najczesciej bardzo slabej jakosci.