Zobacz pełną wersję : Automatyczna redukcja hotpikseli [D300]
Na matrycy w D300 mam dwa hotpiksele (1 niebieski i 1 czerwony). Widać je nawet na podglądzie na wyświetlaczu.
Dziś zauważyłem ciekawe zjawisko podczas przeglądania zdjęć w Adobe Camera Raw.
Gry otworzyłem NEFa to hotpiksele były widoczne, ale po jakichś 2-3 sekundach - ZNIKNĘŁY! Tzn. żadnego nie widać. Sprawdziłem z kolejnym (niemnym) zdjęciem i... to samo.
Pytania: Czy mam coś ustawione w puszcze, czy to ACR znajduje powtarzające się piksele i je automatycznie mapuje?
Czy ktoś z Was zaobserwował coś takiego?
Czy ja poprostu niedokładnie (6 razy?) przeczytałem instrukcję?
Czy to jest to słynne "usuwanie skaz"?
Przepraszam jeżeli ten temat był wałkowany 19 razy. Nie znalazłem go w archiwum :(
To zasługa ACR.
dokładnie, mam to samo z D300 i D80, acr usuwa
dokładnie, mam to samo z D300 i D80, acr usuwa
A to bestia...
A idzie to wyłączyć? Nie znam ACR'a tak dokładnie. Znam tylko suwaczek od WB i guzik "Otwórz" ;)
Mariusz888
30-01-2010, 21:38
Aż sprawdziłem... i faktycznie :D super sprawa - dlaczego chcesz to wyłączać? ;)
Aż sprawdziłem... i faktycznie :D super sprawa - dlaczego chcesz to wyłączać? ;)
Pewno foci kosmos i ACR mu gwiazdki mapuję :D
nie mam pojecia czy to można wyłączyć, ale po co ?
nie mam pojecia czy to można wyłączyć, ale po co ?
Bo chciałem wywołać takiego hotpiksela na papierze ;)
A tak serio to pytam czysto teoretycznie. Chodzi o to, że nie lubię jak oprogramowanie pracuje za mnie (bez uprzedzenia). Niedługo to pewnie ACR będzie mi NEFy kadrował wg złotego podziału ;)
A co do kosmosu... to ciekawe, jakbym zrobił 10 identycznych zdjęć "gwiazdozbiorów" to czy ACR porównując te fotki wyciągnął wniosek, że mam tyle hot"ów i zmapował mi gwiazdy? Czy ACR jest "przewrażliwiony" tylko na R,G,B?
Skibek skorzystaj z opcji: "Zapytaj pomoc techniczną firmy Adobe".
Skibek skorzystaj z opcji: "Zapytaj pomoc techniczną firmy Adobe".
Etam... Oni to po angelsku chcą tylko gadać, a ja nie wiem jak jest "hotpiksel" po angelsku ;)
Etam... Oni to po angelsku chcą tylko gadać, a ja nie wiem jak jest "hotpiksel" po angelsku ;)
Jest przecież polskie centrum wsparcie Adobe, sam miałem problem z instalacją pakietu CS2 na XP 64 bitowym i pomogli mi. Potem pytałem o jakieś niuanse dotyczące InDesigna i takoż pomogli. Wszystko po polsku.
mateo912
07-07-2012, 00:55
trochę wykopie trupa ale zastanawia mnie jedno: dlaczego w nowych wersjach ACR/LR nie ma już tej funkcji?
Bardzo ułatwiała ona życie :|
SlaWasII
13-07-2012, 19:29
trochę wykopie trupa ale zastanawia mnie jedno: dlaczego w nowych wersjach ACR/LR nie ma już tej funkcji?
Bardzo ułatwiała ona życie :|
Bo się klienci skarżyli, szczególnie taki jeden... ;)
Mówiąc serio, pierwsze słyszę, że już nie ma. Zwróć uwagę, że ta funkcja nigdy nie działała na jotpegach.
Czy najnowsze modele Nikona np. D7000/ D800 mają funkcję mapowania pikseli ??
Np. Olympus miał to praktycznie od zawsze.
mateo912
14-07-2012, 14:25
Bo się klienci skarżyli, szczególnie taki jeden... ;)
Mówiąc serio, pierwsze słyszę, że już nie ma. Zwróć uwagę, że ta funkcja nigdy nie działała na jotpegach.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img685.imageshack.us/img685/4397/dsc2544g.jpg)
Fota wywołana w lr3.6 z raw 12 bit kompresja bezstratna d700.
wasilewk
14-07-2012, 14:42
Jeśli mogę, przy okazji: nigdy nie miałem hot pikseli ani nic innego (ani w D80 ani w D700) - ani na matrycy ani w wyświetlaczu. Czy jestem nietypowy ?
mateo912
14-07-2012, 14:49
Jeśli mogę, przy okazji: nigdy nie miałem hot pikseli ani nic innego (ani w D80 ani w D700) - ani na matrycy ani w wyświetlaczu. Czy jestem nietypowy ?
a robiłeś zdjęcia w d700/d80(swoją drogą mam taki sam zestaw) na długim czasie? 60-90s i dłużej? Do czasu 30s też nie mam żadnych hotpikseli, wychodzą dopiero przy dłuższym czasie.
wasilewk
14-07-2012, 14:52
a robiłeś zdjęcia w d700/d80(swoją drogą mam taki sam zestaw) na długim czasie? 60-90s i dłużej? Do czasu 30s też nie mam żadnych hotpikseli, wychodzą dopiero przy dłuższym czasie.
Faktycznie, nie.
No, to nie będę...