Zobacz pełną wersję : zdalne sterowanie lampy SB-800 z D200
czy z D200 można ustawić zdalnie błysk lampy stojącej np. na statywie zboku (model lampy SB-800) jeśli tak to proszę o podpowiedź jak to ustawić.
Gawronnek
08-11-2006, 12:10
najlepszym rozwiązaniem jest wybór w body Commander Mode w ustawieniach lampy wbudowanej, a w lampie opcji Remote, masz wtedy możliwość ustawiania parametrów lampy zdalnej z poziomu body
dzięki gawronnek ... działa ;)
pozdrawiam
no aptrz a ua sie tego nie doczytałem. Tylko pasowało by jeszcze zeby ta wbudowana zamilkła bo kaszane robi :)
no aptrz a ua sie tego nie doczytałem. Tylko pasowało by jeszcze zeby ta wbudowana zamilkła bo kaszane robi :)
Nie może zamilknąć, ponieważ to właśnie jej przedbłyski sterują innymi lampami. Ale jak masz jakis czerwony filtr o bardzo dużej gęstości, a nalepiej jakiś IR, to można nim zasłonić lampę wbudowaną i wtedy jej błysk nie bierze udziału w naświetlaniu. W zestawie do makrofotografii R1C1 lub R1 jest filtr podczerwieni SG-3IR do wbudowanej lampy błyskowej i można go napewno kupić oddzielnie np. tu.
http://www.foto-net.pl/sklep/zakup.php?Panel-SG-3IR&dodaj=15161&PHPSESSID=3317d6e4de11de1d42581d2262f1
gmoszkow
08-11-2006, 17:52
No ale przecież lampę wbudowaną można tak ustawić by nie brała udziału w oświetleniu - będzie błyskać tylko sterująco.
Grzegorz
PS. Witam po ponad miesięcznej nieobecności - przykre wydażenia rodzinne mnie oderwały. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej...
Gawronnek
08-11-2006, 18:29
wbudowana na manual i na minimalna moc, a jak nie to pozostaje radio
kiedys zasłaniałem serwetką :) działalo
kiedys zasłaniałem serwetką :) działalo
Nikon zamiast serwetki proponuje wsuwana w stopke flasha zaslepke o symbolu SG-3IR :)
Z tego co wiem to aby odpalic lampy SB w trybie Remote mozesz to zrobic albo z przedblysku wbudowanego flasha, albo z zalozonej na body lampy SB (steruje ale nie blyska) albo nadajnikiem radiowym.
nadajnk radiowy to nie wyjscie - pozbawia nas możliwości sterowania lampą - to nie CLS.
a jak na tym z kolei nie zalezy to mozna wyzwalac promiennikiem podczerwieni, a pod SB synchro.
przecież w D200 ustawiasz która ma błyskać obydwie czy tylko "stoiąca na statywie SB800"
jakie parametry czy manual czy TTL
możesz sterować dwoma lampami w 2 grupach bezprzewodowo z poziomu meni D200
RomanZWrocławia
08-11-2006, 22:24
Litości "NICY" zanim zaczniesz nowy wątek przejrzyj archiwum w ODPOWIEDNIM dziale. Temat wałkowany wielokrotnie. Może trzeba w opcjach wyświetlania włączyć od "początku roku", albo "wszystkie"..........
Jeśli Angielski nie jest Tobie obcy polecam:
http://www.daveblackphotography.com/workshop/0408.htm
wyczerpująco na twój temat.
Jeśli jest obcy - to zacznij się uczyć angielskiego