Zobacz pełną wersję : Zdjecia w warunkach studyjnych ?
FANNIKONA
30-01-2010, 18:55
Witam wszystkich ostatnio mialem chwile czasu aby zobaczyc co ciekawego maja portale.... rozne rozniste i trafilem na cos co jest moim zdaniem bardzo ciekawe i pozwoli zrobic naprawde dobre zdjecie w warunkach studyjnych:
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-robic-zdjecia-w-warunkach-studyjnych
ZOBACZCIE SAMI !
taaaaa facet odkryl synchronizacje z krotkimi czasami .. eureka na miare odkrycia Ameryki. koszmarne bledy merytoryczne pomijam :D
skąd ten gość się urwał :D :D
jackrabbit
30-01-2010, 19:51
to taki Witek-Sprytek :mrgreen:
FANNIKONA
30-01-2010, 22:35
wydawalo mi sie to ciekawe wiec dalem znam pare osob ktore robia zdjecia studyjne i np nie wiedzialy o tym
Ja nie wiedzialam :) ale nie mam lampy systemowej (jeszcze) wiec moze dlatego..
to taki Witek-Sprytek :mrgreen:
H@H@H@H :D moim odpowiednikiem witka-sprytka byl januszek-cwaniaczek xd
taaaaa facet odkryl synchronizacje z krotkimi czasami .. eureka na miare odkrycia Ameryki. koszmarne bledy merytoryczne pomijam :D
Obejrzyj filmik do końca.
On nie odkrył synchronizacji z krótkimi czasami, ale to, że działa ona w wypadku tych lamp studyjnych (CY-300) i uzyskał informację z drugiej ręki, że Powerluxy działają w ten sam sposób.
Jeśli byłaby to prawda, to też muszę zweryfikować swoją wiedzę w tym temacie.
I zastanowić się, jak zbudowane i jak działają te "chińczyki".
Jedyne dla mnie logiczne wyjaśnienie, biorąc pod uwagę mój aktualny stan wiedzy, że światło które jest rejestrowane na matrycy tak naprawdę pochodzi jedynie z lamy systemowej, odbite od ścian, sufitu, etc.
A że oni tego nie widzą to już sorry.....
(hint - z wyzwalaczem radiowym to nie działa, ale już z silną lampą systemową w małym studio "działa")
Jedyne dla mnie logiczne wyjaśnienie, biorąc pod uwagę mój aktualny stan wiedzy, że światło które jest rejestrowane na matrycy tak naprawdę pochodzi jedynie z lamy systemowej, odbite od ścian, sufitu, etc.
że jak ? że niby te fotki co pokazuje zrobione tą metodą oświetlone są lampą z body a błysku z lampy studyjnej tam nie ma ? dobrze zrozumiałem ?
że jak ? że niby te fotki co pokazuje zrobione tą metodą oświetlone są lampą z body a błysku z lampy studyjnej tam nie ma ? dobrze zrozumiałem ?
Tak. Wytłumacz, jeśli uważasz inaczej, jak to zadziałało?
jak działa nie wiem ale moge ci pokazać przykład z zasłoniętą lampą SB600 na body że będzie świeciła tylko w fotocele Powerluxa i on zadziała a nawet oświetli przedmiot/osobe :)
jak działa nie wiem
Więc tutaj w zasadzie możemy zakończyć dyskusję. Nie neguję reszty wypowiedzi, ale dopóki ktoś nie przedstawi wytłumaczenia w teorii, jak tak może się dziać, to ......
Zastanawiałem się i chyba można na upartego wyobrazić sobie kilka skrajnych warunków w których taki efekt będzie miał miejsce. Ale będą to skrajne warunki, a nie reguła. Migawki hybrydowe? Super długi czas błysku lampy studyjnej (>1/250s), ekstremalnie mała siła pojedynczego błysku lampy studyjnej?
Jeśli więc ktoś wie, dlaczego taki efekt ma miejsce to chętnie się dowiem.
.
Jeśli byłaby to prawda, to też muszę zweryfikować swoją wiedzę w tym temacie.
...
prawda, to odkryto daaaawno temu. Ale to straszliwie niepraktyczne, więc to raczej ciekawostka.
ale dopóki ktoś nie przedstawi wytłumaczenia w teorii, jak tak może się dziać, to ...
Super długi czas błysku lampy studyjnej (>1/250s),
Jeśli więc ktoś wie, dlaczego taki efekt ma miejsce to chętnie się dowiem.bingo. Z tym, że najistotniejsze jest to, że w trybie FP migawka startuje razem z początkiem błysku. W normalnej synchronizacji dzieje sie to później, gdy już lamelka opadnie.
bingo.
Niedobrze :(
Według instrukcji do Powerluxa czas błysku wynosi ~1/800-1/1200.
Albo to nie tak działa, albo piszą bzdury w tej instrukcji. Stawiam na to drugie.
Tu cię zdziwię, ale być może podają czas dobrze. Tylko pytanie jaki to czas, bo jest ich kilka :mrgreen:.
Czas trwania błysku na pełnej mocy jest dłuższy niż na ułamku mocy. Czas T 0,5 jest krótszy niz czas T 1/10. A to ten ostatni jest bardziej odpowiedzialny za efekt w trybie FP. Producenci chwalą sie czasem T 0,5 bo lepiej wygląda w materiałach reklamowych :)
Lampa (gaz w palniku) nie zapala sie (jonizuje) i nie gaśnie nagle.
Tu cię zdziwię, ale być może podają czas dobrze. Tylko pytanie jaki to czas, bo jest ich kilka :mrgreen:.
Czas trwania błysku na pełnej mocy jest dłuższy niż na ułamku mocy. Czas T 0,5 jest krótszy niz czas T 1/10. A to ten ostatni jest bardziej odpowiedzialny za efekt w trybie FP. Producenci chwalą sie czasem T 0,5 bo lepiej wygląda w materiałach reklamowych :)
Lampa (gaz w palniku) nie zapala sie (jonizuje) i nie gaśnie nagle.
Wiem :)
Stąd tematy które się już tutaj pojawiały, np na temat poruszeń fotografowanego obiektu przy błysku lamp studyjnych.
Stąd moje "niedobrze".
Złudzeń w sumie nie miałem, tani "chińczyk" dobrze, że w ogóle błyska.
Ciekawe, bo chyba przyjęło się uważać, że im krótszy czas błysku lampy studyjnej tym lepiej. Tutaj z wady można uczynić zaletę.
Zgadzam się, że niepraktyczne i niepotrzebne w praktyce studyjnej, ale może czasami to się wykorzysta.
:)
Takie czasy błysku to nie tylko u chińczyków, o nie, tu cię zmartwię. Mało jest naprawdę "szybkich" lamp studyjnych.
Zaleta długiego czasu błysku lampy studyjnej (do realizacji trybu FP) jest tylko jedna i to mało przydatna w studiu. Za to wada długiego czasu jest zdecydowanie bardziej dokuczliwa.
Obejrzyj filmik do końca.
On nie odkrył synchronizacji z krótkimi czasami, ale to, że działa ona w wypadku tych lamp studyjnych (CY-300) i uzyskał informację z drugiej ręki, że Powerluxy działają w ten sam sposób.
dziala ze wszysktimi lampami. cy-300 i powerluxy nie sa w tym wypadku jakies wyjatkowe. bo niby dlaczego mialoby nie dzialac? co najwyzej obetniesz sobie migawka moc blysku.
to podstawy ktore mozna przeczytac/wywnioskowwc z kazdej przyzwoitej ksiazce o fotografii studyjnej o ile ma sie czas by czytac ksiazki.
FANNIKONA
31-01-2010, 14:54
Powiem tak poczekam bo zamowilem lampy studyjne i chetnie to przetestuje... i zobacze sobie ile w tym prawdy film wydaje sie wiarygodny...