Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Jest taki samotny dom
ankasz007
30-01-2010, 15:12
Moje pierwsze próby z IR i obróbką - zdjęcie co prawda z szuflady, ale wygląda zimowo :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.empikfoto.pl/albumy42/402460/990998/32065570_domcz-b.jpg)
hej widze ze masz d90, a jak dobrze pamietam to mowilo ze d90 jest kiepskie do IR. Czy wlasnie nim robiles?
ankasz007
30-01-2010, 23:06
Zdjęcie robiłam Panasonikiem Lumix FZ50, a D90 będę miała dopiero na wiosnę, ale już gdzieś tu na forum widziałam zdjęcie IR robione D90 bez kombinowania z filtrem dolnoprzepustowym, więc chyba jednak się da... mam nadzieję :)
Hm to ceikawe co mowisz. Jak znajdziesz do tego linka to podaj prosze.
A jaki czas naswietlania mialas ?
ankasz007
30-01-2010, 23:39
link - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99892&page=2
Widzę, że EXIF uciekł - czas 1,3 s, ISO 100, przesł. 2,8, ogniskowa 8,6 mm
A teraz proszę o opinie.
moja opinia jest taka ze chyba trzeba wyostrzyc bardziej. zdjecie chyba zrobione bardziej na probe czy technika zadziala. Zadzialala i dawaj wiecej :)
malasana
02-02-2010, 14:36
Nie wydaje Ci sie, ze ta siatka kompletnie rozklada to zdjecie?
Nie wydaje Ci sie, ze ta siatka kompletnie rozklada to zdjecie?
Też mam takie wrażenie. Lubie IRy ale tu widzę tylko sam efekt a kadru brak :(
gadzeciarz
02-02-2010, 20:53
oj,myślałem że znajdę tu jakiś straszny dom a tylko widzę zapuszczoną altankę przez zepsutą siatkę ogrodzeniową,pomysł na zdjęcie ciekawy ale bohater mniej.
ankasz007
03-02-2010, 11:24
Pokornie przyjmuję słowa krytyki. Po to tu jestem, żeby poznać prawdę i rozwijać się pod okiem klasyków gatunku. Niestety, nie potrafię spojrzeć z dystansu na swoje zdjęcia, więc chciałabym jeszcze podrążyć i dopytać, co z kadrem jest nie tak poza ogrodzeniem, z którym nic nie dało się zrobić? Pytam, bo nie jestem osobą, która robi przypadkowe kadry, przy tym zdjęciu akurat się sporo nagimnastykowałam, żeby było widać i trawnik i liście na drzewach (dla efektu IR) i niezasłoniętą niczym altankę, na ogrodzenie też zwracałam uwagę, żeby „zajrzeć” do altanki przez dziurę w siatce.
Fakt, że wybrałam to zdjęcie spośród moich IR-ów, bo na nim najwyraźniej widać efekt IR, mam parę innych, z których nie potrafię nic wycisnąć technicznie, bo źle ustawiłam WB, ale to już temat na inny wątek.
Proszę jeszcze o parę szczerych słów odnośnie samego kadru – przymknijcie oko na płot, ostrość zdjęcia i jakość. Czy Waszym zdaniem da się jeszcze zrobić ciekawe zdjęcie IR w tych okolicznościach przyrody?
gadzeciarz
03-02-2010, 15:06
Ja na przykład pod tytułem "jest taki samotny dom" mam skojarzenia z jakimś opuszczonym starym budynkiem o ciekawej architekturze ,drewnianej,murowanej stojący na odludziu raczej rozpadający się gdzie widać jak czas niemiłosiernie dokonuje swojego dzieła.
Fajny pomysł ale ciężko wypatrzeć coś takiego na siłę. Osobiście widziałem takie właśnie chałupy jak jeździłem rowerem po okolicach Olsztyna ale wtedy nie miałem aparatu a było to perę ładnych kilo temu ;-) Ale myślę że w Toruniu to i w mieście można coś ciekawego ustrzelić.