Zobacz pełną wersję : D100 - problemy z zapisem na karcie
ck_dezerter
30-01-2010, 14:55
Witam!
Od jakiegoś czasu ma problem z zapisem zdjęć na kartę w D100: po zrobieniu zdjęcia (niezależnie czy jedno, czy kilka jedno po drugim) co jakiś czas zapis na kartę trwa BAAARDZO DŁUGO, a część fotek się W OGÓLE NIE ZAPISUJE, przy czym: świeci zielony LED oznaczający zapis i nie da się zrobić następnego zdjęcia. Na pewno nie jest to kwestia kończącego się miejsca na karcie, bo wskazywane jest miejsce na jeszcze ponad 300 zdjęć. Karta to SanDisk Ultra II 4 GB ( z MediaMarkt więc chyba raczej nie podróba) a zdjęcia to NEF-y. Może ktoś miał coś podobnego?
pozdrowienia!
stachmuszel
30-01-2010, 16:44
Trzy mozliwosci:
- pada czytnik kart w body,
- Sandiski tez moga sie uszkodzic,
- jesli pracujesz na starej baterii, slabo trzymajacej to zapis na karte moze trwac dluzej.
Sprawdz inna karte w swoim body, sprawdz swoja karte w innym body, dobrze naladuj baterie. Prosta diagnoza wyjasni wszystko.
Pozdr.
ck_dezerter
30-01-2010, 17:03
Dzięki!
Sprawdziłem:
bateria wygląda na pełną ( wskaźnik pokazuje pełną)
z inną kartą to samo,
karty nie mam gdzie sprawdzić bo mam drugą puszkę D80 i tam są karty SD...
natomiast:
sformatowałem kartę i po sformatowaniu wygląda że działa to teraz trochę SZYBCIEJ....
Ale mam parę innych pytań:
1. Czy są może jeszcze jakieś ustawienia zapisu w puszce, które mają wpływ na szybkość zapisu i "zapychanie się" bufora pamięci w aparacie? Np. co to jest wybór banku danych "A" lub "B"?
2. Czy ew. naprawa czytnika CF jest opłacalna?
pozdrowienia!
Według mnie sprawa jest bardzo prosta.
Masz włączoną funkcję zapisu RAW skompresowanego.
Jeżeli wyłączysz body przed końcem zapisu - tracisz niezapisane informacje.
Sprawdź w body ustawienia lub sprawdź czy RAW waży około 4,5 MB. Tyle waży właśnie skompresowany RAW.
Co do A i B. To jest po prostu szybka zmiana wszytskich ustawień body. Możesz sobie bank A ustawić np. pod krajobraz, a bank B pod sport. I nie musisz latać po całym menu tylko robisz to rachu ciachu :)
D100 tak naprawdę działa super bezproblemowo z kartami do 2MB. Przy czterech MB może się coś dziać szczególnie przy podróbkach.
Ale stawiam na pierwszą moją diagnozę.
ck_dezerter
30-01-2010, 18:14
Dzięki za podpowiedzi!
Tak, mam dokładnie RAW skompresowany ( pliki są tej właśnie wielkości i takie mam ustawienia). Faktycznie tracę tylko końcowe zdjęcia, jak np. chcę wyłączyć aparat, ale zniecierpliwiony wyłączam właśnie po DŁUUUGIM czekaniu na koniec zapisu ( bywa nawet kilka minut...).
A jaka jest różnica pomiędzy RAW skompresowanym i "zwykłym"? - T dwie opcje są rozróżniane w menu - jak wybieram z MENU NEF(RAW), to muszę wybrać jaki chcę i jest do wyboru skopresowany i zwykły. Wielkość plików jes chyba taka sama...
pozdrowienia!
Jeżeli chodzi o samą jakość zdjęcia - to jest to kompresja bezstratna. I ja wychowany analogowiec :) przy krajobrazie właśnie uzywam tejże. Zapis jest bardzo długi - około 200-240 sekund, ale oszczędzasz miejsce na karcie, bo z 9,5 MB robi Ci od 4,1 do 6 MB (zależy od sceny). Jeżeli masz czas (dużo czasu :)) to robisz w skompresowanych, jeżeli nie masz czasu to robisz normalnego RAW-a. Ale jeszcze raz zaznaczam - jest to kompresja bezstratna. Byli tacy co widzieli te straty, ale byli z kosmosu i mieli kosmiczne oczy :). Nawet w instrukcji jak byk stoi, że strat nie ma.
Masz instrukcję po polsku do D100? jak nie to wyślij mi na PM swój mail. Tylko waży około 20 MB. Wyslę Ci w razie czego wieczorkiem.
ck_dezerter
30-01-2010, 18:52
Aha! jasne! Dzięki za wyjaśnienia! Instrukcję po polsku mam, ale nie doczytałem tego szczegółu. Z tego wynika, że jak chcę mieć SZYBKI zapis na kartę, to lepiej ustawić "zwykły" NEF, ale pliki będą większe (czyli mniej ich wejdzie), a jak chę mieć więcej bezstratnych zdjęć na karcie to lepiej dać skopresowany, ale liczyć się z wolniejszym zapisem ( pewnie kompresja zabiera czas?)
pozdrowienia!
microbot
30-01-2010, 21:41
Na moją dwugigową kartę wchodzi 205 NEF'ow nieskompresowanych. Przy 4GB w ogóle bym sobie kompresją głowy nie zawracał.
D100 powstał w czasach gdy szałem był MicroDrive 256MB - wtedy kompresja była uzasadniona.
ck_dezerter
30-01-2010, 21:51
Na moją dwugigową kartę wchodzi 205 NEF'ow nieskompresowanych. Przy 4GB w ogóle bym sobie kompresją głowy nie zawracał.
D100 powstał w czasach gdy szałem był MicroDrive 256MB - wtedy kompresja była uzasadniona.
Dokładnie TAK! Mnie się mieści na 4GB chyba 402 nieskompresowane. Już przestawiłem RAW na zwykły...
Pozdrowienia!
jacektechnik
01-02-2010, 18:38
a tak panowie nieco z innej beczki na ile fot pozwala wam bufor w d100 przy ustawieniu nefów bez kompresji ??
ck_dezerter
01-02-2010, 19:24
U mnie 3 - 4 ..... Potem musi zapisać.
D100 pozwala na :
4 RAWY
6 JPG
i co ciekawe 6 TIFF.
Bez względu na to czy jest kompresja czy nie - zawsze 4 RAWY przy czym podczas kompresji zapis trwa bardzo długo.
TIFF ma bodajże 17,5 MB :)
U mnie 3 - 4 ..... Potem musi zapisać.
Zaczyna zapisywać od razu - juz po pierwszym zdjęciu.
jacektechnik
02-02-2010, 18:10
Nie to OK :) choć miałem przez chwile 2 ale to przez to ze miałem włączona redukcje szumów