PDA

Zobacz pełną wersję : s3 PRO - pytanie o zasilanie

rockabilly
30-01-2010, 12:55
witam,

sprawa następująca,

puszka najprawdopodobniej pobiera zbyt dużo prądu,
na zwyczajnych akku(pentagramy extreme, energizer) aparat robi kilka(!) zdjęć i pada.
na akku panasonic infinium (cos ala eneloop) robi normalnie ok 150 zdjęć i wszystko jest niby oki, ale po wyłączeniu aparatu po jednym dniu już nie ma prądu, choć po ostatnim zdjęciu był wskaźnik na full.

jak jest u was z tym body? jakich akku uzywacie i jakie macie przebiegi na jednym ładowaniu?
dodam że wszystkie akku są sprawdzone i działają w 100 proc z sb800..

stecarlos
31-01-2010, 14:37
Sprawdź ile aparat zrobi na zwykłych dobrych bateriach, jeśli też tak mało to się martw.

!AGresT
01-02-2010, 18:33
Ja mam s3 jako zapas i mało go używam. U mnie co jakiś czas zdarzają się jakieś dziwne akcje z zasilaniem. Potrafi się np. wyłączać, jak aku mają za niskie napięcie (?). Wtedy go wyłączam i włączam - i dział jeszcze jakiś czas. Raz mi zwariował tak, że wyłączał się po każdym zdjęciu mimo dobrych baterii. Wyjąłem je z niego i zostawiłem tak na noc. Następnego dnia było już ok :) Jak miałem s2, to też hece z prądem były. Niestety, nie potrafię powiedzieć ile zdjęć robi na komplecie - nigdy tego nie próbowałem. Acha, przed każdym użyciem wyjmuję baterie i ładuję - wygląda na to, że pobiera jakiś prąd kiedy jest wyłączony (w F5 też tak miałem).

goblinos
09-02-2010, 07:45
Mój na nowych eneloopach robił około 200-250 zdjęć z włączonym VRem na większości zdjęć. Na infinium trochę mniej, ale nowe one były troszkę starsze

fotomarek_k
09-02-2010, 19:38
Mi na w miarę nowych, świeżo ładowanych akku energizer i eneloop, s3 robi spoko 500-600 fot. Jednak na starszych, lekko zużytych, które np. w lampie działają jeszcze dobrze, fujik potrafi się wyłączyć i nie zrobić nawet jednego foto :-)
Możliwe, że w miarę zużywania się aparatu coś "siada" i potrzebne są sprawniejsze, wydajniejsze prądowo źródła energii. Przypomina mi się, że ktoś z kolegów sygnalizował problemy z zasilaczem w s3. Proponuję nowe akku naładować i sprawdzić... Ewentualnie- jeśli jakieś niesprawności- wkładać akku tylko do pracy.

Michał Jędrak
10-02-2010, 02:12
Jak już będziesz pewien na 100%, że coś jest nie tak (czyli po kupnie dobrych baterii), to spróbuj też zaryzykować i wysłać aparat do serwisu w Niemczech. Jak nie mogą naprawić to dają w zamian S5 :-)