Zobacz pełną wersję : n 18-200 vs s 18-250
witam czy ktoś porównywał te dwa obiektywy ? szukam uniwersalnego zooma a ceny tych dwóch są porównywalne choć ja osobiście skłaniam się do nikora. służyć ma jako szkło uniwersalne. z góry dziękuje za wszelkie opinie i sugestie
Jak koledzy mający 18-200 Nikkora oceniają pracę pierścienia ogniskowej w tym obiektywie w porównaniu np. do 18-70 ? Pytam, ponieważ mój obiektyw wrócił do mnie po 5 miesiącach (pożyczył go bratanek, któremu jakiś gość wytrącił D300 z tym obiektywem, który nie był wysunięty i choć poszedł filtr to obiektyw ostrzy i VR działa) i zaskoczył mnie tym, że pierścień ten chodzi dość ciężko, żaden z innych posiadanych oboiektywów nie chodzi tak ciężko. Czy ten obiektyw tak ma czy po prostu coś się jednak uszkodziło?
Cześć.
Miałem to cudeńko w ręku podczas wielu ciężkich przypadkach. Zdecydowanie Nikkor 18-200 na korzysć wytrzymałości. Choć jakość optyczna tylko nieco lepiej niż średnio.Jakkolwiek bije sigmę pod ka żdym względem.
ok dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu o wyższości nikora. teraz tylko czekać na jakąś okazję