Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt za dotacje?
Witam,
Obecnie przymierzam się do złożenia wniosku o dotacje, chcę rozszerzyć działalność, w planie jest odebranie na ten cel 40 000 zł.. Obecnie robię tylko zdjęcia, chcę zakupić kamerę i zacząć robić filmy, ale też chce sie wyposażyć w dobry sprzęt do zdjęć.. Zakupy nie związane ze sprzętem fotograficznym:
~ 15 000 zł - kamera + akcesoria
~ 5 000 zł - najnowszy photoshop + najnowszy premiere
~ 5 000 zł - komputer
Zostaje 15 000zł na sprzęt foto...
I teraz takie pytanie, jako że jestem zwolennikiem nie wydawania na puszki tylko wole pchać w szkła (po stopce tego nie widać ale tak jest :) ) czy wystarczy mi puszka D90? Obecnie mam D80 jestem z niego bardzo zadowolony, spotykam nieraz ludzi którzy mają i D90 i D700 np i mówią że na śluby biorą D90, D700 to raczej do modelek używają albo do portretów... i że im D90 wystarcza...
Myślicie że taki D90 z pakietem szkieł za 10 tys. by styknął? Wiadomo, D700 pełna klatka, ale czy warto jeśli sie ma mieć porządny zestaw szkieł? D700 kosztuje tyle co 3 D90... ? :)
Bez zastanowienia bierz D90.
Do tego za tę kasę spokojni kupisz porządny zestaw szkieł.
Jak chcesz robić filmy zastanów się nad Canonem...
ludzie ;D D700 z d90 ;D co wam da szkło przy takiej różnicy matryc
nie miałem w rękach D700 więc ja osobiście nie wiem :) dlatego pytam :) martwi mnie cena - 7 000 za body D700, zostaje 7000 na szkła i lampe + 1000 na akcesoria... jedno porządne szkło Nikkor kosztuje 4-5 tys.. stąd moje obawy :)
chyba że tańszymi szkłami za 1000-2000 też przy połączeniu z D700 wyjdą (w miarę umiejętności) gites fotki? :)
velaskez
30-01-2010, 01:44
Gites fotki to wyjdą, jak coś umiesz;) Jak chcesz filmy to zastanów się na Canonem. 7D i 5DmkII dają radę.
Ja bym stawiał na D700 oglądając zdjęcia na tym forum zdecydowana większośc tych lepszych pochodzi z D700 ... Nie musisz od razu kupowac szkieł po 5 tysięcy .. zainwestuj w stałki 30/2 lub 30/1.8 też się sprawdza(opinie użytkowników FX) 50/1.4 85/1.8 i zostanie jeszcze na coś szerokiego + sb900 :] ja bym tak zrobił ...
velaskez
30-01-2010, 02:24
Ja bym stawiał na D700 oglądając zdjęcia na tym forum zdecydowana większośc tych lepszych pochodzi z D700 ...
To żeś mnie po prostu rozj****. Myślisz, że będzie D700 to będą super foty?...:mrgreen: Uśmiałem się.
@Aeon88 - A w ogóle to do czego Ci ten aparat? Studio, śluby? - nie sprecyzowałeś.
Ja bym stawiał na D700 oglądając zdjęcia na tym forum zdecydowana większośc tych lepszych pochodzi z D700 ...
I mnie tez rozwaliłeś tym tekstem. :-)
Ja bym stawiał na D700 oglądając zdjęcia na tym forum zdecydowana większośc tych lepszych pochodzi z D700
już wiem, czemu moje takie słabe są ;)
nie mam d700! chyba zaraz pójde sobie kupić ;)
15 tys starczy na d700+24-70 i sb900.
druga wersja, nieco tańsza, ale wymagająca wiecej wprawy d700 35 2.0, 50 1.4 i 85 1.8 i sabinka
osobiscie wolałbym wersję z zoomem stałkojebcą :)
Mając d80 napewno bym nie kupił d90, zdecydowanie bym wybrał d700 (mój kolega posiada taki aparat i po obejrzenu zdjęć wykonanych przez niego przy wyższych czułościach po prostu jakość fotek mnie ujęła). Do tego bym dokupił Nikon Nikkor 14-24 mm f/2.8 G ED AF-S i oczywiście nie zapomniał bym o SB-900. Z takim zestawem masz naprawdę duży potencjał. I niech nikt mnie nie prubuje przekonywać że d90 też dobry i wystarczy... pełna klatka to pełna klatka a jakość fotek jest dla mnie bardzo ważna.
Spotkałem sie też z wieloma opiniami osób robiących fotki na weselach, że puszki d80, d90, d300 ich zdecydowanie ograniczają pod względem jakości zdjęć przy podwyższonej czułości, ponieważ kościół czy sala weselna to nie studio i tam zbyt dużo światła nie ma.
robertG7
30-01-2010, 12:16
Gites fotki to wyjdą, jak coś umiesz;) Jak chcesz filmy to zastanów się na Canonem. 7D i 5DmkII dają radę.
Przecież w pierwszym poście autor zaznaczył, że do filmów bierze kamerę, a szuka sprzętu do zdjęć.
moonrage
30-01-2010, 12:23
down....
Gites fotki to wyjdą, jak coś umiesz;)
dlatego dodałem 'w miarę umiejętności' :)
Aeon88 - A w ogóle to do czego Ci ten aparat? Studio, śluby? - nie sprecyzowałeś.
Śluby, studniówki, chrzciny, i inne imprezy, ogólnie praca zarobkowa - działalność gospodarcza.
właśnie nie kumam po co mi canon? przecież nie będę robił filmów aparatem....? :)
PS. na jakich czułościach robicie foty D80 jeśli takowy macie np. w kościele czy podczas imprezy weselnej wieczorem? ja przeważnie foce przy ISO200 raczej wyżej nie podchodze ale zdjęć przez to też nie mam jakichś bardziej ostrych tym bardziej że kitem zdjęcia robiłem.. nie biorę ze sobą laptopa na ślub, chciałbym robić zdjęcia ostrzejsze wykorzystując wyższe ISO ale boje się że na małym LCD aparatu nie zauważe że mi mocno szumi jak przesadze z ISO, a jak zrobie wszystkie zdjęcia z szumami to potem takie fotki to sobie mogę wiecie co...
..obrobić w Neat Image? ;) dolicz 50EUR na plug-in. Poza tym nie demonizuj ISO 400 czy 800 w d80 (a tym bardziej w d90)- na papierze da rade (A4 nie oddajesz?).
PS. na jakich czułościach robicie foty D80 jeśli takowy macie np. w kościele czy podczas imprezy weselnej wieczorem? ja przeważnie foce przy ISO200 raczej wyżej nie podchodze ale zdjęć przez to też nie mam jakichś bardziej ostrych tym bardziej że kitem zdjęcia robiłem.. nie biorę ze sobą laptopa na ślub, chciałbym robić zdjęcia ostrzejsze wykorzystując wyższe ISO ale boje się że na małym LCD aparatu nie zauważe że mi mocno szumi jak przesadze z ISO, a jak zrobie wszystkie zdjęcia z szumami to potem takie fotki to sobie mogę wiecie co...
W d700 zdjęcia możesz robić spokojnie przy czułości 1600 przy zachowaniu niskiej ilości szumu.
velaskez
30-01-2010, 15:52
Tylko, że kamery z taką matrycą jaką Ci oferuje wspomniany EOS 7D nie znajdziesz w cenie poniżej 100 tys USD;) Ale to taka drobnostka. Przykład, że aparatem też się da kręcić zajebiste filmy http://vimeo.com/6641098
Poza tym, tu możesz zaszaleć ze szkłami etc. a w kamerze, takiej nawet droższej nie bardzo. Przynajmniej nie w cenie do 15k zł.
A namawiam do Canona bo nagrywa w 1080p i może robić 60fps ;)
EDIT: Film z linka kręcony zdaje się 7D i 5DmkII
brzezior
30-01-2010, 16:23
To jeszcze warto się zastanowić nad D300s może...
velaskez
30-01-2010, 16:45
To jeszcze warto się zastanowić nad D300s może...
A co przemawia za D300s?
..obrobić w Neat Image? ;) dolicz 50EUR na plug-in. Poza tym nie demonizuj ISO 400 czy 800 w d80 (a tym bardziej w d90)- na papierze da rade (A4 nie oddajesz?).
Nie oddawałem jeszcze odbitek, wszystko jak narazie szło na DVD. Co do plugin'u to fajna sprawa, napewno o nim pomyślę przy zakupie Photoshopa.
EDIT: Film z linka kręcony zdaje się 7D i 5DmkII
a gdzie masz tak napisane że to było nakręcone Canonem 7D lub/i tym drugim? Wszedłem na stronę autorów tego filmiku, piszą że używają 3 profesjonalnych i drogich kamer z bardzo dobrym sprzętem do stabilizacji, nic tam nie piszą o Canonie 7D ani tym drugim...
Swoją droką, www.mpstudios.pl - genialne filmy robią, chciałbym ich kiedyś doścignąć w ich profesjonaliźmie, pytanie jakie filtry stosują na kamerze lub w programie do obróbki że ich filmy są takie... 'filmowe' :) obraz nie wygląda jak by był nagrany zwykłą kamerką Handycam tylko jest taki bardziej 'filmowy' - nie wiem jak to inaczej nazwać... Jaki sprzęt/filtr/program trzeba żeby filmy nie wyglądały jak nagrywane telefonem tylko jak te z mpstudios?
PS. Skoro ten Canon EOS 7D ma taką genialną matrycę to może zamiast D700 kupić 7D? i przenieść sie na system Canona? 7D kosztuje ok 5,5tys body..
a gdzie masz tak napisane że to było nakręcone Canonem 7D lub/i tym drugim? Wszedłem na stronę autorów tego filmiku, piszą że używają 3 profesjonalnych i drogich kamer z bardzo dobrym sprzętem do stabilizacji, nic tam nie piszą o Canonie 7D ani tym drugim...
Prawdę mówiąc to jak te filmy były kręcone Canonen 7D i on generuje przynajmniej tak samo miły obrazek przy pstrykaniu fotek, to IMVHO trzeba być chyba skończonym idiotą by kupić np. Nikona D700.
no właśnie - skoro robi tak genialny obraz przy filmach to jakie zdjęcia może zrobić? wkońcu to aparat więc foto pewnie robi lepsze...? :)
Tylko, że kamery z taką matrycą jaką Ci oferuje wspomniany EOS 7D nie znajdziesz w cenie poniżej 100 tys USD;) Ale to taka drobnostka.
Niby tak ale jeszcze nie spotkałem się z kamerzystą robiącym film weselny aparatem foto, więc skoro kupują kamery za 15-20 000 a nie 7D za 5500zł to chyba ten Canon nie jest taki genialny jak mówisz...
W Canonie zaszalejesz ze szkłami ale jak kupujesz kamere za 20 000 to obiektyw chociaż jeden nie wymienialny ma jasny i przedział ogniskowej na tyle szeroki żeby dała rade - wkońcu to kamera.
No ale, jeśli by sie okazało że ten filmik z linka robiony był Canonem 7D (jest to najładniejszy filmik ślubny jaki widziałem w życiu) to Canon za 5 tys z obiektywem za drugie 5 tys byłby lepszy od kamery za 20 tys... o wieeeele lepszy.. a to jest mało prawdopodobne bo kamerzyści kupują jednak kamery - nie Canony 7D...
velaskez
30-01-2010, 18:20
Był wątek w Cafe apropos tego filmiku. Wcześniej było gdzieś napisane że kręcone 5D i 7D. Zapytam ich o to.
EDIT
Mam! Natknąłem się po kliknięciu na właściwości zakładki z tym filmikiem;)
Used: 2x Canon xha1s + Canon 5dmark II (16-35mm L, 24-105mm IS L, 70-300mm IS, 100mm Macro) 2x Glidecam X-10, Sachtler SB 6
7D tam nie ma, ale 5D jest;)
teraz pytanie które ujęcia zostały wykonane 5D :) ale to już inna historia.. będzie nowy wątek co do kamer na odpowiednim forum jak już będę się przymieżał do zakupienia jakiejś :)
velaskez
30-01-2010, 19:05
No to zapytaj ich. Pewnie te gdzie był potrzebny ultra szeroki kąt.
Za 5D jest jeszcze ten ładny morelowo-brzoskiwnkowy kolor skóry, o którym w Nikonie można pomarzyć.
heniek85
30-01-2010, 19:34
Jeżeli chodzi o mpstudios to używają aparatów do filmu i jak widać z bardzo dobrym skutkiem.
I chyba nie tylko do szerokich kątów. Widziałem kilka ich produkcji, a jednej parze zdjęcia robiła też Kalina. U niej na blogu jest zdjęcie jak chłopaki robią ujęcia PM u fryzjera. Ładne to wszystko. Tylko to trzeba umieć :)
A co do sprzętu foto. To ja bym się nie zastanawiał i brał D700. Do tego 35 i 85 + SB900 (żeby było szeroko jeszcze to może tego Samyanga co to ma się pojawić, 14 mm) i można świat doganiać ;). Nie są to stałki tak jasne jak Canonowskie L. Ale myślę, że wystarczą. Zawsze można przesiąść się na C. Ale te L-ki bardzo drogie ...
D700 na pewno się sprawdzi. Kolorki może nie takie jak C, ale ISO i AF mnie np. bardzo przekonują.
velaskez
30-01-2010, 19:36
Zapytałem.
http://vimeo.com/6641098 odpowiedź na dole w komentach;)
pioter m
30-01-2010, 20:21
Robi wrazenie. Pamietam, ze kiedys widzialem stelaz do montowania canona/nikona, zeby mozna bylo pracowac, jak z kamera (na ramieniu).
Ale i tak bez wprawy i talentu lipa.
no to super im wychodzą te filmiki z aparatu, będę tego szukał więcej przy zakupie kamery, ewentualnie krótki czas przed.. :)
Hmm.. A nie myślicie czy ogólnie system Canona jest lepszy od Nikona? Wiem że pytanie ogólne, żeby je sprecyzować ujmę to inaczej, czy lepsze są puszki nikona czy Canona w cenie do kilku tys. zł? Np D700 czy jakiś Canon xD ? Jest jakaś różnica w tych samych obiektywach robionych pod nikona i pod canona? jeśli tak to na którą stronę wychodzi to na plus?
Azazel85
31-01-2010, 03:27
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/shaking-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/shaking.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/nie_powiem-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/nie_powiem.gif) Coś chciałem powiedzieć ale ugryzłem się w język...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/whistling-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/whistling.gif)
Co do kręcenia filmów za pomocą aparatu: jeśli chodzi o sesje i statyczne sceny to się da.
Nie sądzę natomiast, żeby dało się zrobić w całości dobry reportaż ślubny - nie ta poręczność sprzętu. Kamera jest sporo poręczniejsza. Pewnie się da zastosować jakieś nowe ficzery pomagające filmować (statywy, uchwyty, kamizelki za 10 kilo zł. itp.), ale nie wyobrażam sobie takiego samego komfortu pracy.
Zapytałem.
http://vimeo.com/6641098 odpowiedź na dole w komentach;)
Czyli jednak N D700 jest mierniutki jak popatrzeć na to co oni wyprawiają z 5D. A tutaj podobny filmik i jak piszą 90% ujęć jest właśnie z 5D: http://mpstudios.pl/blog/?p=435
Na ich blogu jest kilka fotek jak kręcą podobne filmiki:
http://mpstudios.pl/blog/?paged=8
http://mpstudios.pl/blog/?paged=7
Photoartbox
31-01-2010, 10:35
Czyli jednak N D700 jest mierniutki jak popatrzeć na to co oni wyprawiają z 5D. A tutaj podobny filmik i jak piszą 90% ujęć jest właśnie z 5D: http://mpstudios.pl/blog/?p=435
Na ich blogu jest kilka fotek jak kręcą podobne filmiki:
http://mpstudios.pl/blog/?paged=8
http://mpstudios.pl/blog/?paged=7
Jesli porownujesz dwa aparaty fotograficzne i wykladnia jest dla ciebie funkcja nie sluzaca do robienia zdjec, ktora do tego znajduje sie tylko w jednym z porownywanych aparatow, to masz 100% -owa racje...
anialodz
31-01-2010, 10:52
co do pytania zadanego na poczatku watku to ja proponuje najpierw zlozyc wniosek a jak przejdziesz do kolejnego etapu dopiero zaczac sie powaznie zastanawiac nad sprzetem. chyba ze chcesz juz rozliczyc sie ze sprzetu w formularzu ale o ile wiem nie ma to znaczenia co potem kupisz.
co do pytania zadanego na poczatku watku to ja proponuje najpierw zlozyc wniosek a jak przejdziesz do kolejnego etapu dopiero zaczac sie powaznie zastanawiac nad sprzetem. chyba ze chcesz juz rozliczyc sie ze sprzetu w formularzu ale o ile wiem nie ma to znaczenia co potem kupisz.
o ile ja wiem na wydanie 40 000zł będę miał miesiąc od ogłoszenia wyników konkursu, więc nie bardzo będzie czas nad zastanawianiem się dopiero wtedy nad wszystkim. miesiąc to bardzo mało czasu - tym bardziej jeśli chcesz kupić sprzęt który ma Ci służyć najbliższe kilka lat i ma dla Ciebie dobrze zarobić.
Do następnego etapu przechodzi każdy - bo po złozeniu wniosku drugim etapem jest prezentacja pomysłu i biznes plan więc czekanie na 2 etap nie ma sensu... To jest zbyt poważny wydatek żeby iść do sklepu po ogłoszeniu wyników i wziąść co mają.. ;)
ThomasVoland
31-01-2010, 13:31
Musi kupić dokładnie to, co napisze w wniosku/biznesplanie
Dokladnie, dostajesz kase na juz konkretne rzeczy na ktorych musi byc potem ladna nalepka ze jest z dotacji Unii :)
Jesli porownujesz dwa aparaty fotograficzne i wykladnia jest dla ciebie funkcja nie sluzaca do robienia zdjec, ktora do tego znajduje sie tylko w jednym z porownywanych aparatow, to masz 100% -owa racje...
Ale w foto to są bardzo porównywalne aparaty.
Tylko, że kamery z taką matrycą jaką Ci oferuje wspomniany EOS 7D nie znajdziesz w cenie poniżej 100 tys USD;) Ale to taka drobnostka. Przykład, że aparatem też się da kręcić zajebiste filmy
A namawiam do Canona bo nagrywa w 1080p i może robić 60fps ;)
Za 100k to chyba plnow, za $38k masz RED+zestaw stalek RED Pro+Base production pack, to powiedzmy, ze z kartami CF to jest kolo 40k, a nie 100k. A 60fps jest tylko w HDReady, a nie 1080p, wiec juz tak nie robmy z tego 7D killera wszystkiego, bo zaraz sie okaze, ze mozna bylo nim Avatara krecic.
A 60fps jest tylko w HDReady, a nie 1080p, wiec juz tak nie robmy z tego 7D killera wszystkiego, bo zaraz sie okaze, ze mozna bylo nim Avatara krecic.
Dokładnie - Full HD nagrywa normalnie - 30fps :) a Avatar, heh, może i tak ale jakąś parodie a nie oryginał :P do tego dochodzi fakt (znaleziony przeze mnie w jednej ze specyfikacji 7D) taki, że pojedyńczy filmik nagrany Canonem 7D może mieć max 12min długości co nie jest zbyt wygodne przy reportarzu ślubnym, bo choć mało który film ma 12min sceny bez przerw to co Ci z tego Canona jak podczas nagrywania super akcja zacznie się w 10tej minucie a zanim sie skończy to aparat przestanie nagrywać? :)
Nie wiem ile w tym prawdy bo w innej specyfikacji limitem jest pojemność karty, jeszcze w innym 29min 56s... Już nie wiem w co wierzyć :confused:
Photoartbox
31-01-2010, 20:13
Ale w foto to są bardzo porównywalne aparaty.
Szczegolnie jesli chodzi o AF ;)
Szczegolnie jesli chodzi o AF ;)
Sorry, ale nie samym AFem fotografia żyje. Porównywalne to znaczy, że biorąc wady i zalety każdego z nich końcowy wynik oscyluje koło zera. I próżne z twojej strony jest rozpoczynanie flejma.
I próżne z twojej strony jest rozpoczynanie flejma.
Akurat tzw. flejma ktoś tu inny próbuje prowadzić. Ale obserwujemy, obserwujemy. Dlatego proszę się grzecznie zachowywać :D
~ 5 000 zł - najnowszy photoshop + najnowszy premiere
Optymista... Akurat tutaj to dolicz sobie jeszcze jakieś 2k
W ogóle, to nie wiem, czy chcesz kogoś zatrudniać, ale jeśli planujesz i focić i filmować to zastanów się co bardziej, bo na raz, niby można, ale skutek szału nie robi.. Ewentualnie skończysz jak pan z tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1709113
A może mając te 15tys. wejdziesz jednak w canona. Z 4tys z ogonkiem kupisz C 5d mk1 a to pełna klatka i masz prawie 11tys na szkła i pierdoły
zgłaszam do konkursu "POST ROKU" :)
velaskez
09-02-2010, 22:16
Jest w ogóle taki konkurs...?
jeśli nie ma to powinien być...