PDA

Zobacz pełną wersję : Pocket Wizard PLUS II europejski a amerykański

bialogardzianin
29-01-2010, 23:26
Witam! Proszę znawców tematu o wyjaśnienie czy ma znaczenie (poza ceną) to, jaką wersję kupuje się- amerykańską czy europejską?

Oprócz tego, że chodzi o:
1) kompatybilność z europejskimi Sekonicami (vide: wypowiedź Jacka_Z nr 1 (http://www.www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1466424&postcount=48) )

2) kompatybilność PW Plus II z odbiornikami PW MiniTT1 Radio Slave Transmitter for Nikon i-TTL System (vide: inna wypowiedź Jacka_Z (http://www.www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1632029&postcount=4) )?

Zatem, trzeba zakupić:

1) Pocket Wizard PLUS II + 2 szt. PW MiniTT1 Radio Slave Transmitter for Nikon i-TTL System - wszystkie trzy w wersji US lub CE i lampy śmigają w M,
ew.
2) PW FlexTT5 w wersji do Nikona + 2 szt. PW MiniTT1 ..., j.w.- wszystkie CE lub US i lampy śmigają w TTL

Proszę również o wyjaśnienie, w nawiązaniu do tego co Jacek_Z napisał o różnicy w częstotliwościach: czy wersje amerykańskie FCC (344 MHz) są zabronione w Polsce?

Z góry dziękuję za wyjasnienia!

marszull
30-01-2010, 13:54
a jest juz for NIKON
a w temacie to: kupujesz CE lub US (ale wszystko) i smiga
czestotliwosci US sa zabronione w Polsce

bialogardzianin
30-01-2010, 14:15
Jest za granicą (http://www.bhphotovideo.com/c/product/605715-REG/PocketWizard_801_143_MiniTT1_Radio_Slave_Transmitt er.html), w PL nie sprawdzałem. A tą częstotliwością to co- może mnie namierzyć jakaś agencja?:)
A tak poważnie to jaka jest różnica, poza wielkością (funkcjonalność?), między PW PLUS II a PW FlexTT5? TTL?

Andrzej Olender
30-01-2010, 14:27
Hmm, pierwsze słyszę że jakiś pocket przenosi iTTL nikona, nawet na stronie Pocketwizard cisza na ten temat. Kompletnie nie pojmuje oferty B&H w tym temacie :)
Co do częstotliwości, na niektórych imprezach po prostu się nie rozstawisz ze sprzętem jeśli będą nadawać w zakazanym paśmie, zostaniesz delikatnie wyproszony po pomiarach wyzwalaczy. Innych złych aspektów pracy nie znam.

bialogardzianin
30-01-2010, 16:05
Smutne z tymi częstotliwościami... Ale zasięg tego przecież niewielki, tym bardziej w salach albo plenerach nad morzem, w lesie, itp., to może nie będzie problemu? Czytając wątki forumowe oraz stronę producenta też zadałem sobie pytanie skąd sklep ma wersję do Nikona.

Andrzej Olender
30-01-2010, 16:30
Smutne z tymi częstotliwościami... Ale zasięg tego przecież niewielki, tym bardziej w salach albo plenerach nad morzem, w lesie, itp., to może nie będzie problemu? Czytając wątki forumowe oraz stronę producenta też zadałem sobie pytanie skąd sklep ma wersję do Nikona.

Znam sporo osób które używają amerykańskich wersji do użytku plenerowego czy studyjnego.
Nikt z tego powodu Ciebie namierzać nie będzie, trzymał bym się na wszelki wypadek z dala od lotnisk, obiektów wojskowych itp. :)
Najlepiej jest kupić wersją europejską jak masz taki wybór. Z USA można zamawiać obydwie wersje.

kruszyna
01-02-2010, 01:10
Kompletnie nie pojmuje oferty B&H w tym temacie :)

New item - No arrival date known

Andrzej Olender
01-02-2010, 09:59
New item - No arrival date known

Ups :)
Pytania wiec nie było :)