PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja Windows Vista.

Michał Jędrak
29-01-2010, 16:48
Kupiłem laptopa w sklepie i na nim był oryginalnie zainstalowany win vista. Oczywiście producent nadodawał do systemu całe mnóstwo niepotrzebnych dupereli i gadgetów. Reasumując, mój obciążony programami komputer stacjonarny ma podczas pracy tyle procesów, że zapełniają wysokość okna, podczas gdy nowy laptop bez dodatkowych programów ma prawie dwa okna uruchomionych procesów. Zdecydowałem się więc na format i już.

Jedyny problem polega na tym, że mam oryginalną naklejeczkę na laptopie, ale nie dostałem do kompletu płyty z systemem. Czy to normalne? Skąd pobrać instalację systemu, aby było legalnie? Jest to vista home basic.

Jaskier
29-01-2010, 17:12
Obraz systemu powinien być na ukrytej partycji, ale taka ponowna instalacja nie zmieni liczby uruchamianych procesów, bo będzie tak samo! Proponuje na spokojnie przejrzeć cala listę i wywalić co nie jest potrzebne, na pewno będzie poprawa sprawności! Z laptopami najczęściej tak już jest!

eskimos
29-01-2010, 17:16
Obraz systemu powinien być na ukrytej partycji, ale taka ponowna instalacja nie zmieni liczby uruchamianych procesów, bo będzie tak samo! Proponuje na spokojnie przejrzeć cala listę i wywalić co nie jest potrzebne, na pewno będzie poprawa sprawności! Z laptopami najczęściej tak już jest!

Dokładnie , dodaj usuń programy , zabawy w rejestrze i msconfig , miałem to samo na szczęście posiadam starego XP i Vista poszła do wymiany

thor88
29-01-2010, 17:20
jeśli chcesz koniecznie nową Vistę to możesz ją ściągnąć z internetu. Chodzi o to, że system możesz ściągnąć skąd tylko chcesz, z torrentów, ze strony microsoft. Ale musisz ściągnąć taki na jaki masz naklejkę i użyć swojego klucza. Z tego co pamiętam to nawet jak ściągniesz Veste ultimate to przy poczatku instalacji pyta się ciebie jaką chcesz... tam zaznaczasz taką na jaki masz klucz i instalujesz.

mazon
29-01-2010, 17:33
Dokładnie tak jak napisał thor88 (http://nikon.org.pl/member.php?u=5781) - możesz jeszcze (jeżeli tylko możesz) udać się do zaprzyjaźnionego sklepu komputerowego i poprosić znajomego o nagranie płytki ze wszystkimi wersjami Visty (klucze już masz). Pamiętaj jeszcze o sterownikach do laptopa pod swój system

costi
29-01-2010, 19:19
Wprost - sciagnij obraz plyty z netu, nie jestem pewien czy nie da sie go znalezc na stronie MS. Albo usmiechnij sie ladnie do jakiegos kolegi-studenta, ktory ma dostep do MSDN AA.

Michał Jędrak
29-01-2010, 20:07
Nie mam kolegi studenta bo jestem za stary, właśnie szukam jakiegoś linku na stronie Microsoft i chyba jestem upośledzony bo nie mogę znaleźć.

mariush777
29-01-2010, 20:08
Miałem podobny problem ,Vista home basic + dośc mocny laptop.Zamulał tak strasznie ,ze laptop powędrował na półke i zamiast cieszyc draznił wydana kasą.Az pojawiła się Win7
Szybka instalka i milion razy szybszy ,lepszy system.Laptop wrócił do łask,aż chce się go uzywać.Najpierw miałem przez krótki czas 32bit a teraz 64 bit i teraz 4Gb ramu w pełni smiga,nic sie nie zacina,filmy śmigaja .( programów nie instalowałem na razie bo brak czasu a to co ważne jest na PC i XP )
Drugi raz już nie kupię kompa z systemem zn laptopa.
Słyszałem ,ze goła Vista tez jest niczego sobie ale nie miałem przyjemnosci i nie żałuję.
Koledzy dobrze radzą.

miron19j
29-01-2010, 23:19
Nie mam kolegi studenta bo jestem za stary, właśnie szukam jakiegoś linku na stronie Microsoft i chyba jestem upośledzony bo nie mogę znaleźć.
http://thepiratebay.org/search/Windows%20Vista/0/99/300
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

Calme
29-01-2010, 23:24
Prawda jest taka, że producenci dają tyle crapware do Visty na notebooki, że się odechciewa...

Po odsianiu tego shitu, wyłączeniu UAC'a, szeregu zbędnych w domowym użytkowaniu usług systemowych, wywalenie z auto-startu następnej masy g.....(chociażby Defender, który zamula na masę), wyłączeniu w harmonogramach defragmentacji, itp, itd. Vista nie jest zła. Inna sprawa, ze nie każdemu użytkownikowi chce się w to bawić i ma na to czas i chęci...

Vista pozostanie w pamięci większości użytkowników niewypałem podobnym jak WindowsMe ;) co nie zmienia faktu, że 7 to tak naprawdę w miarę dopracowane Vista - czyli to co powinno wyjść od razu.

costi
30-01-2010, 00:13
Akurat Defendera bym zostawil, bo jest on dosc udanym kawalkiem softu. ;)

maciey75
01-02-2010, 16:56
Prawda jest taka, że producenci dają tyle crapware do Visty na notebooki, że się odechciewa...

Po odsianiu tego shitu, wyłączeniu UAC'a, szeregu zbędnych w domowym użytkowaniu usług systemowych, wywalenie z auto-startu następnej masy g.....(chociażby Defender, który zamula na masę), wyłączeniu w harmonogramach defragmentacji, itp, itd. Vista nie jest zła. Inna sprawa, ze nie każdemu użytkownikowi chce się w to bawić i ma na to czas i chęci...

Vista pozostanie w pamięci większości użytkowników niewypałem podobnym jak WindowsMe ;) co nie zmienia faktu, że 7 to tak naprawdę w miarę dopracowane Vista - czyli to co powinno wyjść od razu.

A możesz napisać dokładnie co powyłączać? W sumie jakoś strasznie nie jest ale jeśli miałoby być lepiej to dlaczego nie sprobowac. ;)

cinspire
01-02-2010, 17:10
Być może masz także możliwość, by producent lapka dosłał Ci płytę instalacyjną Visty (czystą, nie recovery). Musiałbyś się dowiadywać u producenta.
Przynajmniej u HP tak kiedyś było można (nie pamiętam, czy za przesyłkę się nie płaciło i czy nie tylko w konkretnych modelach).
Ale w sumie rada ze ściągnięciem z netu jest lepsza. Będzie na pewno szybciej o ile masz w miarę szybkie łącze.

markB
01-02-2010, 17:18
Kupiłem laptopa w sklepie i na nim był oryginalnie zainstalowany win vista. Oczywiście producent nadodawał do systemu całe mnóstwo niepotrzebnych dupereli i gadgetów. Reasumując, mój obciążony programami komputer stacjonarny ma podczas pracy tyle procesów, że zapełniają wysokość okna, podczas gdy nowy laptop bez dodatkowych programów ma prawie dwa okna uruchomionych procesów. Zdecydowałem się więc na format i już.

Jedyny problem polega na tym, że mam oryginalną naklejeczkę na laptopie, ale nie dostałem do kompletu płyty z systemem. Czy to normalne? Skąd pobrać instalację systemu, aby było legalnie? Jest to vista home basic.

Masz prawo do wykonania jednego recovery disk: Start>Recovery manager>Recovery disk creation. Nagrywasz DVD i masz płytkę (być może jedno DVD nie starczy). Po sformatowaniu HD, wgrywasz na nowo, ale poprzez zaawansowane opcje (Advanced options). I na tym etapie już możesz pozbyć się części śmieciowych programów i dodatków. A dalej tak jak koledzy podają: wywal to co się wgrywa "na siłę" poprzez dodaj/usuń programy, no i wyłącz niepotrzebne usługi.

Calme
01-02-2010, 20:14
A możesz napisać dokładnie co powyłączać? W sumie jakoś strasznie nie jest ale jeśli miałoby być lepiej to dlaczego nie sprobowac. ;)

Usługi należy wyłączać z głową - w zależności do tego z czym pracujesz i co Ci jest potrzebne na co dzień. Po prostu musisz wiedzieć do czego jest dana usługa i za co odpowiada.

http://xp.net.pl/art/vista_opt.html
http://www.speedyvista.com/services.php

thorcik
02-02-2010, 16:46
Miałem w labie audyt odnośnie legalności oprogramowania i pan powiedział, że w takiej sytuacji można uderzyć do sklepu, w którym się kupiło kompa i sklep ten ma obowiązek udostępnić Ci płytkę z systemem. Bo partycja recovery nie jest nośnikiem w licencjowym rozumieniu tego słowa.
Oczywiście gadał o tym z 10 minut ale w skrócie o to chodziło.