PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 a podczerwień

tedd
07-11-2006, 22:25
Witam

Robił ktoś już zdjęcia w podczerwieni?
Jak się ma czułość w tym zakresie D80 do np. D50 lub D70?
Jest lepiej (czyli bardziej czuły) czy "popsuli" (czyli mniej czuły)?

audiorek
07-11-2006, 22:27
?

audiorek
07-11-2006, 22:31
Poleciałem sprawdzić,bo oswietlacz mam za oknem - nie robi. matryca musi miec filtr odcinajacy podczerwien, podobnie jak w kamerach. Chyba ze ten filtr jest mechanicznie usuwany ale watpię.

BugsBunny
07-11-2006, 22:32
Może znajdziesz coś na www.lifepixel.com

Mariusz77
07-11-2006, 22:43
Tak ja robiłem ostatnio ale podczerwien mi siadła i przełnczyłem na podgląd i zauwazylem pewne zmiany na matówce, myśle ze raczej popsuli tą "czułość" niz jak to bylo w d50 i d70 oraz f6

Mariusz77
07-11-2006, 22:44
sorki ale mam dziś zły dzień...

tedd
07-11-2006, 23:11
Poleciałem sprawdzić,bo oswietlacz mam za oknem - nie robi. matryca musi miec filtr odcinajacy podczerwien, podobnie jak w kamerach. Chyba ze ten filtr jest mechanicznie usuwany ale watpię.

Witam ponownie

Może nie wyraziłem się za precyzyjnie: chodzi o zdjęcia z założonym na obiektyw filtrem podczerwonym np HOYA R72.
Przed matryca filtr obcinający podczerwień jest zawsze, ale w różnych aparatach działa różniście, np z z D50 da się, od biedy robić zdjęcia z ręki...

ufolek
08-11-2006, 01:16
Tu sa moje wypociny w temacie (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=150522&postcount=6) :-)

audiorek
08-11-2006, 18:54
Jak juz ktos musi niech szuka błony uczuloną na podczerwień i niech sie przeprosi z analogiem.
I mała uwaga. Recznie ostrosci nie ustawisz, bo ogniskowa sie przesuwa w podczerwieni. Albo obiektwy z korekcja w podczerwieni, albo autofokus, o ile działa w głębokiej podczerwieni.

szaman
11-01-2007, 19:01
Klisza, kliszą, ale może ktoś testował zdjęcia D80 z filtrem IR (nawet ze statywu)?

Czy coś wyszło sensownego?

W.

Seeker
12-01-2007, 18:12
Odpowiem malo konkretnie, ale jednak rzeczowo:

Wykonujac pewne ujecie krajobrazowe, zauwazylem podczas podgladu ognisko (takie z ogniem), ktorego na zywo nie widzialem. Dla watpiacych powiem, ze nie z powodu slepoty ;), poniewaz ognisko na fotce charakteryzowal "plomien" wysokosci ok. 4m, a odleglosc specjalnie wielka nie byla.
Dodatkowo, ujec wykonywalem kilka sztuk z roznymi ustawieniami, zabawa miala miejsce wieczorem, czyli ciemnawo juz sie zrobilo.

Wszystko wskazuje na to, ze D80 podczerwien lapie. Inna sprawa, w jakim stopniu.

audiorek
13-01-2007, 00:51
Wszystko wskazuje na to, ze D80 podczerwien lapie. Inna sprawa, w jakim stopniu.

Tak D80 widzi w podczerwieni...... mniej więcej tyle co Ty. Przegladając zdjecia powiekszone , na kompie, nieraz zauważamy o wiele wiecej niż nam sie wydawało. Po prostu na czymś konkretnym skupiamy swoją uwagę i nie zwracamy uwagi na szczegóły. Aparaty cyfrowe jak zauważyłem są uczulone w zakresie podobnym do naszego oka.
Jeśli przetwornki nie posiadały by filtru odcinającego podczerwień, kolory byłyby przekłamane,a w swietle żarowym ( żarówka - 3000-4000K ) to wogóle byłaby porażka, tak jak to sie dzieje w tanich kamerach dzienno nocnych.
"Prawdziwe " kamery do pracy w podczerwieni jak i w swietle widzialnym ( dzien - noc ), mają filtr, który powyżej pewnej jasności przesłania przetwornik i odcina składową podczerwieni.
Osobnym problemem jest przesunięcie ogniskowej w podczerwieni.
zauważcie że czerwone oświetlacze lamp, pracują jeszcze w zakresie światła widzialnego, a mogły by pracować przeciez w podczerwieni, jakby aparaty były czułe na podczerwień.

Seeker
13-01-2007, 09:56
"Tak D80 widzi w podczerwieni...... mniej więcej tyle co Ty."

Wiecej.

Zrodlo ognia bylo zasloniete wzniesieniem terenu, a tak slepy, aby nie zauwazyc wieczorem z odleglosci kilkudziesieciu metrow czterometrowego plomienia, patrzac w jego kierunku przez kilka minut, to jeszcze nie jestem.
Nie moglem tego nie zauwazyc. Zwroc uwage, ze temperatura spalin nad widocznym plomieniem jest nadal bardzo wysoka.
Do tego jest to dosc daleka podczerwien, w przeciwienstwie do pilotow IR, ktorych swiatla tez juz praktycznie nie widac (tylko niektore modele diod i z bardzo bliska, w porownaniu ze swiatlem "widzialnym").

Znacznie wiecej.

"zauważcie że czerwone oświetlacze lamp, pracują jeszcze w zakresie światła widzialnego, a mogły by pracować przeciez w podczerwieni, jakby aparaty były czułe na podczerwień."

To oczywiscie moze byc prawda, ale twoje spostrzezenie jest niestety zadnym argumentem. Zaczyna nim byc dopiero po dokladnym zapoznaniu sie z budowa elektroniki aparatu, a o tym nic nie wspomniales.
Nie zaprzeczam twojej wersji, ale i nie potwierdzam. Z braku (byc moze tymczasowego) niezbednych informacji.

Pozdro ;)

szaman
15-01-2007, 10:16
Zrobiłem test pilota i nic, ale.... nie wykluczam, że coś schrzaniłem. Czy jest ktoś kto może mi napisać coś więcej jak on powinien zostać przeprowadzony?

W.

flyski
15-01-2007, 10:48
Zrobiłem test pilota i nic, ale.... nie wykluczam, że coś schrzaniłem. Czy jest ktoś kto może mi napisać coś więcej jak on powinien zostać przeprowadzony?

W.

Ustaw odległość do ostrzenia (ręcznie) na punkt w którym będziesz miał pilota, ustaw migawkę na parę sekund (w ciemności) następnie ustaw pilota tak żeby dioda emitująca była dla aparatu widoczna, wyzwól migawkę i naciśnij przycisk pilota, możesz nim w pewnym zakresie poruszać, obejrzyj efekt, na fotce powinny ukazać się białe lub biało niebieskie plamki.

Seeker
15-01-2007, 21:28
"ustaw pilota tak żeby dioda emitująca była dla aparatu widoczna"

W sensie: przodem diody do obiektywu

flyski
15-01-2007, 22:29
of kors :)

audiorek
15-01-2007, 22:45
of kors :)

I?????.

flyski
15-01-2007, 23:51
ja: "ustaw pilota tak żeby dioda emitująca była dla aparatu widoczna"

seeker: W sensie: przodem diody do obiektywu

ja: of kors :smile:

KJO
16-01-2007, 00:02
Klisza, kliszą, ale może ktoś testował zdjęcia D80 z filtrem IR (nawet ze statywu)?

Czy coś wyszło sensownego?

W.

jeśli chcesz możemy się spodkać to się ta sprawa wyjaśni (mam cokina p007) ;)

Valwit
16-01-2007, 01:13
testowałem parę dni temu z filtrem i w sumie jest jak przy D200 więc kicha. za to D40 jest świetny, zupełnie jak D70

cichy_no_war
23-01-2007, 02:49
testowałem parę dni temu z filtrem i w sumie jest jak przy D200 więc kicha. za to D40 jest świetny, zupełnie jak D70

A moglbys wrzucic jakies przykladowe zdjecia? bo rozwazam przesiadke z d70 na d80, ale problem w tym, ze ok 50-60% moich zdjec to podczerwien a nie chce kupowac d80 do zwyklych zdjec i drugiego, innego body (albo malpki) do podczerwieni.
Pozdrawiam

Valwit
23-01-2007, 11:30
niestety, filtr byl pozyczony i testowalem tylko. a na moj wlasny filktr przyjdzie poczekac pare tygodni bo dopiero zamowilem sobie.

Kadillac
06-05-2009, 23:34
Ostatnio robiłem taki psedo test z Cokinem (czemu pseduo: bo skupiłem się głównie na tym, żeby w ogóle złapał odpowiedni balans, z czym sobie radzi ładnie, oczywiście przy pełnym słońcu). Natomiast ja nie miałem full wypas światła i balans wypadl tak na 3+/4- przez co drzewa nie były śnieżnobiałe, poza tym opierałem aparat o... siodełko od roweru, ale ogólnie rzecz biorąc D80 daje radę, bez obróbki zdjęcia były czekoladowo-białe(czyli okej). Jeżeli w sobotę będzi odpowiednia pogoda, postaram się coś zamieścić. A, zapomniałem dodać, że czasy są dość długie :mrgreen: