Zobacz pełną wersję : Weekend majowy w Chorwacji na jachcie - plener
Shadow767
29-01-2010, 12:49
Witam Wszystkich,
Forum czytam długo, jednak to mój pierwszy post.
Poza fotografowaniem Nikonem moja druga pasja to żeglowanie.
Postanowiłem zaprosić Was na plener i rejs fajną łódką w przepięknej Chorwacji.
Do rozważenia są dwa terminy:
1 – 8 maja 2010 lub: 29 maj do 5 czerwca 2010 roku.
Rejs ma charakter non-profit, nie zarabiam na tym, wszystko po kosztach, każdy płaci za siebie.
Nastawienie: dobry humor, wiele fajnych ujęć, tydzień w cudownych plenerach w atmosferze fotograficznej.
Zapraszam chętnych by w miłej atmosferze żeglując - fotografować, dyskutować o fotografii przy lampce chorwackiego wina... i wiele więcej. Każdy dzień w innym miejscu.
W założeniu jest docierać jachtem tam gdzie od lądu dostęp jest utrudniony, a czasem niemożliwy (dzikie zatoki, stare bunkry dla u-botów itp) Foto podwodne jak najbardziej możliwe. Staramy się maksymalnie wiele zwiedzać, minimalnie żeglując. Polecam urokliwe miasteczka chorwackiej "riviery" przed sezonem.
Trasa może być dwojaka – max uciech w największych miastach Chorwacji (Zadar, Biograd, Split, Hvar), lub dzika, cicha, urokliwa Chorwacja, gdzie ludzie żyją bez pośpiechu, są chętni i otwarci.
Termin majowy pozwala taniej, bez tłoku i upałów rozkoszować się pięknem tego kraju, i fajnymi plenerami. Woda w Adriatyku jest już ciepła!
Startujemy z miejscowości Sukosan k. Zadaru – marina Zlatna Luka.
Jacht jest produkcji niemieckiej stoczni Bavaria Jachts. Wielkość jednostki uzależniona od ilości załogi. Szczerze, nie przewiduję „spędu” – optymalnie to 6 do 8 osób.
Cena to od 1 800 do 2 000 zł od osoby – zależy ile osób się zdecyduje i czym realizowany jest dojazd (samochód lub autobus)
Cena zawiera zakwaterowanie na w pełni wyposażonym jachcie (WC, prysznic, ciepła woda, 2 osobowe zamykane kajuty, pełne wyposażenie kuchenne) +wliczony dojazd (samochód) lub autobus jadący z największych miast Polski na miejsce do samej mariny - nie trzeba przemieszczać się już na miejscu.
Cena zawiera ubezpieczenie pobytu i podróży!
Cena nie zawiera opłat związanych z posiłkami. Jedzonko zabieramy z kraju, koszt ok 80zł/os. To spokojnie wystarcza. Na miejscu dokupujemy pieczywo, mleko, itp wg. uznania.
Na pizze, browarki i inne przysmaki każdy wydaje we własnym zakresie, i wg własnego uznania.
Serdecznie zapraszam!
kontakt przez forum, lub tel: 602 50 50 70
Pozdrawiam - Wojtek
Staramy się maksymalnie wiele zwiedzać, minimalnie żeglując
kiepska zacheta do zeglarstwa :)
Jacht jest produkcji niemieckiej stoczni Bavaria Jachts. Wielkość jednostki uzależniona od ilości załogi. Szczerze, nie przewiduję „spędu” – optymalnie to 6 do 8 osób.
jaka bavaria? ilo letnia? boirac pod uwage max 8osob to najmniejsze modele wchodza w gre. a co za tym idzie moga byc dosc mocno wyeksploatowane.
jakie papiery ma organizator rejsu i jak zapewnia bezpieczenstwo niewykwalifikowanej zalodze? bo jakos ciezko mi sobie wyobrazic 7 osob zielonej zalogi i jednego "kapitana" usilujacego wrocic do portu bo nagle przywialo
ps termin tydzien wczesniejszy lub tydzien pozniejszy bedzie tanszy :)
Shadow767
29-01-2010, 14:46
kiepska zacheta do zeglarstwa :)
jaka bavaria? ilo letnia? boirac pod uwage max 8osob to najmniejsze modele wchodza w gre. a co za tym idzie moga byc dosc mocno wyeksploatowane.
jakie papiery ma organizator rejsu i jak zapewnia bezpieczenstwo niewykwalifikowanej zalodze? bo jakos ciezko mi sobie wyobrazic 7 osob zielonej zalogi i jednego "kapitana" usilujacego wrocic do portu bo nagle przywialo
ps termin tydzien wczesniejszy lub tydzien pozniejszy bedzie tanszy :)
Witaj, odpowiem na Twoje pytania:
jacht będzie z firmy Adriatic Charter, która dysponuje młodą i bardzo zadbaną flotą jachtów. Od kilku lat żegluje z ta firma i niespodzianek nigdy nie miałem.
- Papierki do prowadzenia jednostek są odpowiednie, zdecydujesz się, to chętnie się wylegitymuję :)
- Nigdzie nie napisałem, że będzie 7 osób zielonej załogi. Zapraszam chętnych. W chwili obecnej na liście załogi są poza mną dodatkowo dwie sprawdzone w "bojach" osoby z umiejętnościami żeglarskimi.
- Prawdą jest, że wcześniejsze lub późniejsze terminy są tańsze, jednak zaproponowane terminy są dla ludzi pracujących. Plusem proponowanych terminów jest to, że zawierają w sobie dni wolne.
- co do kiepskiej zachęty żeglarstwa.... wiesz - nie daję tej propozycji na forum dla żeglarzy/napaleńców tylko na forum fotograficznym. :)
Moim założeniem jest fajny plener fotograficzny pod żaglami. Jeśli dodatkowo kogoś zachęcę do żeglarstwa.... będę happy :)
Nadal zapraszam :)
jackrabbit
29-01-2010, 14:53
Przypomnij sie w maju jesli bedziesz mial jeszcze wolne miejsca. Z checia bym poplynal jak czas i finanse pozwola :)
jacht będzie z firmy Adriatic Charter
szkoda ze nie napisales tego od razu - oferta wygladalaby powazniej
- Papierki do prowadzenia jednostek są odpowiednie, zdecydujesz się, to chętnie się wylegitymuję :)
no tak .. rozumiem ze zeby dowiedziec sie z kim sie plynie to najpierw trzeba zaplacic? kiepska opcja :D
nie pytam cie o pesel i dowod tylko o rodzaj posiadanych uprawnien i umiejetnosci.
- Nigdzie nie napisałem, że będzie 7 osób zielonej załogi. Zapraszam chętnych. W chwili obecnej na liście załogi są poza mną dodatkowo dwie sprawdzone w "bojach" osoby z umiejętnościami żeglarskimi.
nigdzie tez nie napisales ze jest odpowiednia zaloga.napiasales ze szukasz do 7 osob na max 8mio osobowy jacht. co samo w sobie sugeruje brak innych czlonkow zalogi. w sukosanie rzadko zdarza sie by sprawdzali papierkologie wiec wiele jest przypadkow zalog ktore nei powinny wyplywac poza glowki portu
- co do kiepskiej zachęty żeglarstwa.... wiesz - nie daję tej propozycji na forum dla żeglarzy/napaleńców tylko na forum fotograficznym. :)
Moim założeniem jest fajny plener fotograficzny pod żaglami. Jeśli dodatkowo kogoś zachęcę do żeglarstwa.... będę happy :)
jak widzisz pytania nie sa bezzasadne - tym bardziej ze zarejestrowales sie na forum tylko w celu wrzucenia reklamy (sadzac po napisanych postach)
nei wiem czy zdecydowalbym sie na wyjscie w morze z ludzmi ktorzy dziela sie informacjami zapewniajacymi bezpieczenstwo tak niechetnie jakby to byla tajemnica rzadowa.
ale zycze powodzenia w zbieraniu zalogi - teren wart plywania. byle zawiniec do portu bylo tyle samo co wyjsc.
Rejs ma charakter non-profit, nie zarabiam na tym, wszystko po kosztach, każdy płaci za siebie.
Cena to od 1 800 do 2 000 zł od osoby
wybacz ale nie moglem sie powstrzymac, bo kretaczy nie lubie.
cena czarteru 8osobowej lajby w firmie o ktorej piszesz to ok 800pln na osobe (liczac bavarie 40 czyli nienajmniejsza z mozliwych 8osobowek) nie liczac znizki ktora na pewno posiadasz skoro jak piszesz plywasz z nimi od kilku lat.
przejazd autokarem bezposrednio pod marine - 400pln w obie strony. ubezpieczenie na tydzien okolo 100pln.
razem wychodzi 1300pln. liczac poslizgi kurs euro itp .. niech bedize 1500 (choc i tak liczylem wszystko z gorka, al mozna na przykald poleciec samolotem i bedize drozej) . nadal zarabiasz 300-500pln od glowy, czyli finansujesz sobie rejs. nie widze w tym nic zlego, ale napisz - wy placicie ja jade za darmo jako kapitan i bedzie po problemie, a przede wszystkim uczciwie
sorry ale nie lubie jak ktos pisze "nie zarabiam" lub "po kosztach" i usiluje robic ludzi w konia
inna sprawa - za 80pln sie nie wyzywisz przez tydzien chyba ze bedizesz jadl pasztet ze starym chlebem. malo to przyjemne gdy wokol ludzie wcinaja swiezo zlowione krewetki z grilla.
piszesz ze to oferta dla pracujacych - to nie proponuj im studenckich rozwiazan. co za przyjemnosc jedzenia konserw z polski majac do wyboru rewelacyjne swieze i tanie owoce morza
jeszcze inna sprawa - ani slowem nie wspomniales o kasie jachtowej z ktorej oplaca sie postoje w portach i paliwo (no i zarcie ale to jak rozumiem ciagniesz z polski)
slowem - strasznie ale to strasznie grubymi nicmi szyta ta oferta
jackrabbit
29-01-2010, 16:32
moze te 300-500zl to wlasnie na oplaty portowe i paliwo? ja tam sie dwa razy wole zastanowic zanim nazwe kogos oszustem...
Wojciech
29-01-2010, 17:17
Witam
Sprawdze termin w moim marynarskim grafiku.
Pozydrawiam
Wojtas
ja tam sie dwa razy wole zastanowic zanim nazwe kogos oszustem...
nigdzie nie nazwalem nikogo oszustwem. napisalem ze nie lubie kretaczy. przy jasno postawionej ofercie watpliwosci niema.
ps. 500pln/os za kejowe i paliwo? :)
jackrabbit
29-01-2010, 17:23
ps. 500pln/os za kejowe i paliwo? :)
hmm moze woli troche wiecej uzbierac a pozniej nadwyzke oddaje albo daje na biedne dzieci, daj mu sie wypowiedziec :)
hmm moze woli troche wiecej uzbierac
moze .. i nie mam nic przeciw. podkresle jedynie ze caly czas pisze o przejrzystosci oferty. jak dla mnie moze na tym zarabiac miliony, byle uczciwie :)
Shadow767
29-01-2010, 18:20
moze .. i nie mam nic przeciw. podkresle jedynie ze caly czas pisze o przejrzystosci oferty. jak dla mnie moze na tym zarabiac miliony, byle uczciwie :)
do Sailor:
Witaj, widzę, że jakoś ożywiłeś się przy temacie żeglarskim :)
Jednak odnosze nieodparte wrażenie czytając Twoje wypowiedzi, że szafujesz uczciwością na lewo i prawo... zupełnie jak byś sam miał z tym kłopot. :)
Fakt znasz się na sposobie czarterowania łódek... wszystkie Twoje obliczenia są jak najbardziej prawdziwe.
Suchy koszt to ok 1400 - 1500 zl
w cenie zawarłem opłaty za kazdą noc w marinie plus opłata za park narodowy Kornati plus postój w Skriadin i zwiedzanie wodospadów rzeki Krka. Do tego w cenie zawarłem kaucje zwrotną za jacht.
Jednak pełne wyliczenie zobaczy ktoś kto jest chętny by wyruszyć.
Nie mam w zwyczaju okłamywania ludzi, tym bardziej tych z którymi chcę spędzić urlop :) Nie bedę kłamał, ze rejs kosztuje 800zł plus przejazd. Bo sam wiesz że tak nie jest!!!
Nie będę działał jak biura podróży, oferujące egipt za 700zł bo to nie prawda, gdzie na miejscu okazuje się że aby coś zobaczyć trzeba dopłacić do wycieczki, przewodnika, wstępu do rezerwatu itp... a często i do samego pokoju :)
Panie Piotrze, powtórzę jeszcze raz, może i znasz się na sposobach czarterowania, nie wiem czy na żeglowaniu... Jednak Twoje zacietrzewienie i sposób pisania w tym wątku... przypuszczam, że jeśli ktoś z Tobą żegluje to znosi atmosferę jaka stwarzasz. Jednak nie jest to klimat jaki ja preferuję, tym bardziej na pokładzie jachtu. Mimo wszystko chciał bym speddzić go miło :)
Teraz ja muszę coś napisać jak Ty musiałeś - jeśli do swoich fotograficznych klientów podchodzisz z taką manierą jak do żeglarstwa, to chyba nie chciał bym być jednym z nich. Wrzuć na luz i nie oskarżaj każdego wkoło. Może sam obracasz sie wśród klamców, stąd węszysz wszędzie oszustwo.
Życzę wszystkiego dobrego i sukcesów.
- Wojtek
Shadow767
29-01-2010, 18:28
moze te 300-500zl to wlasnie na oplaty portowe i paliwo? ja tam sie dwa razy wole zastanowic zanim nazwe kogos oszustem...
Dzięki, widzę że Ty wiesz o co chodzi...
Teraz ja muszę coś napisać jak Ty musiałeś - jeśli do swoich fotograficznych klientów podchodzisz z taką manierą jak do żeglarstwa, to chyba nie chciał bym być jednym z nich. Wrzuć na luz i nie oskarżaj każdego wkoło. Może sam obracasz sie wśród klamców, stąd węszysz wszędzie oszustwo.
widzisz - jakbys napisal na poczatku co obejmuje cena byloby zupelnie inaczej. a tak to postepujesz dokladnie jak biura podrozy oferujace egipt za 700pln
a co do moich klientow i ludzi z ktorymi plywam - jakos nikt nie narzeka, ludzie plywaja i pytaja sie o kolejne rejsy, a klientow jest na tyle duzo ze odsylam ich kolegom fotografom.
wiec twoje jakos te twoje narzekania malo maja sie do rzeczywistosci.
i rada taka od serca - podawaj konkretne dane to nikt sie nie bedzie czepial :)
ps. napiszesz jakiegos innego posta poza reklama? :)
Shadow767
29-01-2010, 21:57
ps. napiszesz jakiegos innego posta poza reklama? :)
- Oczywiście, że napiszę jeśli będę miał coś sensownego do powiedzenia :)
Na początku pisałem, że czytam... czytam i fotografuję
- na udzielanie mało czasu zostaje :)
p.s. po zastanowieniu stwierdzam, że w sumie.... zadałeś bardzo konkretne pytania do mojego wątku... :)
- mam nadzieję, ze wspólnie rozwialiśmy wiele wątpliwości.
Chętnych nadal zapraszam na priv
pozdrawiam - stopy wody...!
po zastanowieniu stwierdzam, że w sumie.... zadałeś bardzo konkretne pytania do mojego wątku... :)
- mam nadzieję, ze wspólnie rozwialiśmy wiele wątpliwości.
widzisz... czasem nie ma sensu sie unosic .. :)
silnych wiatrow
Marek Urbanowski
30-01-2010, 00:56
widzisz... czasem nie ma sensu sie unosic .. :)
silnych wiatrow
Jak widać rzeczowa dyskusja może doprowadzić do kompromisu:)
Moim zdaniem dobrze się stało, że sailor się upomniał o szczegółowe wyjaśnienia. Ja osobiscie jestem laikiem w tym temacie i nawet nie wiedziałbym o co zapytać. Jak juz zostało wspomniane często tak jest, że organizator
nie pisze wszystkiego dokładnie i dopiero na miejscu może się okazać, że nasze kieszonkowe na czas wyjazdu musimy wydać na coś zupełnie innego (nieprzewidzianego).
szyper88
17-02-2010, 14:03
tez lubie plywac ...ale nie lubie byc zaskakiwany w polowie wypoczynku ze trzeba jeszcze doplacic to i to i to i tamto jeszcze :(
lubie jasno i rzeczowo
koszty to ........
paliwo oplaty ..to
tyle i tyle to...
koszt calosci z tym i tym tyle i tyle :-)
plus kazdy kieszonkowe na piwo i fajki :-)
piszesz sie ... OK super
krotko i konkretnie :)
dobrych wiatrow ...nie tylko tych z pod koldry :-P "tfui Neptun"
ps. zobaczymy co i jak bedzie po rejsie ...:-)