Zobacz pełną wersję : Nikon D80 + 18-70 gdzie kupić
d_janicki
07-11-2006, 21:24
Witam
Mam duży problem od pewnego czasu nosze się z zamiarem kupienia Nikona D80 z obiektywem 18-70 z uwagi na brak d70s. Ale i z tym modelem jest problem, sklepy oferują ale na zamówienie do tego czas realizacji nieokreslony. Postanowiłem spróbowac na Allegro odbiór oczywiście osobisty. Tylko mam problem większość sprzedawców oferuje te aparaty z gwarancją europejską (żółtą). Czy jest ona honorowana przez NIKON POLSKA?
Bartek Witek
08-11-2006, 01:47
Witam!
Jeśli chodzi o zakupy to wszyscy na tym Forum zgodnie odpowiedzą "IMFOTO" czyli zakupy u Hesji!
Zadzwoń do pana Sławka, porozmawiaj. Podejrzewam, ze nie będziesz miał problemu z zakupem D70s (świetna cena), ani D80 z Polską Gwarancją. A na inne pytania prawdopodobnie również chętnie udzieli odpowiedzi.
Osobiście nie miałem jeszcze okazji dokonania zakupów w IMFOTO... ale juz niedługo :)
Powodzenia
d_janicki
08-11-2006, 08:32
Z Panem Sławkiem już się kontaktowałem u niego także problem ze sprzetem. We wszystkich sklepach są oferowane d70s, d80 jednak tego pierwszego już nie ma na rynku z powodu wycofania z produkcji a na drugiego należy czekać, ile? Zastanawiałem sie także nad kupnem Canona 30d + kit z uwagi na to iz posiadałem juz sprzęt tej firmy tylko to wiąże sie w przyszłości z zakupem dodatkowego obiektywu. A Nikon d80 z 18-70 to sprzęci bardzo dobry i obiektywik niczego sobie miałbym sporo czasu zanim kupiłbym cos dodatkowego. A może w przyszłości d200 jak ceny troszke spadna nie ze względu iz robi czy nie robi lepsze fotki tylkko ze względu na jego konstrukcje.
sastanawiam się już nad zakupem na Allegro tylko nie wiem czy w Polsce honorowana jest gwarancja europejska.
witam, czytam Wasze forum od jakiegoś czasu gdyż także focę i zarazem prowadzę firmę informatyczną.
Jakby co tam mogę sprzedać body Nikon D80 za 3478,46zł z VAT, NIKON D80+SIGMA DC 18-125mm F3.5-5.6 za 4891,72zł z VAT.
Gwarancja 12 mies Nikon POLSKA.
pozdr.
Paweł Krzaczkowski :: www.lynx.pl. :: www.stezyca.kaszuby.pl
sastanawiam się już nad zakupem na Allegro tylko nie wiem czy w Polsce honorowana jest gwarancja europejska.
No, Panie Kolego! Przy takiej kwocie to ja Alledrogo szczerze odradzam! Owszem są tam i dobre sklepy i uczciwi sprzedawcy, ale zbyt łatwo trafić na naciągacza lub innego krętacza, szczególnie przy zachęcającej cenie. Wybór należy do Ciebie, bo i pieniądze są Twoje. Ale ja swoje wydałem z gwarancją pewności. Taką gwarancję podobno daje Hesja, czego dowodem jest 50% postów na tym forum. Ja tej opinii zaufałem i już transakcja i szybkość przesyłki mnie o tym przekonały.
Gwarancję Europejską zrealizujesz w serwisie Nikon w Polsce, ALE musisz mieć dowód zakupu (paragon/faktura) wystawiony na terenie Unii, a z tym jak jest na Alledrogo - NIE WIEM.
Pamiętaj o jednym - cyfraki to b. skomplikowane i zaawansowane urządzenia. Przy takim nagromadzeniu bebechów zawsze może coś się stać, a wtedy...
P.S.: Jak kupisz z dystrybucji zagranicznej to jeszcze problemem może być instrukcja. Ty może po angielsku/niemiecku przeczytasz, ale Twoja dziewczyna/żona/mama/tata/syn/córka... niekoniecznie
Dziwi mnie czemu w PL sa takie problemy z dostepnoscia produktow Nikona. W Wiesbaden D70s i D80 sa do kupienia od reki, w kazdym sklepie foto i w Media Markcie.
Ba, nawet 18-200 VR mozna dostac w kilka dni...
Zapytaj w Foto-Plus. Tam powinien byc.
PN, bo Polska to nie 80 milionowy, bogaty kraj jak ten zlepek landów, w którym mieszkasz. Tutaj dystrybutor (Nikon PL) 'dostaje' moze 1/20 (a rzczej dużo mniej) tego co niemiecki odpowiednik. Więc a) ceny są gorsze b) dostepność jest jaka jest :(. Dokładając do tego jeszcze dziwną politykę serwisową chyba rozumiesz jak to wygląda. W innym wątku napisałeś o cenie Canona 30D, ktora była całkowicie inna niż w Polsce - to również wynika z powodów powyżej.
W momencie jak kupowałem D80 w imfoto, mogłem za podobną cenę sprowadzić sobie D200 z Niemczech (odliczając sobie Wasz podatek i bazując na niższych cenach w sklepach tyle by wyszło). Gorzej jakby mi sie potem zepsuł - znów do Niemieć by mi się nie chciało jechać, a u Nas niewiadomo jak by się nasz kochany serwis zapatrywał. Nawet gdyby uznał reklamację to pewnie by ze dwa, trzy miesiące naprawiał (bo nie obowiązywałyby go pewnie polskie przepisy o ochronie konsumenta, ale mogę się mylić).
Pozdrawiam
Erie
... mogłem za podobną cenę sprowadzić sobie D200 z Niemczech (odliczając sobie Wasz podatek i bazując na niższych cenach w sklepach tyle by wyszło)...
Jaki podatek?
Jaki podatek?
niemiecki VAT, przy zakupach w Polsce przez osobę z zagranicy równiez może sobie ona odliczyć nasz wspaniały 22% VAT - nie pytać tylko proszę jak to jest robione bo nie wiem, wiem tylko że się da
Z tym podatkiem to owszem - kiedyś tak było ale teraz kiedy wszyscy jesteśmy jedną wielką europejską "rodziną" to już nie działa.....
Jak to było robione - bardzo łatwo - albo tuż po przekroczeniu granicy - były takie specjalne punkty (pobierały prowizję) albo bezpośrednio w sklepie - tyle że to dla osób które podróżowały tam i z powrotem dość regularnie. Dotyczyło to przedmiotów powyżej jakiejś kwoty - nie pamiętam jakiej ale robiłam takie manewry z rowerem kupionym w Czechach - nie dość że byo taniej to jeszcze jak mi oddali vat - to już było extra:) Było! Ale już nie ma:(
grzegorzant
08-11-2006, 17:41
N d70s +18-70 - Vobis Toruń (galeria kopernicus) 3333 PLN
PZDR
niemiecki VAT, przy zakupach w Polsce przez osobę z zagranicy równiez może sobie ona odliczyć nasz wspaniały 22% VAT - nie pytać tylko proszę jak to jest robione bo nie wiem, wiem tylko że się da
Nie, nie, nie.
Tak bylo do 1 maja 2004. Sam odbieralem sobie 22% VAT za zakupy w PL :-)
Ale teraz jestesmy w EU i juz tak nie ma.
PS. Nikon D200 mozna miec juz za 1330 euro.
Kraków: D80 body za 3300zl
D80+SIGMA DC 18-125mm F3.5-5.6 za 3990zl
aha sa w ciagu 1-2 dni:)
D70s juz nie ma i z tego co wiem nie bedzie, podobnie wyglada sprawa z D50 zostaly tylko w kicie z 18-55
Było i jest - trzeba tylko poza EU jechać, mój kumpel cały czas to robi.
Erie,
ale Ty pisałeś, że mogłeś D200 teraz niedawno w Niemczech kupic i ten VAT odliczyc - i do tego się ustosunkowałam ja i kolega z Wiesbaden;) - Bo oczywiście sie nie da:)
A Niemcy to jednak w EU -
Do 2004 był to tzw zwrot Vat dla podróżnych - i żeby to dostac trza było zakupic w sklepie, który to honorował (to akurat nie był probem!)
Teraz pozostają sklepy na lotniskach - gdzie czasem można trafic super hiper okazję cenową - ale no właśnie trafic - czyli jak w totku:)
Kraków: D80 body za 3300zl
D80+SIGMA DC 18-125mm F3.5-5.6 za 3990zl
aha sa w ciagu 1-2 dni:)
D70s juz nie ma i z tego co wiem nie bedzie, podobnie wyglada sprawa z D50 zostaly tylko w kicie z 18-55
a teraz to zostalo tylko: NIKON D80+SIGMA DC 18-125mm F3.5-5.6 za 3899zł :) /15szt./. bodiego D80 już niet ;(
lynx-pomorskie
skoro w imfoto nie ma D70s albo trzeba czekac to luknij tu [sklep sprawdzony empirycznie tydzien temu :D ]:
http://cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=2503 (realizuja tak jak na stronie 2-3 dni) cena 3139 z vat
D80 + 17-80 jest tam rowniez tyle ze do 7 dni trzeba czekac
allegro odradzam jezeli jestes zdecydowany na nowy sprzet, za duzo kasy sie inwestuje, a zysk niewielki
d_janicki
08-11-2006, 22:24
Chciałbym Wam podziękować jutro Nikon D80 +18-70 będą u mnie. Zamówiłem także dla znajomej d50 z 18-55 zgadnijcie gdzie. W Foto Plus, bardzo miła obsługa realizacja natychmiastowa. Teraz czekam a potem zasypię was pytaniami na temat Nikona. Poprzednio miałem canona 350d + kilka fajnych szkiełek (50/1.4; 85/1.8; 17-40/4L; tamrona 28-75/2.8) oraz Olympusa E-1 którego najmilej wspominam nie ze względu na jakośc zdjęć lecz na ergonomię i super konstrukcję. niestety sytuacja finansowa zmusiła mnie do sprzedania całości sprzętu. A teraz postanowiłem po wielu wahaniach kupić Nikona, miałem okazję zrobić kilka fotek d70 i postanowiłem spróbować wejśc w nowy dla mnie system. Czy się opłacało to się okaże w tej chwili z pewnością tak przez jakiś czas nie mam zamiaru dokupywać do tego zestawu żadnych dodatków. Przyjdzie wiosna i zapewne skusze się na 2-3 stałki a jeżeli sprzęt przypadnie mi do gustu to i może d200.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
j.w. leci fajny film o amerykanskim dziennikarzu robiącym zdjęcia w 1979r w Nikaragui...Nikon FE2. Poezja