Zobacz pełną wersję : pytanie Vista
Kordian d70
28-01-2010, 21:21
witam i mam pytanko
powiem tak, kupilem kompa z Vista i zapomnialem wtedy zrobic Recovery
i teraz nie wiem co zrobic w przypadku formatu a taki mnie chyba wkrotce
czeka.
Czy mozna sciagnac jakas Viste z neta i wstukac moje numery seryjne,
ktore mam na naklejce czy to tez kradziez?
dzieki
witam i mam pytanko
powiem tak, kupilem kompa z Vista i zapomnialem wtedy zrobic Recovery
i teraz nie wiem co zrobic w przypadku formatu a taki mnie chyba wkrotce
czeka.
Jeśli dobrze zrozumiałem, nie masz Recovery DVD - jeśli nie dostałeś jej przy zakupie, to pewnie masz ukrytą partycję Recovery... Moim zdaniem najprościej to sprawdzić sumując rozmiary partycji i porównując wynik do teoretycznej wielkości dysku twardego. Jeśli "brakuje" gigabajtów, to coś jest schowane ;) Prawdopodobnie właśnie partycja Recovery. Możesz wtedy przeprowadzić proces recovery, a potem, na "świeżym" systemie, zrobić sobie obraz i go nagrać na płytkę.
Nie wiem co to za sprzęt (desktop/laptop) i jakiego producenta, więc nie powiem, jak uruchomić proces odzyskiwania - generalnie jest to jeden z klawiszy funkcyjnych - różni się w zależności od producenta.
Co do legalności rozwiązania ze ściągnięciem i wklepaniem własnego klucza to nie wypowiem się, bo nie jestem w 100% pewny.
Czy mozna sciagnac jakas Viste z neta i wstukac moje numery seryjne,
ktore mam na naklejce czy to tez kradziez?
To Ci nic nie da - MS ma osobną pulę kluczy dla systemów, które są preinstalowane. Nawet jak Ci taka płyta zadziała, to pojawi się problem, przy aktywacji.
Zdradź, proszę, co to za komputer / laptop. Sprawdzałeś, czy na dysku masz partycję recovery? Instrukcję obsługi czytałeś? Tam jest opisany sposób przywrócenia systemu.
dokładnie, powinieneś mieć ukryty dysk recovery z systemem skoro nie dostałeś go na DVD przy zakupie. sprawdzało się to bodajże wciskając i przytrzymując f3 lub f8 przy starcie komputera(zanim zacznie się ładowac windows). wtedy pojawia się okno gdzie jest możliwość odpalenia instalacji systemu z dysku recovery
Kordian d70
29-01-2010, 19:52
no mam dysk recovery i mam jeszcze jedno pytanie
czy jest sens nagrania plytki z recovery pomimo iz mam
to na dysku i jeszcze jedno czy mozna taka plytke
nagrac po prawie roku uzytkowania i czy on pamieta
poczatkowe ustawienia i programy czy juz biezace tez.
hp pavilion dv5 1140ew
Jest sens, bo jak padnie dysk to tracisz system, HP wysyła płyty, ale odpłatnie. W instrukcji obsługi jest napisane, żeby taki zestaw płyt przygotować, ale kto by czytał instrukcje.
Z tego co wiem, to płytkę można zrobić tylko raz, ale nie ma tu jakiegoś ograniczenia czasowego. Takie recovery pamięta tylko podstawowe ustawienia, takie jakie ustawił producent. Co więcej, niektóre recovery przywracają nawet układ partycji taki jak producent wymyślił (Toshiba tak chyba robiła).
Witam,
generalnie to jeśli zdobędziesz płytkę instalacyjną visty, to możesz sformatować dysk w laptopie lub wsadzić nowy,
zainstalować system i aktywować go powtórnie kluczem który masz. Ze strony producenta pewnie trzeba będzie ściągnąć kilka sterowników - grafika, dźwięk, lan, chipset. Jest to jednak proces dosyć długi, ale czasami niema innego
wyjścia. Kilka lapków już w ten sposób reanimowałem.