PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] The World is Wide.

Inkognito
28-01-2010, 20:43
Związek z tytułem jest mocno umowny - nie jest to wszak jakiś specjalnie szerokokątny kadr :)
Zatem proszę to traktować jako luźny tekst - tak chciałem nazwać cykl, który ten obrazek miał zapoczątkować, jednak na razie nie miałem czasu poszukać podobnych kadrów, cóż może na wiosnę :)

Tymczasem pytam - podoba się?

*

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/The_world_is_wide____prologue_by_ink_gp-1.jpg
źródło (http://fc01.deviantart.net/fs71/f/2009/347/4/7/The_world_is_wide____prologue_by_ink_gp.jpg)

*

wypass
28-01-2010, 20:53
oczywiście jak zawsze kadrowo i obróbkowo na wyskim poziomie!
czekam na dalszą część serii :)

Inkognito
28-01-2010, 20:53
To musisz poczekać do wiosny ;)

Dzięki za odwiedziny!

kichu
28-01-2010, 21:07
fotka i obrobka fajna, ale ciachnalbym kawalek z prawej tak powiedzmy jak jest ten balkon w prawym gornym (zeby go nie bylo)

wowczas znacznie bardziej zaakcentowana jest perspektywa ktora tworzy ulica (wzrok idzie od lewej i dalej za ulica w glab)

oczywiscie msz :)

Inkognito
28-01-2010, 21:13
Krzysiek! :D
Nie ma takiej opcji! ;)
Ostro kombinowałem kadrowo na miejscu, żeby to wcisnąć w takie a nie inne proporcje kadru (nie są przypadkowe).
Oczywiście inną sprawą jest echo i odzew. Wszelkie sugestie rozważać będę w przypadku wszelkich kontynuacji :)

dzięki!

mcl
28-01-2010, 21:55
napiszę w skrócie: +

Ostrry
28-01-2010, 22:20
jakieś takie niskie to zdjęcie, za mało góry, aż muszę się schylać przy oglądaniu :)

elektronik_tk
28-01-2010, 22:45
jakaś taka poświata wokol zoltego budynku. reszta jak zwykle się podoba :)

Inkognito
28-01-2010, 22:49

Jak bum-cyk-cyk - tam jest jasny gzyms wieńczący ścianę budynku!
Choć w wersji wielgachnej widać drobne obwódki, lecz na małej raczej przełożenia to nie ma :)

mikkay
29-01-2010, 00:24
Przyjemne. Czy przypadkiem bombel nie wrzucał kiedyś zdjęcia z tego miejsca?

Inkognito
29-01-2010, 00:25

Ja przynajmniej sobie nie przypominam :)

borsuke
29-01-2010, 00:55
Zdradzisz tajemnice obróbki?

SzymonWojciechowski
29-01-2010, 01:49
Podoba mi się bardzo!
A żółty budynek faktycznie ma lekki glow.
Pozdrawiam i czekam na następne z serii

woda
29-01-2010, 04:05

To moze byc efekt wyostrzania.

Nie. Bombla bylo troche inne. Pamietam bo tez mi sie podobalo :)

B. dobre zdjecie moim zdaniem. I dobrze, ze balkon zostawiles :) Obrobka tez mi sie widzi, zwlaszcza, ze ostatnio sam dlubie w PS-ie probujac zrobic cos moze nie dokladnie tak jak Ty ale podobnie.

malasana
29-01-2010, 09:10
Fajne, streetowe w sumie, foto. Podoba mi sie.

jerezano
29-01-2010, 09:20
Przyzwyczaiłeś widzów do świetnych kadrów więc miło jest, że kontynuujesz to dzieło... :)

elektronik_tk
29-01-2010, 09:42
tylko ja się zapytam: a gdzie jest kwadrat? :D

Inkognito
29-01-2010, 13:01
tylko ja się zapytam: a gdzie jest kwadrat? :D

W d... :D

Cieszę się, że Wam przypasił kadr, bo to mój ulubiony z 2009 roku :)

A tajemnicy obróbki nie ma żadnej.
Wszystko selektywnie na krzywych - osobno praca nad kontrastem, osobno nad kolorem - ot cała historia - łatwizna ;)

Krychaj
29-01-2010, 13:22
Bardzo fajnie wyszło.

Dlaczego nie w kwadracie ? :)

Inkognito
29-01-2010, 13:23
Ale się nabijacie... :D
Czy ja powiedziałem, że to jedynie słuszny format? :)
10x4 też jest fajny - nawet fajniejszy od kwadratu :D

Ostrry
29-01-2010, 13:41
Pozwoliłem sobie sprawdzić jak to zdjęcie będzie wyglądało w kwadracie i muszę przyznać że całkiem nieźle :)
Oto dwie moje propozycje :)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img168.imageshack.us/img168/853/00000000001b.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/4056/00000000002w.jpg)

Inkognito
29-01-2010, 14:11
Bożesztymój Dariuszuuuuu....

barbi
29-01-2010, 23:16
Ładne zdjęcie, ale dla mnie nie do końca. Dużo się dzieje w kadrze, i dobrze, bo przyjemnie się to odbiera. Mam jedynie zastrzeżenia do trzech rzeczy (ale tylko w Twoim przypadku - moje ambicje wobec Ciebie są wygórowane :-D):
1. Żółty budynek na wprost po lewej stronie jest w perspektywie niesymetryczny;
2. Kolumna przy drugiej kobiecie z facetem przy lewej stronie kadru dziwnie wygląda:
3. Niebo wygląda jak nakropkowane "fleki".

Inkognito
30-01-2010, 00:04
barbi, im bardziej się staram i kombinuje, tym bardziej się czepiasz :)
Nie mówię, że to źle - ale czasem to aż nie wiem co powiedzieć.
Jednak odpowiem:

Ad1.
O ile sobie przypominam, fizycznie nie ma możliwości przy tego typu kadrze uchwycenie "symetrycznej perspektywy" z tego miejsca.
A właśnie idea tego zdjęcia to przestrzenność, tyle, że w szerokości (choć szkiełko nie było jakieś ultra szerokokątne - i o to wrażenie w tym cyklu pierwotnie miało chodzić).
Poza tym. Powiedz mi... PO CO? Taka symetria - o ile dobrze sobie to wyobrażam (bo w praktyce nie da sie tak spojrzeć, pomijając już fakt, że budynek może nie być zbudowany na planie trapezu równoramiennego) - niewiele w perspektywie harmonii kadru zmienia. Tak mi się wydaje. Ale to czysto teoretyczne rozważania.

Ad2.
Tej kolumny to nawet nie chce mi się szukać na zdjęciu :)

Ad3.
Potwierdzam, niebo to najsłabszy element tej fotografii.

barbi
30-01-2010, 00:35
barbi, im bardziej się staram i kombinuje, tym bardziej się czepiasz :)
Nie mówię, że to źle - ale czasem to aż nie wiem co powiedzieć.
Jednak odpowiem:

Ad1.
O ile sobie przypominam, fizycznie nie ma możliwości przy tego typu kadrze uchwycenie "symetrycznej perspektywy" z tego miejsca.
A właśnie idea tego zdjęcia to przestrzenność, tyle, że w szerokości (choć szkiełko nie było jakieś ultra szerokokątne - i o to wrażenie w tym cyklu pierwotnie miało chodzić).
Poza tym. Powiedz mi... PO CO? Taka symetria - o ile dobrze sobie to wyobrażam (bo w praktyce nie da sie tak spojrzeć, pomijając już fakt, że budynek może nie być zbudowany na planie trapezu równoramiennego) - niewiele w perspektywie harmonii kadru zmienia. Tak mi się wydaje. Ale to czysto teoretyczne rozważania.

Ad2.
Tej kolumny to nawet nie chce mi się szukać na zdjęciu :)

Ad3.
Potwierdzam, niebo to najsłabszy element tej fotografii.

Przy oglądaniu zdjęć w architekturze kieruję się zasadą (moją) - "patrz na wprost , a póżniej rozglądaj się po bokach". Jeśli nie jest to impertynencją z mojej strony - popatrz na Twoje zdjęcie moimi oczami, a będziesz wiedział, o co mi chodzi. :)