Zobacz pełną wersję : Doostrzanie w D300
Witam szanownych kolegów w tym dziale. D300 mam od tygodnia i interesuje mnie czy kożystacie w ręcznego doostrzenie w obiektywach, czy może nikkor już ostrzy idealnie na 0?
A jeśli do ostrzacie to może podpowiecie jak to najlepiej zrobić?
W tipac widziałem sposób, ale może znacie lepszy?
nokinnikon
28-01-2010, 19:22
Witam szanownych kolegów w tym dziale. D300 mam od tygodnia i interesuje mnie czy kożystacie w ręcznego doostrzenie w obiektywach, czy może nikkor już ostrzy idealnie na 0?
A jeśli do ostrzacie to może podpowiecie jak to najlepiej zrobić?
W tipac widziałem sposób, ale może znacie lepszy?Można trochę jaśniej. Jakoś nie umiem złapać o co chodzi?
Chodzi mi o ustawienie "Precyzyjna korekta AF"
Czy regulujecie sami czy wyłączacie tą funkcję.
Mistrzu poczytaj instrukcję, bo naprawdę mylisz pojęcia...
Więc chodzi Ci o BF/FF ?
nokinnikon
28-01-2010, 19:56
Czy regulujecie sami czy wyłączacie tą funkcję. Jeżeli w obiektywie stwierdzimy bf lub ff to można to spróbować skorygować z wykorzystaniem funkcji, którą w tym zakresie oferuje D300. Ja nie miełem takiej potrzeby chociaż z ciekawości się tym pobawiłem.
Tak właśnie oto mi chodzi.
coś już wiem
A jak stwierdzacie BF lub FF?
Patrzysz i widzisz: BF albo FF, albo oba naraz.
mam deja vu
Slawek Wojtczak
29-01-2010, 00:46
robisz pod kątem zdjęcie kartki z książki i potem sprawdzasz, który wers jest ostry. jeśli ostry wers jest powyżej tego na którego ostrzyłeś to masz FF, a jeśli poniżej to masz BF. jeśli ostry jest ten na którego ostrzyłeś, to wszystko ok i można robić zdjęcia ;-)
Szakall1
29-01-2010, 11:25
tu masz opisane wszystko dokładnie wraz z obrazkami :) http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55208
Dziękuję bardzo juz wszystko wiem.