Maciek R
28-01-2010, 16:38
Witam.
Szukałem na forum - nie znalazłem.
W internecie znalazłem informacje, ale zastanawiam się nad ich pewnością.
Posiadam lampy: Metz 48af, Pentax FTZ oraz lampę od zenita i starego vivtara.
Oczywistą oczywistością jest, że jeśli chodzi o napięcie na gorącej stopce dwie pierwsze lampy nie uszkodzą odbiornika radiowego.
Natomiast lampa od Zenita oraz Vivitar dają bardzo wysokie napięcie na stopce. Jak to jest z wyzwalaczem?
Wydaje mi się, że te lampy mogą mi po prostu spalić odbiornik - w internecie znalazłem gdzieś informację, że bez problemu można z tego tak skorzystać.
Radiowyzwalacze jakie biorę pod uwagę to Phottix ASTER albo Yongnuo RF-602.
Jak to jest? Popalą mi odbiorniki czy nie?
Dodatkowo, jeśli popalą, to czy dałoby coś wlutowanie w te lampy złącza PC i próbowanie w ten sposób połączyć je z odbiornikiem (jeśli to w ogóle możliwe zamontować gniazdo PC)?
Szukałem na forum - nie znalazłem.
W internecie znalazłem informacje, ale zastanawiam się nad ich pewnością.
Posiadam lampy: Metz 48af, Pentax FTZ oraz lampę od zenita i starego vivtara.
Oczywistą oczywistością jest, że jeśli chodzi o napięcie na gorącej stopce dwie pierwsze lampy nie uszkodzą odbiornika radiowego.
Natomiast lampa od Zenita oraz Vivitar dają bardzo wysokie napięcie na stopce. Jak to jest z wyzwalaczem?
Wydaje mi się, że te lampy mogą mi po prostu spalić odbiornik - w internecie znalazłem gdzieś informację, że bez problemu można z tego tak skorzystać.
Radiowyzwalacze jakie biorę pod uwagę to Phottix ASTER albo Yongnuo RF-602.
Jak to jest? Popalą mi odbiorniki czy nie?
Dodatkowo, jeśli popalą, to czy dałoby coś wlutowanie w te lampy złącza PC i próbowanie w ten sposób połączyć je z odbiornikiem (jeśli to w ogóle możliwe zamontować gniazdo PC)?