PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze radiowe a lampy z wysokim napięciem

Maciek R
28-01-2010, 16:38
Witam.

Szukałem na forum - nie znalazłem.
W internecie znalazłem informacje, ale zastanawiam się nad ich pewnością.

Posiadam lampy: Metz 48af, Pentax FTZ oraz lampę od zenita i starego vivtara.

Oczywistą oczywistością jest, że jeśli chodzi o napięcie na gorącej stopce dwie pierwsze lampy nie uszkodzą odbiornika radiowego.
Natomiast lampa od Zenita oraz Vivitar dają bardzo wysokie napięcie na stopce. Jak to jest z wyzwalaczem?
Wydaje mi się, że te lampy mogą mi po prostu spalić odbiornik - w internecie znalazłem gdzieś informację, że bez problemu można z tego tak skorzystać.

Radiowyzwalacze jakie biorę pod uwagę to Phottix ASTER albo Yongnuo RF-602.

Jak to jest? Popalą mi odbiorniki czy nie?

Dodatkowo, jeśli popalą, to czy dałoby coś wlutowanie w te lampy złącza PC i próbowanie w ten sposób połączyć je z odbiornikiem (jeśli to w ogóle możliwe zamontować gniazdo PC)?

joker333
29-01-2010, 18:00
nqa qphotixach jest w instrukcji ze bodajże do 400 volt można,(a mało które więcej mają) ja podpinałem zenitowe sieciowe lampy i śmiga :)

joker333
29-01-2010, 20:48
właśnie po powrocie do domu sprawdziłem instrukcje, więc za nią :
"Flash compatible: for flash with 3-400v"

Maciek R
29-01-2010, 22:06
Serdecznie dziękuję za informację.

Pozdrawiam.

pedro88
29-01-2010, 23:17
Mam podobny dylemat, właśnie kupiłem vivitara 283, sprawdzałem go miernikiem i pokazuje mi 290V :/ - jak się ma ten wynik do Yongnuo RF-602?

Maciek R
30-01-2010, 13:06
Przejrzyj instrukcję czy nie ma podobnego zapisku, jak ten, o którym napisał joker333.

pedro88
30-01-2010, 14:36
Nie mam instrukcji-bo nie mam tych wyzwalaczy, jestem na etapie poszukiwania najodpowiedniejszych. Pisałem do kilku sprzedawców na ebay ale żaden nie podał mi konkretnego napięcia,jeden wspomnial że mogę poprzec PC sync,ale na flickr wyczytałem, że to nie zmienia niczego...no i dalej znak zapytania

Albert44
30-01-2010, 15:15
Nie mam instrukcji-bo nie mam tych wyzwalaczy, jestem na etapie poszukiwania najodpowiedniejszych. Pisałem do kilku sprzedawców na ebay ale żaden nie podał mi konkretnego napięcia,jeden wspomnial że mogę poprzec PC sync,ale na flickr wyczytałem, że to nie zmienia niczego...no i dalej znak zapytania
Z info na flickr-u wynika, że RF-602 są niskonapięciowe. Czyli aby odpalić Vivitara 283 (a nie RF-a ... :p) trzeba by wstawić w bebechy lampy separację na triaku.

xxxam
01-02-2010, 12:06
mi RF odpaliły kilkukrotnie starego Baruna ( z wysokim V) ale później odbiornik przestał działać - tzn mrugał diodami ale lampy nie wyzwalał. W instrukcji nic nie piszą, ale pisałem do chińczyka (producenta) i powiedzieli mi że do 12 V, a potem zmienili w instrukcji ...

za to jeden ze sprzedawców stiwerdził, że można zakładać cokolwiek - i że u niego działa.

ja już chyba staruchów nie podłączam ...

AlleG
05-03-2010, 18:45
ja phottixach aster jest ze do 400V, podpinalem niejednokrotnie bez najmniejszego problemu starego vivtara i National PE. dalej działają jak złoto.

Kacperus
07-03-2010, 13:26
Miałem podobny problem z moim Vivitarem 283 zastosowałem rozwiązanie ze strony:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39769-jak-przerobic-stara-tania-lampe-zeby.htm
Natomiast podział mocy :
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18383
Wiem że stony są dawno odkryte, niemniej może komuś się przyda.