PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Magda

D_Z_I_A_D_E_K
28-01-2010, 13:44
Moja żonka.

Z góry przepraszam za rozmiar ale w takiej formie chciałem Wam pokazać.
Aha i nie ważyć mi się powiedzieć złego słowa o zdjęciach ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/madzia-1.jpg
źródło (http://www.toya.net.pl/~robert28/madzia.jpg)

jacek.gold
28-01-2010, 13:54
o zdjęciach nic nie powiem ale środkowe pole w kosz a poza tym jak pisał poeta "a reszta na kran może wskoczyć mnie." ;)

LWO
28-01-2010, 15:06
nic nie napisze o zdjeciach bo nie wolno ale jak dla mnie na nie

nickt
28-01-2010, 18:56
Generalnie ja bym ramkę usunął ...najlepiej wraz z zawartością :P
A tak zupełnie poważnie odważę się napisać co nieco o zdj....fotografiach :P
Na wszystkich przede wszystkim przeszkadzają włosy na twarzy, najlepsze mogłoby być 3 ale bez okularów, 2 bardzo niekorzystna poza dla modelki i dodatkowo ostre światło prosto w oczy. Na 1 mi np przeszkadzają okulary bo wzrok skupia mi się na tym drzewie w odbiciu oraz znowu na tych włosach na twarzy....
Generalnie trochę jeszcze pracy i będzie dobrze. Aha spróbowałbym jeszcze trochę z kontrastem powalczyć, żeby nie było tak szaro, bo to pewnie lato było a tu tak jakoś ponuro :/

D_Z_I_A_D_E_K
28-01-2010, 19:16
.......................
dzięki nie ma jak konstrultywna opinia.
czemu ta 2 Wam się nie podoba (?) mnie właśnie ona najbardziej podchodzi potem 1 i 3.
Co to 2 to raczej był już zachód słońca.
Co do kontrastu to fakt 2 jest trochę szaro-szara ale pozostałe chyba ok przynajmniej u mnie na laptoku.
No fakt jeszcze długa droga przede mną i nie wiem czy dotrwam do końca.

D_Z_I_A_D_E_K
28-01-2010, 19:18
.

amirez
28-01-2010, 20:54
Dwójka się nie widzi, bo ostre światło spowodowało przepał i uwypukliło fakturę skóry, co
dostojności modelce nie przydaje.
/To tak najdelikatniej jak umiem ;) /

blue_21
28-01-2010, 21:32
jeśli miałbym wybrać spośród tych trzech - trzecie

Pantani
29-01-2010, 01:19
...na moim monitorze żadnych przepałów nie ma i do obróbki BW bym się nie czepiał. Rozmycie też podoba mi się.
Nie wszystkie pozy pasują każdej modelce, na 2 takie skręcenie głowy skraca jakby podbródek, głowa cię cofa i wypychają policzki. Spróbował bym poprosić o wypchnięcie podbródka w przód, na 1 chyba tez i lekko w dół. 3 wodać podenerwowanie albo zniecierpliwienie - usta są spięte, zalecam powiedzieć coś głupiego i wystrzelić serią :)
Oczywiście wszystko bez urazy, fotografowanie swojej kobiety połączone ze zbyt dogłębną analizą wyników zwłąszcza w jej obecności to temat śliski, znam z autopsji ;)
pozdrawiam serdeczenie

D_Z_I_A_D_E_K
29-01-2010, 10:19
...na moim monitorze żadnych przepałów nie ma
no właśnie u mnie też nie ma ale nie chciałem się kłócić bo myślałem że może jest coś nie tak z moim wyświetlaczem, a pipetą w ps-ie nie chciało mi się sprawdzać.

LWO
29-01-2010, 10:43
zamiast sie klocic moze lepiej troche przyjrzec sie zdjeciom :) (przepal zaznaczony na czerwono, wybrane fragmenty powiekszylem do 200% zeby bylo widac dokladnie)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img713.imageshack.us/img713/4552/obrazek3l.jpg)

źródło (http://img684.imageshack.us/img684/5172/obrazek4f.jpg)

źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2893/obrazek5h.jpg)

stig
29-01-2010, 10:59
Noooo... Zajebiste przepaly! :mrgreen:

LordRamzes
29-01-2010, 11:05
na 2 zapewne źle dobrana ogniskowa spowodowała powiększenie policzków brody itd :( , na 1 faktura skóry nie do przyjęcia :( , albo mi się wydaje albo widzę miejscowy blur na 1 a jeśli mi się nie wydaje to obróbka zła :(.

D_Z_I_A_D_E_K
29-01-2010, 11:47
zamiast sie klocic moze lepiej troche przyjrzec sie zdjeciom :) (przepal zaznaczony na czerwono, wybrane fragmenty powiekszylem do 200% zeby bylo widac dokladnie)
ale przecież ja się nie kłócę, fakt śą przepały teraz to widzę szczególnie na dwójce jest GIGANTYCZNY :)

kedazi
29-01-2010, 11:53
2 do kosza

Ghoust1983
29-01-2010, 11:59
miłe choć 2 mi nie leży i w trójce widać pięknie odbici fotografa ;)))

pinokio
29-01-2010, 12:01
Lewe i prawe, bym jej pokazał, a środkowe wyrzucił.

Pantani
29-01-2010, 16:03
Podzielam zdanie powyżej.

Co do przepałów - też się ubawiłem. Autor utracił przez to szczegóły w porach ;)
...jest już kategoria szumofobów, definiuje zatem nową przepałofobów. ;)

pozdrawiam

Pantani
30-01-2010, 12:00
..zajrzałem do linka w podpisie LWO, świetny kontrowersyjny artykuł. Jakby odzwierciedla odwrotność wypowiedzi LWO. Ale nie o to mi chodzi.
...sam kiedyś byłem skrytykowany przez konkurencję regionalną w mojej okoklicy za jakieś fotki. Zaglądam potem do ich portfolio, a tam błędy tak karygodne, że szkoda gadać. Niektóre z fotek były nawet na forum nikona, a autor podaje na stronie linka, mówiąc, że spotkały się tu z uznaniem. Straszne abberacje, przepały itd. Krytyka moich była zatem niedorzeczna z ust autora.
Konkluzja taka, że najczęściej zdjęcia fotografów niepodobają się ..innym fotografom. Zawsze jest coś do poprawki.
Co na to wielcy mistrzowie? ..nic.
Jak pokazują przykłady z artykułu zasady (fotografii również) są po to aby je łamać. Sztuka jest zabawą narzędziami i zasadami, czasem się maluje precyzyjnie farbą czasem roztrzaskuje jej słoik na obrazie i sika na to dla dodatkowego efektu. :)
Przepraszam za OT ale ten artykuł naprawdę mi się spodobał, dzięki LWO za "dystrybucję" tłumaczonego :) powinien być przyklejony gdzieś na forum...

LWO
30-01-2010, 16:24
Podzielam zdanie powyżej.

Co do przepałów - też się ubawiłem. Autor utracił przez to szczegóły w porach ;)
...jest już kategoria szumofobów, definiuje zatem nową przepałofobów. ;)

pozdrawiam

mnie tam te przepaly nawet nie interesowaly pokazalem tylko ze sa bo ktos wczesnies zwrocil uwage ze zdjecia sa przepalone z czym autor sie nie zgodzil.... moze nie ma skalibrowanego monitora i podglad tego co widza inni na swoich moglby mu w czyms pomoc (wstawilem 3 zdjecia)

jak ktos sie czuje urazony to moze sobie powytykac w moich watkach mimo ze mam 37 postow watkow jest kilka :)

kolejna rzecza jest ze lepiej jak ktos powie wprost ze cos jest bee niz wierzyc ze popelnione zdjecie nadaje sie do gazety

kolejna rzecza jest wstawianie zdjec swoich pociech , dziewczyn itd mamy do nich sentyment i ciezko zniesc ze ktos krytykuje wyraz twarzy, cienie pod oczami itd u osob ktore kochamy

zdjecia pociech moim zdaniem powinny byc w dziale albumowe chyba ze powstanie podzial w portrecie ale o tym juz ktos pisal w innym watku

jak kogos bardzo boli to co napisalem to zawsze moze wyslac PM zebys sie odp. :D

Pantani
30-01-2010, 17:25
..jeśli chodzi o mnie to wypowiadam się zupełnie żartobliwie, co odzwierciedlają emotikonki, mam nadzieje że nikogo nie uraziłem. Co do przepałów oczywiście w szkołach plastycznych niejeden nauczyciel gotów to sprawdzać z narzędziem "pipeta" i dać minusa za to, że jednak 0.005% powierzchni kadru wykazało wyjazd poza skale. To jakby dać minusa za przepalenie drutu wolframu w żarówce albo płomienia świecy. Czy słuszne? na pewno rygor warsztatu jest ważny i tu się zgodzę z LWO - przy założeniu niechlujstwa warsztat stałby w martwym punkcie, olewało by się to i tamto i żadne ze zdjęć nie byłoby na 100% dokończone.
Jest tez druga strona medalu - znajomy muzyk powiedział mi kiedyś, że w pewnym momencie wydaje się płytę, żeby przestać szlifować stary materiał w kółko, bo zawsze da się coś zmienić. Druga myśl, nomen omen, zawarta we wspomnianym 2 posty wyżej przeze mnie artykule, mówiąca m.in. o tym, że zasady czasem należy mieć w... no głęboko:)

Fakt sentyment przeszkadza obiektywizmowi, jednak przesadny perfekcjonizm odbiera oddech polotowi.
Dlatego śmiałem stwierdzić, że ważniejsze są same układy kompozycyjno-geometryczne od wyliczeń matematycznych.

...chyba chciałem powiedzieć, że nie ma co wpadać w skrajności, tylko słuchać wszystkich, wyciągać średnią i uczyć się czerpiąc przyjemność z nauki. :)

Aby humorystycznie zakończyć powiem że jak wielki kolarz uczestniczy w kraksie to komentator mówi o "spektakularnym wypadku", jeśli wyłoży się rowerzysta amator to się mówi że się "pożądnie wyp...lił". ;) :)

pozdrawiam wszystkich i życzę ładnej pogody na niedziele

LWO
30-01-2010, 17:49
troche czasu spedzilemw pewnym PLSP gdzie moze nikt nie mierzyl pipeta przepalow ale potrafil cisnac Twoja praca o zmiemie na 20 minut przed koncem zajec i nagle okazywalo sie ze praca przez ostatnie 60 minut + przerwa (nikt nie chodzil na przerwy nie bylo czasu) szla o kant .... poprostu nie widze sensu robic obrony czestochowy w tematach ktore sa jednoznaczne bo przepal labo jest albo go nie ma , czarno na bialym to jaki ma wplyw to odmienna sprawa :)