Zobacz pełną wersję : Pytanie do tych, którzy przesiedli się z D70s na D90
Czołem,
Spodziewam się, że D90 - jako nowszy - jest pewnie ogólnie lepszym aparatem. Zapewne mniejszy szum przy wysokich ISO, parę pixeli więcej na kadrowanie też by się przydało. Podstawowa obawa - utrata synchro 1/500s.
Jak sobie z tym radzicie w nowym body? Tryb FP sie sprawdza? Pamiętam, że kiedyś czytałem u Kena, iż FP to zawracanie głowy.
Dzięki.
Czołem,
Spodziewam się, że D90 - jako nowszy - jest pewnie ogólnie lepszym aparatem. Zapewne mniejszy szum przy wysokich ISO, parę pixeli więcej na kadrowanie też by się przydało. Podstawowa obawa - utrata synchro 1/500s.
Jak sobie z tym radzicie w nowym body? Tryb FP sie sprawdza? Pamiętam, że kiedyś czytałem u Kena, iż FP to zawracanie głowy.
Dzięki.
Hmm ... ja robiłem próby z SB 900 .... i daje radę ,aż do 1/4000s
Hmm ... ja robiłem próby z SB 900 .... i daje radę ,aż do 1/4000s
Tak, ale w trybie FP, w którym dysponujesz tylko ułamkiem mocy lampy.
Przepraszam, a do czego potrzebujesz 1/500 i pełnej mocy?
Tak, ale w trybie FP, w którym dysponujesz tylko ułamkiem mocy lampy.
no znowu nie popadajmy w skrajnosci.
Lampa owszem - traci czesc mocy przez koniecznosc blysniecia kilka razy, ale zwykle nie tyle, by nie miec jej wystarczajaco duzy, by doswietlic dany kadr.
Ken ma wiele roznych teorii i trzeba na to patrzec z przymruzeniem oka.
powiem tak: przy slabym swietle tryb FP jest Ci niepotrzebny, bo niby po co mialbys uzyc czasu krotszego niz 1/250?
ruch i tak zamrozisz.
Przydaje sie za to na pewno w mocnym swietle gdy chcesz doswietlic, a nie chcesz przymykac przyslony zeby zejsc do 1/250, albo gdy nawet mimo to dalej jest za jasno. Wtedy mocy lampy mi zawsze starczalo, a zaznaczam, ze uzywam zwykle SB600, ktora jest slabsza od SB900.
Tak, chodzi przede wszystkim o błysk delikatnie rozświetlający cienie przy jednocześnie małej głębi. W plenerach przydatne.
A tak w ogóle: faktycznie duża róznica po przesiadce na D90? Nie pytam o rozdzielczość ofkors.
Synchronizacja 1/500 to jedyna rzecz ktorej brakuje mi po przejsciu z d70s na D90 głownie w plenerze :-) Ratuje sie programowym ISO i niestety wyzszą przysłoną
Patrzac tak z perspektywy czasu to ten D70s nadal swietny aparat.
slawson38
30-01-2010, 22:30
Przesiadłem się z D 70s na D 90.
D 70s - na pewno lepiej leży w ręku, ale grip w D 90 załatwia sprawę.
Synchronizację FP w D90 i SB 600 całkowicie mi wystarcza gdy potrzeba rozjaśnić cienie.
A różnica jest duża - pod każdym względem.
Przesiadłem się z D 70s na D 90.
D 70s - na pewno lepiej leży w ręku, ale grip w D 90 załatwia sprawę.
Synchronizację FP w D90 i SB 600 całkowicie mi wystarcza gdy potrzeba rozjaśnić cienie.
A różnica jest duża - pod każdym względem.
Czyli zdecydowanie polecasz?
Ratuje sie programowym ISO
Czyli? W D90 chyba nie ma 100?
jest 200, ponizej programowo
jest 200, ponizej programowo
A na czym polega owo programowe obniżenie czułości?
pioter m
02-02-2010, 21:12
Elektronika oslabia sygnal z matrycy. Zadna filozofia. Mozna wzmacniac i mozna oslabiac. Aczkolwiek lepiej jest, kiedy dane iso jest natywne. W tym przypadku natywne iso jest 200, a kolejne to poprostu wzmacnianie sygnalu. Jesli jakosc sygnalu wysciowego jest dobra, to duzo mozna wyciagnac.