PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibrator czy to wogóle ma sens?

manfred
28-01-2010, 08:52
Spedziłem wczorajszy cały dzień przy zabawie w "obróbkę zdjęć" I tak sie zastanawiam czy ta moja praca ma sens w przypadku nieskalibrowanego monitora. Monitor jaki używam to wiekowy CRT SyncMaster 757DFX i raczej nie zanosi się na zmianę. Czy w takim razie jest sens zakupu urządzenia a jeśli tak czy w kwocie do max 700-800 zł znajdę coś sensownego? Szukam osoby z okolic Zakopanego która odpłatnie wykona dla mnie kalibrację monitora.

Kyle
28-01-2010, 09:04
Spedziłem wczorajszy cały dzień przy zabawie w "obróbkę zdjęć" I tak sie zastanawiam czy ta moja praca ma sens w przypadku nieskalibrowanego monitora. Monitor jaki używam to wiekowy CRT SyncMaster 757DFX i raczej nie zanosi się na zmianę. Czy w takim razie jest sens zakupu urządzenia a jeśli tak czy w kwocie do max 700-800 zł znajdę coś sensownego? Szukam osoby z okolic Zakopanego która odpłatnie wykona dla mnie kalibrację monitora.Kolorymetr w tej kwocie sensowny znajdziesz (dobrze nadający się do kalibracji wyświetlaczy z wąskim gamutem).

Tylko pytanie w jakim stanie jest Twój CRT ... czy przypadkiem jedną nogą nie jest w grobie zlewając cienie itd. itp.

manfred
28-01-2010, 11:14
Monitor jest w bardzo dobrej formie przynajmniej tak mi się wydaje. A mógłbys cos sensownego polecić?

Artur_O
28-01-2010, 12:17
A mógłbys cos sensownego polecić?

Np. http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=1649&nazwa=Eye-One%20Display%202

Kyle
28-01-2010, 12:21
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to sprawdzony XRite Eye-One Display 2 (dawniej Gretag Macbeth) ... ale może jest coś konkurencyjnego o czym nie wiem (np. Spyder ... nie miałem ... ale słyszałem złe opinie ... może coś się poprawiło w tych najnowszych wersjach)

manfred
28-01-2010, 15:46
Ot i staneło na tym że wymieniłem CRT na LCD aż strach mnie ogarnia jak zabiorę się do pracy.