PDA

Zobacz pełną wersję : ile błysków?

Gawronnek
07-11-2006, 16:31
witam, zastanawiam się nad trwałością lamp błyskowych, przymierzam się do kupna używanej lampy i zastanawia mnie ile błysków może wykonać np. SB-26 czy SB-800 zanim padnie, i co może paść oraz jaki koszt ewentualnej naprawy, czy ktoś może mi na te pytania odpowiedzieć?

freefly
07-11-2006, 17:22
Wszystko chyba zależy od intensywności eksploatowania. Wydaje mi się, że trudno jest odpowiedzieć na to pytanie. Najczęściej pada malutka cewka lub jak kto woli mały transformatorek impulsowy, inicjujący zapłon palnika. To coś kosztuje z 5 PLN (oczywiści nie w serwisie), lub można wylutować z innej starej lampy o podobnych parametrach i samemu dokonać naprawy. Jak się spali to po pierwsze czuć (owinięty jest jakąś izolacją, która zasze sie topi) i po rozkręceniu głowicy lampy widać co się spaliło.

Madro
11-11-2006, 23:55
Moja Agfa właśnie zakończyła 30-ty rok służby i nie ma zamiaru przejść na emeryturę. Szkoda tylko że po upadku stopka jej pękła....

krystek
12-11-2006, 11:06
i ja sie wlasnie sklaniam do zakupu, tez 26 lub 24. nawet nie widzialem, ze tak ciezko cos znalezc...

photoprint
23-11-2006, 18:33
Ale czy SB26 lub 24 dziala z cyfrowkami?? Nie warto chyba kupowac zabytkow patrzac na ceny. Teraz SB600 to wydatek ok 600-700 zl. A Predzej zmienisz 3 nowe korpusy niz zalatwisz lampe.

wielebny0
23-11-2006, 21:00
Hłe hłe!!!! SB 600 za 600- 700 zł Kolego kiedy ty pisałeś tern post? przypominam średnia cena SB 600 to około 900-950 zł ale i tak Ciebie pozdrawiam!!!!

szymony
25-11-2006, 09:26
witam, zastanawiam się nad trwałością lamp błyskowych, przymierzam się do kupna używanej lampy i zastanawia mnie ile błysków może wykonać np. SB-26 czy SB-800 zanim padnie, i co może paść oraz jaki koszt ewentualnej naprawy, czy ktoś może mi na te pytania odpowiedzieć?

Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Teoretycznie palnik jest najsłabszym ogniwem i prędzej czy później padnie. Mój Metz ma przeszło dwadzieścia wiosen i przeżył "Bardzo Wiele" działa do dziś. Dziś błyskograty walą przedbłyskami jak CKM, co pewnikiem nie wpływa dobrze na sam palnik. Znane są już na forum przypadki zachechania owego. Tylko że pad nastąpił nie z przyczyny wyeksploatowania go, tylko przegrzania szybkimi seriami. Przy prawidłowym użytkowanu starczy na lata.