Zobacz pełną wersję : LR2 a przeniesienie konfiguracji do nowo postawionego systemu.
Witam, może ktoś z was zmierzył się już z tym zagadnieniem.
Zamierzam przeinstalować system (czyli format i od nowa), co z ustawieniami w LR (presety,wydruki,ogólne ustawienia,no i co najważniejsze ustawienia wcześniej obrobionych zdjęć) czy można to jakoś zapisać i później wkleić po nowej instalce, żeby było tak jak przed.
Z góry przepraszam, jeżeli już o tym, było, bo mam wrażenie jak bym gdzieś o tym czytał, ale sprawdzałem forum i nie mogę tego znaleźć.
zrobic backup katalogu (plik lrcat)
zrobic sobie print-screeny z ekranow konfiguracji LR
skopiowac uzywane presety (w Develop na liscie presetow PPM i "Show in Explorer" albo jakos tak, potem katalog wyzej i zrobic zapas wszystkiego co jest - presety Importu, Eksportu, wywolywania, itd. itp.)
skopiowac ewentualne uzywane profile kalibracji
po przeinstalowaniu wystarczy przywrocic opcje jak na print-screenach, dokopiowac presety i profile, otworzyc katalog. voila!
jedna wazna rzecz: jesli korzystasz z profili aparatow, to instaluj dokladnie ta wersje LR ktora miales
i w razie potrzeby Adobe Camera RAW Profiles. dlatego, ze w LR przed 2.5 nazwy profili maja suffiks Beta 1,
a od LR 2.5 sa zintegrowane i nazwy sa bez bety. i LR nie rozumie, ze chodzi o to samo, wiec realnie tracisz
informacje o profilu.
OK, serdeczne dzięki "akustyk" myślę, że jakoś sobię poradzę.
Pozdrawiam
I zachować nazewnictwo dysku ze zdjęciami, albo przynajmniej nie zmieniać struktury folderów z nimi.
zrobic backup katalogu (plik lrcat)
zrobic sobie print-screeny z ekranow konfiguracji LR
skopiowac uzywane presety (w Develop na liscie presetow PPM i "Show in Explorer" albo jakos tak, potem katalog wyzej i zrobic zapas wszystkiego co jest - presety Importu, Eksportu, wywolywania, itd. itp.)
skopiowac ewentualne uzywane profile kalibracji
po przeinstalowaniu wystarczy przywrocic opcje jak na print-screenach, dokopiowac presety i profile, otworzyc katalog. voila!
jedna wazna rzecz: jesli korzystasz z profili aparatow, to instaluj dokladnie ta wersje LR ktora miales
i w razie potrzeby Adobe Camera RAW Profiles. dlatego, ze w LR przed 2.5 nazwy profili maja suffiks Beta 1,
a od LR 2.5 sa zintegrowane i nazwy sa bez bety. i LR nie rozumie, ze chodzi o to samo, wiec realnie tracisz
informacje o profilu.
Wybaczcie, myślałem, że sobie jakoś poradzę a tu lipa. Może znajdzie się ktoś życzliwy i zobrazuje mi to bardziej:
- gdzie znajdę plik Ircart
- jak otworzyć katalog voila
- czy profile kalibracji nie instalują się razem z LR ??
Serdeczne Dzięki
LRcat = plik właśnie katalogu.
Najprościej - Menu: Edit - Catalog settings - i w pierwszym wierszu "Location"
voila - slowo z jezyka francuskiego :)
profile kalibracji - od LR w wersji 2.5 sa zintegrowane. do starszych wersji trzeba doinstalowywac