Zobacz pełną wersję : prosba
Kordian d70
27-01-2010, 19:03
Witam wszystkich i mam prosbe, bo nie wiem gdzie tkwi problem.
Czy po stronie mojego lapka i jego matrycy czy po stronie labu.
Otoz odebralem dzis fotki z labu, miedzy innymi ta i w miejscu gdzie na zdjeciu
sa oczy, bardzo wyrazne na moim HP, to widze tylko 2 czarne plamy
Chcialem zapytac jak jest u was, moze ktos podpowie co z tym fantem zrobic.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/i/dsc002622.jpg/)
kalibracja z labem się kłania. Zreszta przy matrycy lapka to ma chyba niewielki sens :)
Hmm no nie wiem. U mnie na skalibrowanym monitorze oczy są w miarę wyraźne i nie przypominają ,,2 czarnych plam" więc powinno być ok ale niech się mądrzejsi wypowiedzą.
ps. oczywiście ,,obrobienie"/zapisanie zdjęcia z profilem labu też może załatwić problem.
Kordian d70
27-01-2010, 19:28
kalibracja z labem się kłania
A w jaki sposob skalibrowac sie z labem, jesli robie odbitki w kilku ?
Jeśli masz na myśli robienie odbitek w kilku labach to teoretycznie z każdego musisz mieć profil (konkretnej maszyny i konkretnego papieru). Tyle tylko, że skoro obrabiasz zdjęcia na lapku to to i tak na niewiele się niestety zda. Pozostaje zakup monitora i kalibracja lub zakup niskobudżetowej drukarki np. Epson R285 i wtedy uwzględniając przekłamania Twojej matrycy w lapku, drukując na oryginalnych tuszach i oryginalnym papierze oraz wykorzystując konkretne profile drukarki powinno być o wiele lepiej. Uff jak coś namotałem to niech mądrzejsi mnie poprawią:) Pozdrawiam
Kordian d70
27-01-2010, 20:14
ok, czyli jesli lab nie udostepni swoich profili, albo nie kupie super monitora to fotki moge
ogladac jedynie na kompie, no prosze Was ;-)))))
mysle ze nie tylko ja mam taki problem wiec moze ktos sie wypowie w temacie i powie
jaka jest ewentualna alternatywa lub "zloty srodek", azeby jednak cieszyc sie odbitkami
na papierze.
Są oczywiście półśrodki. Po pierwsze monitor nie musi być,,super" (np.nec p221w-ok.1600zł), po drugie możesz skalibrować również matrycę w lapku. Wiadomo, że mało który lab ma swoje profile-kiedyś obrobiłem/zapisałem zdjęcia z profilem labu który znalazłem w necie, wiedząc oczywiście, że mój lab też robi na tej maszynie i na tym papierze. Powiem Ci szczerze, że kolory na zdjęciach były zadowalające. Ale to oczywiście takie sposoby rzemieślnicze.
Kordian d70
27-01-2010, 20:36
a jak najlepiej skalibrowac matryce w moim hp?
nie bardzo sie na tym znam, bo nigdy tego nie
robilem
Trzeba by kogoś z kalibratorem namierzyć. Sam tego nie zrobisz. Jeśli mieszkasz niedaleko Krakowa to odezwij się do kolegi ,,Czornyj". Zresztą jego ogłoszenie wisi w ,,ogłoszenia komercjne".
a jak najlepiej skalibrowac matryce w moim hp?
nie bardzo sie na tym znam, bo nigdy tego nie
robilem
A da się w ogóle kalibrować te najtańsze matryce TN?
Kordian d70
27-01-2010, 22:38
A da się w ogóle kalibrować te najtańsze matryce TN?
jakis fan acera albo asusa sie znalazl ;-(
co ci sie nie podoba w hp, miales kiedys?
Miałem, NX7400. Ja się chcę tylko dowiedzieć, czy da się je kalibrować i czy ma to sens. Nie jestem fanem acera, ani asusa :)
Kordian d70 - a o co ci chodzi z tymi asusuami i acerami praktycznie?
jedyne co to kalibrator. bez tego możesz na oko kalibrować z wydrukami - a to potrwa. i praktycznie najlepiej jest pod jeden lab robić. wtedy wyniki będą najbardziej powtarzalne.
a jeszcze napiszę że u mnie przy tym zdjęciu tło osoba elegancko, prawe oczko jest wmiare ok, tęczówkę widać - za to na lewym widać, ale jest czarnawe. więc jeśli wyszło ci absolutnie czarne to coś nie tak z labem ;)
To ja mam chyba szczęście, bo mój flatron w2052tq właściwie daje taki sam obraz co odbitki przynajmniej w fj. Innych nie próbowałem. a co do tego zdjęcia u mnie na monitorze, to owszem oczy widać ale różnica kontrastowa między nimi a twarzą jest bardzo duża i faktycznie są bardzo ciemne.
Kordian d70
28-01-2010, 21:15
czyli musze isc do labu i poprosic o probny wydruk i powiedziec o co chodzi,
bo u mnie na odbitce naprawde oczy sa jak dwie czarne plany, a na kompie
wszystko jest super, fakt jest roznica miedzy twarza a oczami taka miala byc.
P.S
Nie mam nic do asusow i acerow, zle Cie zrozumialem "nem", przepraszam ;-(
Kurdę panowie.... Wszak od razu widać o co tu chodzi.... Większa część kadru jest jasna i automatyka labu na tym się kopnęła! Traktuje tą fotke jak prześwietlony kadr i używa dłuższego czasu aby wydobyć szczegóły w światłach. A sposób na takie fotki? W "moim" punkcie mają możliwość wyłączenia korekcji ekspozycji...
pozdrawiam
Na moim lapku, widzę szczegóły w oczach.
Lab dał ciała.
wszyscy widzą! A nie było ich na odbitce... o to chodzi! No może nie całkiem lab. Przy tego typu fotkach zarówno bardzo jasny jak i ciemnych automatyka ze wzgledu na to że analizuje cały kadr potrafi zepsuć nam fotkę. Należy poprosić w labie wy wyłączyli automatyczną korekcję ekspozycji.. I powinno być OK. U mnie pomogło...
Pozdrawiam