Zobacz pełną wersję : D 300, lustro nie opada
wojtmatusik
27-01-2010, 18:43
Mam D 300 i od pewnego czasu podczas robienia zdjęć nie opada mi lustro. Po wciśnięciu przycisku AE-L/AF-L i spustu lustro opada i aparat pracuje normalnie. Aparat mam od roku i nie natrzepałem nim takiej ilości zdjęć żeby wymieniać migawkę lub napęd. Co jest przyczyną. Może ktoś z Was się spotkał z tym przypadkiem.
A może masz przekręcone wstępne podnoszenie lustra ;)
Przepraszam, że to napisałem, ale czasem najprostsze jest najcięższe ;)
E... to pewnie nie to... ;)
U mnie przy d700 tak sie dzialo jak robilem zdjecia w ciagu ostatnich dni na mrozie... przy -20 mialem czesto tak, ze lustro nie wracalo, a na wyswietlaczu mialem ERR i tyle. Jak wrocilem do domu to aparat pracowal normalnie.
wojtmatusik
28-01-2010, 13:30
Na mrozie to w ogóle dramat, w serii co 3 klatka lustro u góry. W pomieszczeniu znacznie lepiej i rzadsze podnoszenie lustra. W ustawienia nie patrzyłem ale nie grzebałem tam nic więc nie sądzę że to to. Słyszałem że w wielu 300 jest ten problem co do 700 to pracuje normalnie mimo znacznie większego przebiegu.
A jakiej baterii używasz?
wojtmatusik
28-01-2010, 19:42
Oryginalnej....
No właśnie na zamiennikach występuje ten problem, gdy jest zimno. Po powrocie do ciepła nie ma problemów. Ale żeby na oryginałce nie miało siły wrócić to ja nie wiem... Może smar za bardzo gęsnieje na mrozie, albo przy -20st. to nawet oryginały się poddają :(
uscislijmy jedną rzecz : co znaczy ze lustro nie opada? czy chodzi moze o to , ze nie wraca na swoja wyjsciowa pozycje i masz ciemnosc w wizerze a nacisniecie przycisku AE-L/AF-L powoduje ze lustro klapnie i wroci na doł?
jesli tak, to prawdopodobnie znaczy ze:
1.na przycisku AE-L/AF-L masz ustawioną fukcje podgladu glebi otrosci , funkcje tego przycisku moznabowiem roznie ustawic. w sprawnym aparacie przymykała by sie tylko przysłona, uszkodzenie mechanizmu lustra w polączeniu z uruchomienie podglądu głebi ostrości daje taki obaj jak opisujesz. wiec prawdopodobnie twoj nikon zrobił wiecej niz 50 tysiecy zdjec i odkształciła ci sie dzwignia w mechanizmie podnoszenia lustra, czyli mówiąc prosciej aparat jest zepsuty. musisz udac sie na ul.Czapskich i wydac ok 400 zł za naprawe, gumy na body jednak nie beda juz tak dobrze przylegały, lub wysłac do serwisu i po blizej nie okreslonym czasie bez aparatu zapłacic ok 800 zł z nowymi gumami, chyba, ze masz aprat na gwarcji
napisz czy tak jest, jak juz to ustalisz
poza tym watek do działy serwis
wojtmatusik
29-01-2010, 16:46
luxius dzięki za opór informacji. Na przycisku AE-L/AF-L mam ustawioną jedynie blokadę AF. Podgląd głębi mam na przycisku obok obiektywu tak jak jest w standardowym ustawieniu. Fakt że aparat mógł już zrobić z 50 tyś ujęć, ale ku..a jeśli kupuje taki aparat to jestem przekonany że wytrzyma więcej niż 50 tyś bez awarii. D70 padła mi po 220 tyś:-/.
Co do Czapskich to na razie muszę poczekać bo Bartek Kadeja gdzieś wybył. A do serwisu nikona nie wyśle bo na co dzień pracuje głównie D300 i nie mogę sobie pozwolić na 2 tyg przestój.
Dwutygodniowy???????
To rozumiem, ze masz NPS. bo inaczej zapominij:)
wojtmatusik
30-01-2010, 12:35
Mam NPS ale nie chce się wypowiadać bo mnie tu zbanują za wulgaryzmy.....
I tak bym nie wysłal do NP.
Taki sam problem występuje czasem w moim D200 w niskich temperaturach. Na szczęście przyczyną jest jeden akumulator (oryginalny). Otóż, Err z zawieszeniem lustra pojawia się tylko wtedy gdy akumulator ma już niewiele energii (5-10%). Przy kombinacji niskiej temperatury i tego wadliwego akumulatora błąd występuje na tyle często, że łatwo doszedłem przyczyny. Nawet jak aparat w gripie ma drugi naładowany akumulator, to się na niego nie przełącza. Z żadnym z trzech pozostałych akumulatorów problemu nie było, lecz w temperaturze pokojowej także ten wadliwy ładnie rozładowuje się do końca, po czym aparat bez problemu przechodzi na zasilanie z następnego. Myślę że błąd pojawia się dlatego, że akumulator, mimo tego, że już praktycznie wyładowany do końca, przekazuje błędną informację do body. Warto zatem sprawdzić czy zamiana źródła zasilania nie przyniesie poprawy.
ZNam te usterke z d200, tez tak mialem. Jednak wd300 to co innego, w sumie gorszego. Juz kilku forumowiczom tutaj wrózyłem, ze to dzwignia lustra i okazało sie, ze tak. A pierwsze objawy wystepuja gdy naciskasz w d300 przycisk podglądu głebi ostrości i a jednoczesnie aprat podnosi bez powodu lustro. Potem, albo sie psuje, albo nie, a usterka w ycho przy ok 60-80 tys klatek przewaznie.