Zobacz pełną wersję : filmy wysokoczułe
skulinski
07-11-2006, 11:42
Wczoraj zakupilem Neopana 1600. Jest to moj pierwszy negatyw o tak duzej czulosci. Czego sie spodziewac? Jak sie zachowa przy kontrastowym oswietleniu jesiennego slonca? Czy raczej darowac sobie takei warunki i uzywac go tylko przy slabym swietle? Kompletnie nie mam doswiadczenia z takim materialem. Czy to bedzie podobne do iso 1600 z cyfry?
Witaj!
Niestety nie robilem na Neopanie.... ale zeby prawie zjadlem na Kodaku 3200.
Swego czasu mialem na niego (tego kodaka) taka ochote ze cykalem na nim wszystko. I portrety i w slabym swietle i w sloncu...
Musze powiedziec ze zawsze bylem zadowolony! Czego sie spodziewac po takiej czulosci...?
Na pewno sporego ziarna oraz mozliwosci ekstremalnie krotkich czasow lub cykania prawie w ciemnosci. Super pobawic sie np w teatrze gdzie blysk lampy odpada.
Ziarno, o ktorym pisalem oraz kontrast napewno zaleza rowniez od wywolania negatywu. Swego Kodaka wywolywalem w Tmaxie. Ziarno bylo dosc spore i ostre co sprawialo ogolne wrazenie bardzo ostrego zdjecia. Piszac spore mam na mysli, nie tak brzydkie i kaszkowate (kiszkowate) jak przy filmach kolorowych.
Choc nie jestem specem od Neopana... mysle ze to bardzo dobry negatyw. Kodak 3200 byl OK.
Ps. warto sie zapytac Leszka on na Neopanach pracowal: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12860
A i owszem, jest to moj ulubiony film cz-b, pomijam filmy iso 200 i mniej bo takich po prostu nie uzywam. Musze przyznac, ze przypadl mi do gustu o wiele bardziej niz kodak 3200. Ziarno spodobalo mi sie o wiele bardziej. Co do zdjec w sloncu to w pewnym momencie zaczynalo mi brakowac krotkich czasow (moj FE ma tylko 1/1000). Poza tym mozna eksperymentowac we wszystkich warunkach. I jeszcze jedna rzecz, efekty bardzo zblizone, o ile nie identyczne mozna otrzymac z Neopana 400@1600 a troche zlotowek w kieszeni zostaje, Generalnie to radze eksperymentowac. Ja zanim znalazlem moj ulobiny negatyw, przerobilem prawie wszystkie Ilfordy i kilka Kodakow. Wszystko kwestia gustu. W kazdym razie po ty,m negatywie zdjecia z cyfry przestaly mi sprawiac radosc.
PS Jedyny podobny efekt z cyfry udalo mi sie osiagnac robiac w nefie iso 1600 niedosietlone o jedna lub 2 dzialki (dokladnie nie pamietam), a potem zabawa ze swietna wtyczka do PSa "Convert to B&W Pro" http://www.deviantart.com/deviation/28882291/?qo=21&q=by%3Alesheck&qh=sort%3Atime+-in%3Ascraps
Robilem Neopana 1600 i Tmaxa 3200 ... wole Tmaxa 3200. Tmax pieknie wychodzi w Rodinalu wolany na duze ziarno. Neopan jakos nie pasuje mi wolany w mojej ulubionej "zupie" D-76.