Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.8 a odległ. od fot. obiektu
Nikkor 50mm 1.8mm AF a odległość od fotografowanego obiektu (modelki).
Moje pytanie brzmi jak w temacie z tym że .. mam tu 3 zdjęcia o różnych zbliżeniach i chciałbym aby ktoś mi powiedział jaką odległość (ile metrów) musiałbym zachować od modelki aby ująć takie kadry. Na pewno ktoś z was posiada to szkiełko i z praktyki będzie wiedział. Mam zamiar używać tego lensa na d80 (DX). czyli w rzeczywistości będzie to ok 75mm... Jeśli dla zdjęć typu a) b) ma to być odległość ok 10m.. to raczej zacznę się zastanawiać nad 35mm 1.8.. ale z kolei jeśli z tym cackiem zrobię taki sam kadr (podchodząc bliżej) będą zniekształcenia perspektywy i "mniejsze rozmycie tła" (większa głębia ostr.) tak?
Zdj.1
a) http://www.flickr.com/photos/andrinaf/2468980379/
b) http://www.flickr.com/photos/andrinaf/2468990915/in/photostream/
Zdj.2
http://www.flickr.com/photos/andrinaf/2474161423/
Zdj.3
http://www.flickr.com/photos/andrinaf/2468986069/
PS: Jeśli ktoś z was przy okazji mógłby powiedzieć jaką odległość należałoby zachować przy użyciu 35mm.. (przypominam DX) to tym bardziej będę wdzięczny! Dzięki za odpowiedzi!
jackrabbit
26-01-2010, 23:37
w rzeczywistosci to bedzie nadal 50mm...
nie masz zadnego zooma z ta ogniskowa?
to nie jest 10m, zdecydowanie mniej, 5 max
Mhh... mam aparat Canona S3 IS zoom o zakresie "6.0-72.0mm" Jeśli ustawię na nim ogniskową 50mm.. to będzie identyczna odległość jak na 50mm 1.8 (DX)? Czy musiałbym ustawić ogniskową 75mm?
Jesli dobrze policzylem musialbys ustawic ogniskowa na 12.5mm azeby uzyskac ekwiwalent 75mm na pelnej klatce
billytalent
27-01-2010, 21:49
Nie chcę zakładać nowego tematu, aby nie zaśmiecać forum, ale mój problem również dotyczy obiektywu AF 50mm f/1.8 D:
Kupiłem ten obiektyw wczoraj, dodam, że nie jestem początkującym użytkownikiem lustrzanek, ale jakoś nie mogę w nim włączyć autofokusa korzystająć z Nikona D90. Mam ustawiony wybierak trybu ostrości na korpusie w położeniu "AF", na obiektywie dziura jest ustawiona na "22", bo inaczej w ogóle nie można robić zdjęć, ale problem jest taki, że nie mogę aktywować autofokusa. Trzymając przycisk AF i kręcąc głównym pokrętłem nic się nie zmienia, tak jakby autofokusu nie było. W sumie frajdą jest manualnie ustawiać ostrość, ale chciałbym zobaczyć, czy zakupiony przeze mnie obiektyw jest całkiem sprawny. Z góry dziękuję za pomoc!
wycior99
27-01-2010, 22:00
a na korpusie D90 wybierak trybu ustawiania ostrości ustawiony jest na AF?
billytalent
27-01-2010, 22:03
tak, na korpusie wybierak jest na AF, na obiektywie w przeciwieństwie do innych obiektywów które mam nie ma żadnego wybieraka.. i w ogóle jak w ustawieniu AF robię fotki, to nie ma dzwięku w aparacie jak wcisne spust do połowy, jakby w ogóle ten obiektyw nie miał autofcusa. Dodam, że jest to nowy obiektyw prosto ze sklepu (rozumiem, że jest też stara wersja 50mm bez AF, ale to nie mój przypadek). Nie wiem... czytalem instrukcje do D90, do tego obiektgywu i nie mam pomysłu ;( W ogóle jeszcze wpadło mi do głowy, że może źle ten obiektyw wkręciłem. Troche ciężej się go wkręca niż 18-55, 55-200 i 18-105, ale myślę, że jest prawidłowo... numer seryjny jest idealnie na dole, a plasitikowa wypustka na obiektywie dotyka tej plastikowej wypustki na bagnecie d90.
wycior99
27-01-2010, 22:14
Przy załączonym trybie AF w puszce pierścieniem ostrości na obiektywie nie da się kręcić, powinien być blokowany przez śrubokręt. Jak wyłączysz AF w puszce, przekręcisz pierścieniem ostrości i ponownie włączysz AF i ponownie lekko przekręcisz pierścień ostrości to powinieneś usłyszeć charakterystyczny "klik" i jego zablokowanie
billytalent
27-01-2010, 22:20
w moim przypadku właczanie AF mi nie blokuje pierścienia ostrości na puszce ;(
wycior99
27-01-2010, 22:30
a gniazdo śrubokręta w obiektywie jest czyste?
billytalent
27-01-2010, 22:34
a jak to sprawdzić? :/
wycior99
27-01-2010, 22:55
W bagnecie obiektywu jest "śrubka", która łączy się ze śrubokrętem z puszki. Nacięcie na "śrubce" winno być czyste. To tak jakbyś chciał wkręcić wkręt śrubokrętem (wkrętakiem) a masz nacięcie na wkręcie zaślepione to nie masz za co chwycić wkrętakiem :-)
billytalent
27-01-2010, 22:59
aaa... o to chodziło... tak wszystko jest czyste.. obiektyw 100% nowy
wycior99
27-01-2010, 23:11
Tak sobie patrzę teraz na moją "50"tkę. Jak jest odpięta od puszki, to kręcąc pierścieniem ostrości kręci się również "śrubka". Jest to truizm. Może problem jest w przeniesieniu momentu obrotowego przez mechanizm obiektywu?
billytalent
28-01-2010, 00:33
Cholera... wszystko jasne... na początku myślałem, że albo obiektyw jest fabrycznie popsuty, albo, że ja go jakimś cudem uszkodziłem podczas wkręcania. Śrubka się kręci podczas regulowania ostrości, ale włożyłem na nowo mój Nikkor 18-105 VR i okazuje się, że on też nie ma teraz autofocus'a. Musiał mi więć siąść mechanizm w body. Jestem osobą pokorną, uderzyłbym się w pierś i powiedział "ja go popsułem wymieniając obiektywy", ale szczerze w to wątpie, bo wymieniałem już obiektywy w moim Nikonie może kilkadziesiąt, a może nawet ponad 100 razy, na dodatek jest to mój drugi NikonDSLR w życiu. Z resztą nie ma wielkiej filozofii w wymianie obiektywów.
W ogóle robiłem foty na mrozie w weekend jak było -25*C i od tej pory nie sprawdzałem, czy aparat działa, dopiero teraz chciałem to zrobić próbując nowy obiektyw. Raczej sklaniam się ku temu, że wtedy coś musiało się popsuć. Promyk nadziei w tym, że aparat jest jeszcze na gwarancji. W każdym razie nieciekawy mam wieczór...
billytalent
28-01-2010, 01:43
Hmm... dziwna sprawa... mam założony obiektyw 18-105 VR... nic z nim nie robiłem od godziny i nagle autofocus znowu zaczął działać! Nie wiem... aż boje się go wykręcać i zakładać 50mm, w obawie, że znowu AF przestanie działać (na body jak widać). Zupełnie nie wiem co teraz robić. O polskim serwisie Nikona slyszałem już mnóstwo złych rzeczy, więc nie wiem, czy chce się z nimi "zaprzyjaźniać", ale też nie chcę byc więźniem jednego obiektywu, w obawie, że jak go wykręcę, to popsuje AF.
Błagam o pomoc! :|
Hmm... dziwna sprawa... mam założony obiektyw 18-105 VR... nic z nim nie robiłem od godziny i nagle autofocus znowu zaczął działać! Nie wiem... aż boje się go wykręcać i zakładać 50mm, w obawie, że znowu AF przestanie działać (na body jak widać). Zupełnie nie wiem co teraz robić. O polskim serwisie Nikona slyszałem już mnóstwo złych rzeczy, więc nie wiem, czy chce się z nimi "zaprzyjaźniać", ale też nie chcę byc więźniem jednego obiektywu, w obawie, że jak go wykręcę, to popsuje AF.
Błagam o pomoc! :|
Powoli ... 18-105 to silnikowy chyba?
50-ka śrubokrętowy.
Gdybyś miał coś spieprzone mechanicznego na body, na 105-ce nawet byś się o tym nie dowiedział bo on idzie "prądem". Awaria w elektronice pewnie by skutkowała na obu (wyjęcie baterii, takie tam typowe dla elektroniki operacje warto spróbować)
Aha, śrubokręt może odłączyć zwalniacz AF na body, ale również ten dinkst do odpinania obiektywu, może masz tam luz/paprocha?
billytalent
28-01-2010, 17:50
Nie no ja rozumiem, że 18-105 ma SVM, czyli wbudowany silnik (nie napisałem o tym, uzywając skrótu myslowego). Więc moje przypuszczenie jest takie, że coś musi być albo ze stykami elektronicznymi na granicy korpus/obiektyw lub gdzieś coś wadliwego z elektroniką w korpusie mojego d90.
aikidudi
02-02-2010, 04:23
jak dla mnie to masz problem ze stykami w body. Miałem podobne objawy w d90 tylko, ze z 18-105 i po przeczyszczeniu styków wszystko hula.
Nie no ja rozumiem, że 18-105 ma SVM, czyli wbudowany silnik (nie napisałem o tym, uzywając skrótu myslowego). Więc moje przypuszczenie jest takie, że coś musi być albo ze stykami elektronicznymi na granicy korpus/obiektyw lub gdzieś coś wadliwego z elektroniką w korpusie mojego d90.
Nie ma takiej opcji by popsuć AF w body za pomocą zmiany obiektywu, więc spokojnie:)
Można natomiast popsuć obiektyw kręcąc nim (ostrość ręcznie) jeśli nie ma przełącznika M/AF.
Proponuję
Wyłącz aparat
Załóż to 50,włącz aparat, ustaw na początek na body AF na manual, sprawdz czy działa pomiar światła i ręczne ostrzenie.
Zmień przełącznik AF na AF i musi działać.:)
I jeszcze jedno, zakładając to 50 zakręć obiektyw aż wyraźnie "kliknie", może go nie założyłeś właściwie pisząc że "ciężej wchodził". Bez obaw, nie ukręcisz bagnetu:)
Może się podepnę pod pytanie z tematu :)
Właśnie...ile metrów od modela należy stanąć żeby nikkorem 50mm (podpiętym pod DX) objąć całą sylwetkę modela? Dodam, że obecnie mam nikkora 70-210mm, czy to będzie ta sama ogniskowa jeżeli w w nim ustawię 75mm (wybaczcie ale nie mogę się doszukać jak to jest z ogniskową tego obiektywu podpiętą pod DX)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
50 mm podpięty pod DX będzie dawał tyle, ile 75 mm, podpięte pod FX, lub inne 50 mm podpięte pod DX.
Aby objąć modela od stóp do głów (i nie jest nim np. Shaquille O'Neal ;) ) będziesz musiała stanąć pewnie minimum 4-4,5 m od niego.
No właśnie...tu jest ten ból. Zastanawiam się nad 50/1.4, ale wtedy przydatna by była tylko w plenerze, bo w moim mikro-studio ucinałabym pewnie nogi. Z kolei 35/1.8 zniekształca obraz... chyba, że do portretu całej sylwetki nadawałby się?
Jest jeszcze Nikkor 35/2 D, który zniekształca obraz znacznie mniej, niż 35/1.8 G DX.
Używałem przez pewien czas N 35/2 D ale udało mi się okazyjnie złapać Sigmę 30/1.4, w której oczywiście dystorsja jest większa, niż w N35/2 ale w końcu to jest rzecz do skorygowania dwoma ruchami suwaka w PSie ;) A co 1.4, to nie 2.0.
No tak :)
każdy obiektyw ma swoje plusy i minusy. Trzeba po prostu wybrać co dla nas jest mniej uciążliwe.
No właśnie...tu jest ten ból. Zastanawiam się nad 50/1.4, ale wtedy przydatna by była tylko w plenerze, bo w moim mikro-studio ucinałabym pewnie nogi. Z kolei 35/1.8 zniekształca obraz... chyba, że do portretu całej sylwetki nadawałby się?
Czy to trudno zoomem sprawdzić? Problem nie w obiektywie a w studiu. Po prostu matematyka nie puszcza.
Do fotografii całej sylwetki spokojnie nada się każdy standard - czyli 50 pod FX, czy 30-35 pod DX. Nie będzie też kłopotu przy kadrowaniu od pasa w górę. Obejrzyj sobie zdjęcia z 35 na DX, czy 50 na FX (jest tego mnóstwo na rozmaitych portalach) i powiedz mi na których widzisz jakieś zniekształcenia. Nie mam na myśli zdjęć tablic testowych, tylko zdjęcia ludzi. ;)
Czy to trudno zoomem sprawdzić? Problem nie w obiektywie a w studiu. Po prostu matematyka nie puszcza.
Trudno sprawdzić zoomem kiedy się go nie ma.
Co do zniekształceń to ciężko zauważyć takowe (w moim mniemaniu)...trzeba być bardzo spostrzegawczym albo po prostu bardzo czepialskim ;)
Co do zniekształceń to ciężko zauważyć takowe (w moim mniemaniu)...trzeba być bardzo spostrzegawczym albo po prostu bardzo czepialskim ;)
No więc w czym problem? :D Czy np. na tym zdjęciu, zniekształcenia wg Ciebie są duże?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/20ab-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_RpzHQNl2ItU/SXeqzBYImnI/AAAAAAAAC7I/DB0KK3-2YDI/s720/20ab.jpg)
nieee... :)
Właściwie to coraz bardziej przekonuję się do zakupu 35-tki po dokładniejszym przejrzeniu tematu jej poświęconemu. Myślę, że to będzie dobry wybór do takiego portretu o jakim myślę.
A to 24mm było... na FX ;) - to jak 16 na DX.
No to nieźle :)
Tym bardziej mnie przekonałeś.
Witam :)
Mam takie pytanie, bo widzę, że się dobrze znacie na Nikonach.
Mam nikona 3100, to moja pierwsza lustrzanka od smarkatych lat Exy, i ostatnio z drugiej ręki odkupiłam obiektyw 50 - 1.8. Nie znam sie dobrze, a w trakcie wypróbowywania go okazało się, że jest to w pełni manualny obiektyw, nie ma AF. Nie ma czegos takiego, jak łapanie ostrości, nie klika mi podczas łapania tejże, i nie wiem, czy to, co focę, wyjdzie mi ostre, czy nie. Eksperymentowałam z nim, ale dalej nie wiem, jak na nim ustawić tę ostrość.
Czy mogę prosić o pomoc w tej kwestii?
devilcape
23-02-2013, 17:12
Jesli to wersja D to z Twoim aparatem tylko manual.
Nie masz srubokreta w body. Musisz kupować szkła typu AF-S.
Jesli to wersja D to z Twoim aparatem tylko manual.
Nie masz srubokreta w body. Musisz kupować szkła typu AF-S.
A kolega nie pytał "kto mi pożyczy instrukcję" ?
Potwierdzenie w nikonach działa zawsze, nawet ze słoikiem po musztardzie.
Racja, to jest manual. A nie klika, bo przy totalnym manualu ponoć tak jest.
dzięki :)))