Zobacz pełną wersję : szerokokątny obiektyw - jaki filtr ? polar czy UV ?
Szakall1
26-01-2010, 20:44
Witam, w ciągu kilkunastu dni zamierzam kupić N 10-24, i zastanawiam się czy do ochrony obiektywu (ze względu na wystające szkło) kupic filtr UV czy może lepiej kupic filtr polaryzacyjny ?
Dodam może odrazu iż obiektyw będzie często wykorzystywany w pomieszczeniach i do krajobrazu.
Jakbyście wy postapili ?
Uv, polar kradnie światło więc do pomieszczeń raczej odpada.
jednoslowo
28-01-2010, 22:23
No właśnie to jest ten problem, do pomieszczeń zdecydowanie lepszy będzie wysokiej jakości UV. Natomiast do krajobrazów niezastąpiony jest polaryzacyjny. Najlepsze rozwiązanie Polar + UV, a jeżeli chcesz kupić jeden, zdecyduj się na czym ci bardziej zależy - krajobrazy czy pomieszczenia
Szakall1
29-01-2010, 12:02
sądzę że chyba najlepiej będzie kupić UV, ze względu na to iż wszystkie fotki wykonuje w RAW-ach to najwyżej coś mogę poprawić jeszcze w kompie...przynajmniej tak myśle :)
sądzę że chyba najlepiej będzie kupić UV, ze względu na to iż wszystkie fotki wykonuje w RAW-ach to najwyżej coś mogę poprawić jeszcze w kompie...przynajmniej tak myśle :)
Polar jest jednym z niewielu filtrów, które nie są do pełnej emulacji w PS (mądrość z Mroczka)
Art Erie
29-01-2010, 12:32
Witam, w ciągu kilkunastu dni zamierzam kupić N 10-24, i zastanawiam się czy do ochrony obiektywu (ze względu na wystające szkło) kupic filtr UV czy może lepiej kupic filtr polaryzacyjny ? ?[...]
UV mam zawsze na obiektywach w celach ochronnych, natomiast polar, którego często używam - nie jest filtrem neutralnym, czyli korzysta się z niego w ściśle określonym celu, trudno go symulować (o ile jest to w ogóle możliwe programowo ).
Witam, w ciągu kilkunastu dni zamierzam kupić N 10-24, i zastanawiam się czy do ochrony obiektywu (ze względu na wystające szkło) kupic filtr UV czy może lepiej kupic filtr polaryzacyjny ?
Dodam może odrazu iż obiektyw będzie często wykorzystywany w pomieszczeniach i do krajobrazu.
Jakbyście wy postapili ?
Jesli przewaga krajobrazów, to tylko polar.
W pomieszczeniach go zdejmuj, ale jeśli filtr ma chronić obiektyw, to nie masz wyboru, zakup jeden i drugi.
Zgadzam się z poprzednikami. Jak krajobraz to zdecydowanie polar. UV to praktycznie tylko osłona. Osłona natomiast jest w zestawie ze szkłem. Zaufaj mi nie raz fotografom/szkłom uratowała tyłek. Jeżeli mógłbym do takiego obiektywu kupić tylko jeden jedyny filterek wybrałbym polara. Preferencje są jednak różne.
jacek dr
06-02-2010, 02:01
Nie wiem czy przy krótkim końcu polar spełni swoje zadanie.
Źle myślisz.
Nie da się programem zrobić tego, co robi filtr polaryzacyjny. Możesz selektywnie przyciemnić niebo, ale filtr polaryzacyjny z gładkiego nieba potrafi zrobić interesujący obraz. Przyciemnienie zależy od stopnia spolaryzowania a ten - generalnie od rozkładu wilgotności w atmosferze. Generalnie - polafiltr nie daje efektu pod słońce i ze słońcem, najbardziej efektywny jest pod kątem zbliżonym do 90 stopni względem kierunku słońca.
Powoduje znaczne przyciemnienie obrazu, używanie go zamiast filtra ochronnego w ogóle nie ma sensu.
Warto dodać, że filtr UV powinien być wysokiej jakości, a więc tani nie będzie, marne powłoki przeciwodblaskowe filtra zdegradują jakość obrazu.
Prawdę mówiąc - dziwi mnie powszechność stosowania "ochronnego" filtra UV. Przecież zabezpieczenie soczewki obiektywu w tak delikatnym sprzęcie, jakim jest aparat fotograficzny, to nie jest działanie typu szczelna pokrywa na sprzęt używany na linii frontu. Kamerę i tak należy pieczołowicie zabezpieczać i rzadko stosuję "filtrowy bezpiecznik".
Zaufaj mi nie raz fotografom/szkłom uratowała tyłek. Jeżeli mógłbym do takiego obiektywu kupić tylko jeden jedyny filterek wybrałbym polara.
Ha ha, filtr UV kóry ratował fotografów. Ciekawe...
Gdyby filtr miał być TANI - tani UV nie ma sensu. Musi mieć dobre powłoki, inaczej uratuje albo nie uratuje soczewkę przed jakimś zadrapaniem, ale każde zdjęcie pod światło pogorszy.
Filtr polaryzacyjny nawet bez ekstra powłok - pozwoli uzyskać efekt, do jakiego jest przeznaczony (selektywne przyciemnianie światła), w innych sytuacjach - można go po prostu odkręcić. Tak więc nawet tani polafiltr ma sens.