PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] bizuteria

sailor
26-01-2010, 20:23
sesja bizuterii dla Galerii Dubiel
wizazowanie: Basia Grzymislawska
asystowanie: Jakub Kaczmarczyk
modelowanie: Karolina
bizuteria: Maryla Dubiel

1.

http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_9457.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_9457.jpg)

2.

http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_9569.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_9569.jpg)

3.

http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_9661.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_9661.jpg)

milego ogladania

Pinczer
26-01-2010, 20:37
Wszystkie super ale 2 powala, przepięknie zaświecona taka przestrzenna. Brawo

christipoher
26-01-2010, 21:09
jedynka ładny standardzik, nr. 3 też bardzo ładnie zaświecone, ale najbardziej podoba mi się nr. 2- jest subtelne, a lekka kontra dodaje wymiaru zdjęcia czyli tak jak przedmówca. Jednym słowem udanie:)

ars
26-01-2010, 21:11
no zwlaszcza 2 i 3 zaswiecone fajnie lokalnie tak.. a mozna wiedziec czym swieciles ? beauty dish czy jakies spoty czy jak to ?

wypass
26-01-2010, 21:13
Wszystkie super ale 2 powala, przepięknie zaświecona taka przestrzenna. Brawo

podpisuję się, 1 i 3 równie dobre, ale 2 ma coś więcej chyba;)

spiritwood
26-01-2010, 23:55
Dwójka i trójka - świat. Biżuteria na trójce - niesamowita. Skromna, subtelna, z klasą. Kto to robi, jeśli to nie tajemnica?

sailor
27-01-2010, 00:23
a mozna wiedziec czym swieciles ? beauty dish czy jakies spoty czy jak to ?

okta, kontra, blenda, soft. chyba ;)

Dwójka i trójka - świat. Biżuteria na trójce - niesamowita. Skromna, subtelna, z klasą. Kto to robi, jeśli to nie tajemnica?

pierwsze zdjecie - polaczenie zrebra ze zlotem, drugie - krysztal swarovskiego ze srebrem, trzecie - srebro i perly.

wszystko w wykonaniu pani Maryli Dubiel

pinokio
27-01-2010, 00:39
Światło na 2 i 3 powalające. Ale 1 wcale im nie ustępuje.

tonacja
27-01-2010, 09:53
Może jako kobieta się wypowiem: jeżeli przechadzałabym się po galerii to zwróciłabym uwagę na 2 i 3... a jedynka jest taka jakaś odpychająca jak dla mnie, biżuteria na niej prawie niewidoczna. Takie moje osobiste odczucie. Jeżeli to ma być zdjęcie-reklama, to trzeba by było bardziej zaznaczyć główny motyw. Na 2 i 3 biżuteria kontrastuje ze skórą modelki...w jedynce to się jakoś zlewa...

Strus
27-01-2010, 10:08
2 debesciak. 1 mi nie podchodzi. Moze w innym secie by wypadlo lepiej. W tym zestawieniu wypada blado

MrLiR
27-01-2010, 11:20
Oj cały secik est klasa. Ladnie swiatlo dobrane o modelkach juz nie mowie :)

sailor
27-01-2010, 12:05
to ta sama modelka gwoli scislosci

nathaniel
27-01-2010, 21:50
2 i 3 bardzo ładne, kompozycja, światło wszystko fajnie wykonane. Na jedynce niestety coś dziwnego dzieje się z włosami ( szczególnie na końcówkach ), albo kompresja, albo za mocne wyostrzenie - troszkę przeszkadza.

PhotoIan
27-01-2010, 22:40
2 debesciak. 1 ...W tym zestawieniu wypada blado
bo za dużo światła i tyle.

Amadeusz
27-01-2010, 23:20
Nie chcę napisać, że zdjęcia są słabe ponieważ nigdy nie robiłem tego typu zdjęć więc cóż mogę napisać :) Ale jako "oglądacz" Twoich i nie tylko zdjęć, po to one są, nie widzę na tych tu dobrze pokazanych przedmiotów jak i kobiety.

sailor
28-01-2010, 12:31
Nie chcę napisać, że zdjęcia są słabe ponieważ nigdy nie robiłem tego typu zdjęć więc cóż mogę napisać :) Ale jako "oglądacz" Twoich i nie tylko zdjęć, po to one są, nie widzę na tych tu dobrze pokazanych przedmiotów jak i kobiety.

a moglbys w takim razie napisac jak mialby wygladac dobrze pokazany przedmiot?

dani.california
28-01-2010, 12:57
biżuteria na niej prawie niewidoczna.

Popieram, na pierwszym zdjęciu trzeba jej szukać, choć zdjęcie samo w sobie przyjemne w odbiorze. Dwa pozostałe jako miłośniczce biżuterii podobają mi się bardzo, szkoda tylko że któryś kolczyk zawsze ginie w cieniu.

MrLiR
28-01-2010, 12:57
Ta sama ? No to faktycznie kobieta zmienna jest :)

Amadeusz
28-01-2010, 17:06
a moglbys w takim razie napisac jak mialby wygladac dobrze pokazany przedmiot?

W moim subiektywnym patrzeniu dobrze pokazany przedmiot to widoczny przedmiot. Tutaj przedmiotem jest biżuteria zatem jak na nią patrzę to widzę, że jest nieostra (nie dostrzegam jej szczegółów) i jest naprzemiennie albo zbyt doświetlona albo niedoświetlona. Mam wrażenie, że te wszystkie zdjęcia są po dużym powiększeniu (właśnie brak tych szczegółów).
Sailor, żebyśmy się źle nie zrozumieli, ja się na tych technikach nie znam i nie mam zielonego pojęcia jak ustawiać światło w studio i czy tutaj można było to zrobić inaczej, to poza dyskusją. Odnoszę się tylko do tego jak ja to widzę ale zauważyłem, że kilka kobiet tu zaglądających już by to kupiło :-)

mikkay
28-01-2010, 17:43
Mnie się bardzo podoba, zwłaszcza rewelacyjny nr 2. Super zaświecone i IMHO biżuteria jest dobrze wyeksponowana. Na pierwszym zdjęciu jasna karnacja, delikatne, cienkie złoto to niektórym się może wszystko zlewać.

ThomasZobl
28-01-2010, 21:16
Rewelacyjna biżuteria jak i foty ;)

sailor
28-01-2010, 21:45
przedmiotem jest biżuteria zatem jak na nią patrzę to widzę, że jest nieostra (nie dostrzegam jej szczegółów) i jest naprzemiennie albo zbyt doświetlona albo niedoświetlona.

rece mi opadly .. sorry

te wszystkie zdjęcia są po dużym powiększeniu (właśnie brak tych szczegółów)

byly czasy na forum iedy wycinaelm fragmenty zdjecia i udowadnialem ze nie jestem wielbladem. ale teraz mi sie juz nie chce. mam nadzieje ze wybaczysz.

Amadeusz
29-01-2010, 00:56
rece mi opadly .. sorry

Dlaczego? Skoro nie powinienem tak odbierać zdjęć z biżuterią to jakie są kanony w ekspozycji takich detali? Pytam bardzo serio i szczerze.

byly czasy na forum iedy wycinaelm fragmenty zdjecia i udowadnialem ze nie jestem wielbladem. ale teraz mi sie juz nie chce. mam nadzieje ze wybaczysz.

A to pamiętam, wytykali Ci plastik a po powiększeniu było OK :) Natomiast mnie chodziło o jakość tych plików, że wyglądają jak po sporym powiększeniu (utrata jakości). Być może coś wydziwiam skoro tylko ja o tym piszę.

Katrina
01-02-2010, 22:26
Rewelacyjna 2, potem dobra 3 :)

venomer
01-02-2010, 22:44
Na wszystkich zdjęciach brak faktury skóry (jakoś to wszystko blurem pojechane). Coś niedobrego się dzieje na twarzy przy większych przejściach między światłem a cieniem. Na 2 i 3 na biżu. brak szczegółów. Fajna zabawa światłem, kadry też nie najgorsze, ale ta fatalna obróbka.

rafael
01-02-2010, 23:39
czad;] światło kadry kompozycja

sailor
02-02-2010, 10:26
Na wszystkich zdjęciach brak faktury skóry (jakoś to wszystko blurem pojechane). Coś niedobrego się dzieje na twarzy przy większych przejściach między światłem a cieniem. Na 2 i 3 na biżu. brak szczegółów. Fajna zabawa światłem, kadry też nie najgorsze, ale ta fatalna obróbka.

zartujesz prawda?? :D powiedz ze zartujesz

szloser
04-02-2010, 00:20
I moje co nieco.
1. Twarz wyprana w jasności. Stosunek jasności twarzy do cieni na włosach jest nienormalna. Pierzesz twarz, wypierz włosy by były tak jasne jak twarz.
2. Bardzo fajne ale wyprałeś cerę tak bardzo w punktach światła że boli
3. To samo co w 2 . Nie wiem po co prałeś az do takiej jasności. Zgubiłeś strukturę skóry na twarzy

sailor
04-02-2010, 00:29
I moje co nieco.
1. Twarz wyprana w jasności. Stosunek jasności twarzy do cieni na włosach jest nienormalna. Pierzesz twarz, wypierz włosy by były tak jasne jak twarz.
2. Bardzo fajne ale wyprałeś cerę tak bardzo w punktach światła że boli
3. To samo co w 2 . Nie wiem po co prałeś az do takiej jasności. Zgubiłeś strukturę skóry na twarzy

no to ja pojde wstawic kolejne pranie. a moze zalogujemy sie na forum praczek?

szloser
04-02-2010, 00:31
no to ja pojde wstawic kolejne pranie. a moze zalogujemy sie na forum praczek?

:)

fIlek
04-02-2010, 00:31
A ja chyba zacznę wysyłać niektórym forumowiczom wizytówki Czornyja lub Tom01 z ofertą kalibracji monitora :lol:

Sailor - Pracz hihi :mrgreen:

szloser
04-02-2010, 00:39
Kalibrację monitora pozostaw użytkownikom gaduło bez zdjęć. Rola fotografa jest pokazanie tak aby na każdym monitorze było dobrze. Zanim coś napiszesz to postaraj się aby twoje słowa miały podłoże w zdjęciach na forum fotograficznym. Dzieki tobie ludzie którzy faktycznie mają otwarty umysł i piszą co sądzą zamykaja sie potem. A maja oni często rację
Sailor był i jest pyskaczem który robi dobre zdjęcia ale nigdy nie przeskoczy wyżej jeżeli tak onanizuje sie swoimi cudami :)

fIlek
04-02-2010, 00:48
Kalibrację monitora pozostaw użytkownikom gaduło bez zdjęć. Rola fotografa jest pokazanie tak aby na każdym monitorze było dobrze. Zanim coś napiszesz to postaraj się aby twoje słowa miały podłoże w zdjęciach na forum fotograficznym. Dzieki tobie ludzie którzy faktycznie mają otwarty umysł i piszą co sądzą zamykaja sie potem. A maja oni często rację
Sailor był i jest pyskaczem który robi dobre zdjęcia ale nigdy nie przeskoczy wyżej jeżeli tak onanizuje sie swoimi cudami :)

W sumie masz rację. Jestem gadułą bez zdjęć. Dzisiaj np. nie zrobiłem 2 reportaży, a wczorajszego pokazu OSŻW też nie robiłem. Śniło mi się :p Wolę więc być takim gadułą bez zdjęć, niż ślepym jak kret, zakompleksionym, bredzącym kolesiem. A teraz żegnam. Muszę zrobić pranie :mrgreen:

PS. Jak nie będę robić zdjęć w tym roku na imprezie Malborku, to dam Ci znać, zobaczysz jak fajnie :lol:

sailor
04-02-2010, 00:58
Kalibrację monitora pozostaw użytkownikom gaduło bez zdjęć.

przyganial kociol garnkowi. szczerze zycze ci tylu publikacji ile ma czlowiek ktorego opluwasz.

Rola fotografa jest pokazanie tak aby na każdym monitorze było dobrze.
to jeden z lepszych dowcipow jakie czytalem.

:D pozwolisz ze sie jedynie usmiechne. zastanawiajace jest ze im wiecej czlwoiek osiaga tym czesciej nazywaja go pstrykaczem ktory w zyciu nic nie osiagnie :D. to tylko zazdrosc czy wyartykulowanie wlasnych kompleksow.
ps. w przeciwienstwie do niektorych nie zwyklem onanizowac sie przy zdjeciach. ale nie krepuj sie.

a teraz pojde pomoc filkowi pozbierac rzeczy z suszarni by bylo gdzie pranie powiesic

szloser
04-02-2010, 01:14
przyganial kociol garnkowi. szczerze zycze ci tylu publikacji ile ma czlowiek ktorego opluwasz.

to jeden z lepszych dowcipow jakie czytalem.

:D pozwolisz ze sie jedynie usmiechne. zastanawiajace jest ze im wiecej czlwoiek osiaga tym czesciej nazywaja go pstrykaczem ktory w zyciu nic nie osiagnie :D. to tylko zazdrosc czy wyartykulowanie wlasnych kompleksow.
ps. w przeciwienstwie do niektorych nie zwyklem onanizowac sie przy zdjeciach. ale nie krepuj sie.

a teraz pojde pomoc filkowi pozbierac rzeczy z suszarni by bylo gdzie pranie powiesic

Wojna to wojna :)
Nikt tak szybko nie odpowiada jak ty.
Jak to jest możliwe skoro publikacje na ciebie czekają
Nikt nikogo nie opluwa ale jak ktoś sie wypowiada w danym temacie to chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam. Nie widze zdjęć wie nie ma on dla mnie żadnego znaczenia. Nie widze zdjęc w danym klimacie więc sądze co sądze

szloser
04-02-2010, 01:17
W sumie masz rację. Jestem gadułą bez zdjęć. Dzisiaj np. nie zrobiłem 2 reportaży, a wczorajszego pokazu OSŻW też nie robiłem. Śniło mi się :p Wolę więc być takim gadułą bez zdjęć, niż ślepym jak kret, zakompleksionym, bredzącym kolesiem. A teraz żegnam. Muszę zrobić pranie :mrgreen:

PS. Jak nie będę robić zdjęć w tym roku na imprezie Malborku, to dam Ci znać, zobaczysz jak fajnie :lol:

Ja nic nie widzę na forum.

fIlek
04-02-2010, 01:19
Ja nic nie widzę na forum.

A ja nic nie widzę w portfolio :mrgreen:

szloser
04-02-2010, 01:23
A ja nic nie widzę w portfolio :mrgreen:

To się skup i poszukaj
I ja i wy jesteśmy pedałami którzy onanizują sie swoimy wypocinami i wiedzą w temacie wypocin.
Zamiast iść spać lub porobić zdjęcia bijemy pianę nie wiadomo po co.
Dla mnie sytuacja na dzień dzisiejszy jest taka: Sailor - pieniacz który robi dobre zdjęcia i za bardzo je wypacza
Flek - który nie ma pojęcia o portretówce a bije piankę dla bicia pianki

Jak to się dalej potoczy zobaczymy

fIlek
04-02-2010, 01:25
To się skup i poszukaj

Skupiam się zwykle rano, przeważnie po kawie :lol:

Jarema
04-02-2010, 01:47
tekst o tym, ze zadaniem fotografa jest zrobic tak, zeby na kazdym monitorze zdjecia wygladaly dobrze mnie rozwalil. :D.

a ja bym chcial, zeby moje skrzypce stroily z kazda orkiestra bez strojenia, czy to w 440 hz, czy 442. Zaaaalaaatw mi taaaakie! Zrobie Ci loda.

Swoja droga.
Ja nie jestem mistrzem czornyjem ani tomem, zeby sie wypowiadac w kwestii kalibracji...ale czy przypadkiem "to cos zlego w przejsciach miedzy swiatlami a cieniami" co sie czasem pojawia nie jest problemem MONITORA, a nie zdjecia?

Dwojka mi sie przebardzo podoba.
I za kadr, i za pokazanie bizuterii i za swiatlo.
Trojka tez.
Jedynka ladna, ale przy dwojce i trojce wypada gorzej.

szit.
chyba patrze na inne zdjecia.
widze fakture skory i nie mam przepranych zdjec.

szloser
04-02-2010, 02:03
[QUOTE=Jarema;1731016]tekst o tym, ze zadaniem fotografa jest zrobic tak, zeby na kazdym monitorze zdjecia wygladaly dobrze mnie rozwalil. :D.

Powodzenia w oglądaniu tylko twoich zdjęć i tylko na twoim monitorze.

fIlek
04-02-2010, 02:21
szit.
chyba patrze na inne zdjecia.
widze fakture skory i nie mam przepranych zdjec.

No co Ty, też tak masz? Pewnie złapaliśmy tego samego wirusa :lol: Może w pralni :mrgreen:

Jarema
04-02-2010, 13:02
szloserze, ogladam rozne zdjecia na swoim monitorze (jak pewnie zauwazyles, na przyklad sailorowe z tego watku).
i monitor mam skalibrowany. huhu. to dopiero cos.

wydawalo mi sie zawsze, ze monitor skalibrowany jest prawidlowym punktem odniesienia i to problem ogladajacych, ze maja zle skalibrowane sprzety i psuja sobie odbior zdjec. jak sobie to wyobrazasz? ze fotograf powinien miec w domu 60 rozkalibrownych monitorow i dopasowywach do wszystkich po kolei? syzyfowa praca. zdjecie moze wygladac tak jak je widzial autor tylko na jednym monitorze. tym, na ktorym bylo obrabiane. a. i jesli bylo obrabiane na skalibrowanym- to na wszystkich innych skalibrowanych tez.

przepraszam, czy jak ogladas odbitki, to wymagasz, zeby w ciemnym pokoju, gdy Ty zapomniales okularow (zalozmy ze masz wade wzroku) byly wyrazne i ostre? a jak nie sa, to piszesz, ze fotograf spaprał sprawe?

czy moze jednak nim zwalisz wszystko na fotografa/lab - zapalasz swiatlo i ubierasz okulary?

fIlek, no chyba!
ej, a sa jakies szzzzzczepionki?

marszull
04-02-2010, 13:05
hehe wyorazilem sobie sciane monitorow w moim pokoju i sprawdzanie na kazdym jak wyglada zdjecie :-)

stock
04-02-2010, 13:12
gadajcie dalej a sailor znów zniknie z forum i nie bedziecie nic oglądać.

grzegorzant
04-02-2010, 14:45
uczyć się tylko i podziwiać :)
2 i 3 dla mnie super za przestrzenność i lekkość zarazem
pozdrawiam

Leatherface
04-02-2010, 22:43
Dla mnie sytuacja na dzień dzisiejszy jest taka: Sailor - pieniacz który robi dobre zdjęcia i za bardzo je wypacza
A o sobie nic nie napiszesz? :) W końcu rzekłeś: i ja i wy

krzysjster
04-02-2010, 22:58
Jak dla mnie to nr. 2 i 3 powalaja na kolana.

Pozdrawiam

sailor
05-02-2010, 00:28
I ja i wy jesteśmy pedałami którzy onanizują sie swoimy wypocinami i wiedzą w temacie wypocin.

wolalbym bys autorytatywnie wypowiadal sie w swoim imieniu. po raz kolejny podkresle - nie krepuj sie, ale nie wmawiaj innym swoich chorych wizji.

Wojna to wojna :)

coz .. idac na wojne nalezy sie liczyc ze zostaneisz postrzelony

Nikt tak szybko nie odpowiada jak ty.
Jak to jest możliwe skoro publikacje na ciebie czekają

mam przeprosic za to ze wieczorami siedze przy kompie... i z nudow podczas obrabiania zdjec siedze na forum .. chyba przeprosic moge jedynie swoja lepsze polowke

Nikt nikogo nie opluwa ale jak ktoś sie wypowiada w danym temacie to chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam.

wlasnie .. a z kim rozmaiwam?? jakie masz osiagneicia ?
jakies okladki? ksiazki ? JAKIEKOLWIEK publikacje? bo mimo tego ze szukam nie zauwazylem zadnych

T Sailor - pieniacz który robi dobre zdjęcia i za bardzo je wypacza

wiesz .. jesli kiedys zobacze Cie w tym miejscu

http://www.photoheaven.net/forum/s_cannes_2.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/s_cannes_2.jpg)
to porozmawiamy o wypaczaniu czegokolwiek.

proponuje znalezc ksiazke Marzanny Graff-Oszczepalinskiej pieknie ilustrowana portretami Filka .. moze wtedy zamkniesz szczeke i przestaniesz klapac bez sensu

Jak to się dalej potoczy zobaczymy

alez ja ci moge od razu powiedziec jak sie to dalej potoczy. my dalej bedizemy sprzedawac zdjecia, jezdzic dzieki temu po swiecie i robic wystawy a ty dalej bedizesz sie onanizowal przy zdjeciu z lizakiem marzac by ktos kiedys ci za foty zaplacil i wylewac swoje zale na forum.

wuel
05-02-2010, 10:16
wiesz .. jesli kiedys zobacze Cie w tym miejscu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/s_cannes_2-1.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/s_cannes_2.jpg)
to porozmawiamy o wypaczaniu czegokolwiek.

Megalomania sailora sięga już zenitu, a nagroda od Sony rozbuchała jego maluczkie ego do granic możliwości. Samozachwyt nad swoimi dokonaniami, alergiczne i narcystyczne reakcje na jakąkolwiek, nawet najdrobniejszą, krytykę są naprawdę niespotykane.
Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z "poważnych" fotografów jacy udzielają sią na forum (jak choćby qstra, kiedy jeszcze coś tu wrzucała, yanoosh czy Andy_O) tak się przechwalał swoimi sukcesami i na dodatek, żeby to miało być argumentem w dyskusji nad zdjęciami.

fIlek
05-02-2010, 11:36
Megalomania sailora sięga już zenitu, a nagroda od Sony rozbuchała jego maluczkie ego do granic możliwości. Samozachwyt nad swoimi dokonaniami, alergiczne i narcystyczne reakcje na jakąkolwiek, nawet najdrobniejszą, krytykę są naprawdę niespotykane.
Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z "poważnych" fotografów jacy udzielają sią na forum (jak choćby qstra, kiedy jeszcze coś tu wrzucała, yanoosh czy Andy_O) tak się przechwalał swoimi sukcesami i na dodatek, żeby to miało być argumentem w dyskusji nad zdjęciami.

Ty dopatrujesz się tutaj megalomanii, a ja widzę argument za tym, że jednak nie tylko sailor twierdzi, że robi dobre zdjęcia. Podobnego zdania jest nie tylko kapituła Sony World Photography Awards, ale też np. jurorzy konkursu Fotoerotica. Może sailor reaguje zbyt ostro na niektóre zaczepki, z drugiej jednak strony przeczytaj sobie uwagi pralnicze jednego z przedmówców. Takiego bełkotu nie da się spokojnie czytać. Chyba, że chciał napisać to pod swoim zdjęciem, a przez przypadek wylądowało w wątku Piotra.

sailor
05-02-2010, 11:49
alez oczywiscie masz racje... niedobry sailor ktory osmiela sie bronic swoich zdjec podczas gdy inni wielcy fotografowie analizuja przyslowiowa zawartosc cukru w cukrze. proponuje go zbanowac. przestanie sie odzywac. (to w sumie dobry pomysl by byl .. bo powrot na forum byl chyba najglupszym z moich pomyslow zeszlego roku)

masz we wszystkim co piszesz racje - Sony Awards sie pomylilo, Playboy myli sie co roku, a najbardizej pomylil sie NikonPro publikujac zdjecia w galerii do ktorej jest wybieranych 10 fotografow z calego swiata. Na szczescie zasluzeni w pisaniu kretynskich postow forumowicze maja zawsze racje.

Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z "poważnych" fotografów jacy udzielają sią na forum (jak choćby qstra, kiedy jeszcze coś tu wrzucała)

gdy bylem 2 tyg temu w londynie na piwie z qstra dosc dosadnie powiedziala mi dlaczego nei wrzuca zdjec na forum :D mysle wiec ze przywolywanie jej w takim aspekcie jest conajmniej niestosowne :D

ps. piszac o tym ze jestem megalomanem zapomniales jeszcze wspomniec ze nie umiem robic zdjec, nie przeprowadzam staruszek przez jezdnie i w ogole jestem "gupi".

edit: administracjo .. to co z tym banem?? :D

ambergraff
05-02-2010, 14:17
Bardzo pouczający wątek, z którego po raz kolejny przekonuje się o bezsensie wystawiania jakichkolwiek zdjęć do prezentacji na tym forum. Ponad pięćdziesiąt postów, z czego może dziesięć na temat, reszta …
Zawsze myślałem, ze tego typu fora służą podnoszeniu swoich umiejętności, zdobywaniu nowej wiedzy, poznawaniu ciekawych ludzi, „podpatrywaniu” lepszych, aby doskonalić swój warsztat fotograficzny. Widać moje wymagania są za duże.:(
Po przebrnięciu przez tę pouczającą lekturę, pozwolę sobie jednak na wypowiedź w kwestii samych zdjęć – mam nadzieję, że mogę.:-D

1 - piękny portret, ale jeśli ma to być reklama biżuterii, to nie za bardzo mnie ona przekonuje. W pierwszej kolejności moja uwaga skierowała się na twarz modelki, a następnie na usta – biżuteria jest tu dla mnie elementem drugorzędnym, nie skupiającym uwagi obserwatora, a przynajmniej mojej uwagi.
2 i 3 – tu sytuacja zgoła odmienna. Natychmiast wzrok skupia się na biżuterii, przez podkreślenie jej piękna światłem. Z tych dwóch propozycji najbardziej podoba mi się 2, właśnie ze względu na światło – sailor pełen szacunek dla Ciebie za dobrą robotę.

Co do faktury skóry ja ją widzę, nawet na źle skalibrowanym, służbowym monitorze, ale z drugiej strony, czy ona naprawdę jest aż tak ważna dla fotografii reklamowej biżuterii? Chyba nie o nią w pierwszej kolejności tutaj chodzi, chodź oczywiście jest bardzo istotna. Ale ja się tak do końca nie znam, jak niektórzy inni.:neutral:

szloser
06-02-2010, 02:26
Wystawiam zdjęcia na tym forum z nadzieją że ktoś mi podpowie jak można to zrobić lepiej.
Niestety nie widzę chętnych którzy podpowiedzą a wiem że tacy są.
Widzę wady swoich zdjęć i każde swoje zdjęcie potrafię opisać gdzie dałem plamę.
Nie ma zdjęć idealnych.
W każdym zdjęciu można coś poprawić.
A jeżeli tak nie jest to znaczy że to są zdjęcia SAILoRA

sailor
06-02-2010, 14:22
Wystawiam zdjęcia na tym forum z nadzieją że ktoś mi podpowie jak można to zrobić lepiej.
i tym sie roznimy. bo ja bynajmniej nie wstawiam zdjec na forum by sie nauczyc jak je zrobic lepiej.

Niestety nie widzę chętnych którzy podpowiedzą a wiem że tacy są.
przy twoich uwagach dziwisz sie ze brak chetnych? ktos ci da jakas rade a ty mu odpowiesz ze nie potrafi robic portretow?

Widzę wady swoich zdjęć i każde swoje zdjęcie potrafię opisać gdzie dałem plamę.

skoro widzisz wady swoich zdjec i wiesz gdzie je skopales to po co je pokazujesz? przyznam ze absolutnie nie rozumiem

Nie ma zdjęć idealnych.
owszem nie ma. ale sa zdjecia skonczone.

W każdym zdjęciu można coś poprawić.

nie w kazdym. ale kazde mozna zrobic inaczej

A jeżeli tak nie jest to znaczy że to są zdjęcia SAILoRA

owszem. tu mimo ze chciales byc sarkastyczny sie zgodze. wiem ze byc moze dla ciebie jest to trudne do zrozumienia ale naprawde sa fotografowie ktorzy publikuja zdjecia bedace skonczona caloscia. owszem da sie je zrobic inaczej ale nie ma sensu ich poprawiac. a ty w zdjeciu dopracowanym do ostatniego piksela doszukujesz sie czegos czego doszukac sie nie da i na dodatek usilujesz wmowic adwersarzom ze a) nie umieja robic zdjec b) zrobili zle zdjecie bo zle ono wyglada na twoim monitorze. zapomniales jednak o tym ze to nie ty jestes docelowym odbiorca tego zdjecia ani nie ty jestes klientem.

jak to pieknie okreslil jeden z forumowiczow - umieszczanie zdjec na forum jest forma ciezkiego masochizmu i szczerze mowiac nie da sie nie przyznac mu racji. ja wiem ze w dobie cyfry ceizko uwerzyc w swiadoma fotografie a jeszcze ciezej w swiadomy postprocessing ktory w glowie istanial zanim ekipa weszla do studio. ale naprawde sie da. i naprawde wielu fotografow ktorzy dokonali wyboru nie publikowania zdjec na forum by uniknac opini uczacych sie "fachowcow od wszystkiego" robi zdjecia skonczone. od pomyslu do publikacji. a do tego kasuja za nie porzadne sumy. szkoda jedynie ze dzieki zrownaniu swiadomosci fotografii z megalomania ich zdjec na forum nie ma. a z tych co sa bedzie coraz mniej. pytanie - od kogo bedziesz sie uczyl jak wszyscy megalomani sobie pojda znudzeni stweirdzenaimi ze nie maja pojecia o portretach?

szloser
07-02-2010, 04:51
Amen. :)
Róbmy zdjęcia i piszmy jeżeli ktoś zapyta jak to zrobiliśmy.

gadzeciarz
07-02-2010, 09:45
Po prostu ŚLICZNE !