Zobacz pełną wersję : D80 czas naswietlania?
nietykalny10
26-01-2010, 16:29
Jakie najdłużesze czasu naświetlania można uzysikac w D80? Czy czas naświetlania zależny jest od ogniskowej obiektywu? instrukcji jest od 30 sek do 1/4000, czy te 30 sek starczy do uzyskania efektu rozmazanych gwiazd? Jak taka fote zrobic?
1. instrukcja str. 50 /tryb "bulb"/,
2. nie,
3. i tak i nie, ze wskazaniem na nie / patrz ISO/,
4. próbować.
ps. na forum jest fachowiec od fotografowania nieba - poszukaj w galerii.
Jakie najdłużesze czasu naświetlania można uzysikac w D80? Czy czas naświetlania zależny jest od ogniskowej obiektywu? instrukcji jest od 30 sek do 1/4000,
polecam ze zrozumieniem przeczytać instrukcję obsługi (strona 51 od samej góry:)
czy te 30 sek starczy do uzyskania efektu rozmazanych gwiazd? Jak taka fote zrobic?
IMHO za krótko,
po znalezieniu odpowiedniego obiektu, zacząłbym od ustawienia aparatu na statywie,
ustawiamy czas na bulb *, wężyk lub pilot w rękę i robimy cyk:)
* bulb - ustawiamy "doświadczalnie"
powodzenia
willy_fil_
26-01-2010, 16:52
Proponuje wziąc pod uwage sama matryce... czas okolo 1 minuty jest do zniesienia i skorygowania.... dluższy czas naswietlania powoduje nagrzanie sie matrycy i niestety pozostawia to swoje slady na zdjęciu w postaci "fioletowej winiety"... ale o tym tez bylo na forum wiec trzeba grzebac i szukac...
Nie mowie ze sie nie da, ale lepszy do tego jest D90 i wyżej...
pozdrawiam kolege...
nietykalny10
26-01-2010, 17:10
tak jak kol. willy napisac, czy to ma wpływ na późniejszą prace body? czy takie długie czasy naświetlania w jakiś sposób zagrażają puszce?
A może 20 stopniowy mróz rekompensuje nagrzanie się matrycy ??:):) <-- to raczej tak na poprawe humoru :)
czas okolo 1 minuty jest do zniesienia i skorygowania.... dluższy czas naswietlania powoduje nagrzanie sie matrycy i niestety pozostawia to swoje slady na zdjęciu w postaci "fioletowej winiety"... ale o tym tez bylo na forum wiec trzeba grzebac i szukac...
Nie mowie ze sie nie da, ale lepszy do tego jest D90 i wyżej...
ojtam ojtam, nie strasz kolegi,
bo mu ślady na psychice zostaną, niekoniecznie fioletowe :)
Z tego co mi wiadomo to maksymalny czas we wszystkich nikonach to 30min. Można go uzyskać tylko w trybie bulb. Osobiście nie próbowałem, maksymlanie wykorzystałem 5min.
Próbowałem na D80 długich czasów i prawdę powiedziawszy efekty były marne.
Przy czasie 10 minut co prawda było już widać poruszające się gwiazdy ale miałem tak koszmarną winietę (niebieską w moim przypadku), że zdjęcie do niczego się nie nadawało. Podjąłem jeszcze próbę zrobienia zdjęcia z dłuższym czasem ale po jakichś 20 minutach naświetlania rozładowała się bateria (temperatura wtedy była około 5-10 stopni na plusie). Jedyny sposób to chyba tylko zdjęcia seryjne i składanie później tego w całość. Spróbuję następnym razem jak będę "w terenie".
Ja naświetlałem 5min w pomieszczeniu (dla testu) i efekty nie są wcale takie tragiczne. Włączyłem odszumianie i mimo to zdjęcia do oglądania się nadają.
Próbowałem na D80 długich czasów i prawdę powiedziawszy efekty były marne.
Przy czasie 10 minut co prawda było już widać poruszające się gwiazdy ale miałem tak koszmarną winietę (niebieską w moim przypadku), że zdjęcie do niczego się nie nadawało. Podjąłem jeszcze próbę zrobienia zdjęcia z dłuższym czasem ale po jakichś 20 minutach naświetlania rozładowała się bateria (temperatura wtedy była około 5-10 stopni na plusie). Jedyny sposób to chyba tylko zdjęcia seryjne i składanie później tego w całość. Spróbuję następnym razem jak będę "w terenie".
Potwierdzam. Także uzyskałem "kreski" jako gwiazdy ale przebarwienia w rogach zdjęcia zdyskwalifikowały je. Dobry pomysł ze zdjęciami seryjnymi. Jakiś programik "time lapse" i cekawie może wyjść.
czy te 30 sek starczy do uzyskania efektu rozmazanych gwiazd? Jak taka fote zrobic?
W pewnym sensie te 30 sek spokojnie starczy. Tu opisałem jak to zrobić (i jeszcze w 20 innych wątkach) i nie mieć tych przebarwień: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1708037#post1708037
nietykalny10
27-01-2010, 00:51
a takie nałożenie na siebie 20-30 fotek to jakis specjalny wyczyn? dużo jest przy tym zabawy?
dużo jest przy tym zabawy?
W XXI wieku komputer robi takie rzeczy za ciebie.
willy_fil_
27-01-2010, 11:57
mpwt rewelacyjny pomysl z 37 zdjeciami nalozonymi na siebie... Mialem taki pomysl, choc nigdy go nie sprawdzilem w praktyce. W teorii wydawalo mi sie realne zrobienie fajnego efektu gwiazd poruszonych z pominieciem przebarwien na moim D80... Ide dzisiaj w nocy polowac na gwiazdy...
Ide dzisiaj w nocy polowac na gwiazdy...
Taaaa.... powodzenia :D
Zdajesz sobie sprawę ile w roku jest bezchmurnych nocy w naszym klimacie? W najbliższym czasie zapomnij o bezchmurnym niebie.
Polecam http://sat24.com i http://new.meteo.pl
Wicherrr
27-01-2010, 23:15
Mi się kiedyś zdarzyło fotografować niebo i uzyskiwać fajne rozmazane gwiazdy używając NRDowskiej Praktiki. Rozważ taką opcję. Za 200 zł kupisz aparat z jasnym obiektywem i będziesz mógł naświetlać do woli :)
http://allegro.pl/listing/search.php?category=28195&from_showcat=1&string=Praktica
Pozdro,
Wicher
Za 200 zł kupisz aparat z jasnym obiektywem i będziesz mógł naświetlać do woli :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Schwarzschilda
:p
willy_fil_
28-01-2010, 10:00
No i co, i co, wykrakales mpwt wykrakales.... a nie mogles powiedziec idz chlopie bo bedzie piekna noc... Nie dosc ze chmury to wiatr... a tak sie nastawialem... Nic to bede polowal bo pomysl mi sie podoba... pozdrawiam
Próbowałem zrobić startrailsy późnym latem. Na dobrą pogodę (bezksiężycowo i bezchmurno) czekałem prawie 2 m-ce. Na miejscu, w czasie robienia zdjęć, okazało się, że rosa zaczyna tak mocno siadać, że w końcu uniemożliwiła robienie zdjęć.
Wyszło coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/3639/star2u.jpg)
Są to poskładane 5-cio minutowe ekspozycje. Łącznie z ok. 1,5 godziny.
Na miejscu, w czasie robienia zdjęć, okazało się, że rosa zaczyna tak mocno siadać, że w końcu uniemożliwiła robienie zdjęć.
Na takie przypadki (dość częste) trzeba się zaopatrzyć w suszarkę. Są też takie na 12V. :)
Wyszło coś takiego:
Wyszło bardzo fajnie
No i co, i co, wykrakales mpwt wykrakales
Tam wykrakałem... po prostu wiem jak jest. Astrofotografią zacząłem bawić się we wrześniu 2009 roku i od tamtej pory udało mi się wyjść na astrofocenie.... 6 razy! A teraz zamarza mi montaż paralaktyczny :(
willy_fil_
28-01-2010, 14:29
no to sie jeszcze dopisze w tym watku bo cos mnie to jakos zakreilo... Jak to ustawic zeby gwiazda polarna byla idealnie w srodku? Skad wiadomo ze jest w srodku? znaczy chodzi o to zeby byla ladna ostra i nieporuszona... Czy to raxzej jest strzelanka i albo jest albo nie???
Polarna zawsze będzie poruszona :D
A jak to zrobić? Po prostu: znajdź ją na niebie i patrząc przez wizjer postaraj się, żeby była maksymalnie w środku. Nawet jak nie będzie to w razie co wykadrujesz sobie, żeby była w środku.
willy_fil_
02-02-2010, 16:05
Polarna zawsze będzie poruszona :D
A jak to zrobić? Po prostu: znajdź ją na niebie i patrząc przez wizjer postaraj się, żeby była maksymalnie w środku. Nawet jak nie będzie to w razie co wykadrujesz sobie, żeby była w środku.
No to proszę zyczyc powodzenia... i bede czekal na bezchmurna pogode... :) a ja zycze powodzenia wzajemnie:)